Leyla Güven'e beş ay hapis cezası verildi

Leyla Güven'e beş ay hapis cezası verildi
DTK’nin tutuklu Eşbaşkanı Leyla Güven'in kayyım atanmalarına yaptığı konuşma gerekçesiyle yargılandığı dava görüldü. Güven'e 'Türk milletini, devletini, Meclisi, hükümeti ve yargı organlarını alenen aşağılamaktan' suçundan beş ay hapis cezası verildi.

Artı Gerçek - Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) tutuklu Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında Batman'da düzenlenen toplantıda belediyelere kayyım atamasını eleştirdiği için açılan davanın karar duruşması görüldü.Güven, mahpusların PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü talebiyle görüşe ve mahkemelere çıkmama eylemi doğrultusunda duruşmaya katılmadı. Güven’in avukatı Serdar Çelebi ise duruşmada hazır bulundu.

Önceki duruşmada mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, mütalaasını tekrarladı. İddia makamı mütalaasında, Güven’in suçlamaya konu olan konuşmasında, "Bunlar Kürtleri öldürmüş, onlar işkence etmiş, onlar göçertilmiş, bunlar Kürtlere çok zahmet verdirmiş ki Kürtler kendilerini unutsun. Bu kayyum değil, bu bir gasptır. Bir yıldır özyönetim alanlarında halkımıza kan kusturanlar, halkımızın evini başına yıkanlar ve bodrumlarda insanları diri diri yakanlar şimdi neredeler... " ifadelerini kullandığını belirtti.

Savcı mütalaada, Güven’in söz konusu ifadelerle “Halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa sevk ettiğini”, “Türk milletini, devletini, Meclisi, hükümeti ve yargı organlarını alenen aşağıladığını” savunarak, üzerine atılı iki suçtan cezalandırılmasını istedi.

BERAAT TALEBİ

Güven’in avukatı Serdar Çelebi, söz konusu iddianamenin Asliye Ceza Mahkemesi’ne değil, Ağır Ceza Mahkemesi’ne hitaben yazılan bir iddianame olduğunu vurgulayarak, Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği görevsizlik kararının hukuka aykırı olduğunu, müvekkilinin benzer dosyadan yargılandığı ve dosyalar hakkında birleştirme kararının verilmesi gerektiğini söyledi.

Müvekkilinin konuşmasını Kürtçe yaptığını, konuşmanın Kürtçeden Türkçeye çevrildiğini ancak mahkemenin iddianamede yer alan konuşmanın doğru çevrilip çevrilmediğini araştırmadığını belirten Çelebi, bu eksikliğin giderilmesini istedi. Müvekkilinin yaptığı konuşmanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını belirten Çelebi, buna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği kararları mahkemeye sunarak, müvekkilinin beraatını talep etti.

5 AY HAPİS CEZASI

Kararını açıklayan mahkeme, Güven’e “Türk milletini, devletini, Meclisi, hükümeti ve yargı organlarını alenen aşağılamaktan” 5 ay hapis cezası verdi. Güven’in bir daha suç işlemeyeceğine dair olumlu bir kanaat oluşmadığı gerekçesiyle verilen cezanın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar veren mahkeme, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”ten ise Güven’in beraatına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Güven hakkında 15 Eylül 2016 tarihinde yaptığı konuşma nedeniyle soruşturma başlattı. Soruşturmasını tamamlayan savcılık, Güven hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” ile “Türk milletini, devletini, Meclisi, hükümeti ve yargı organlarını” alenen aşağılamak” iddialarıyla iddianame hazırladı.

İddianamenin gönderildiği Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi yetkisizlik kararı vererek, iddianameyi Batman Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İddianameyi kabul eden 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde Güven’in yargılamasına başlandı. Güven’in daha sonra milletvekili seçilmesiyle yargılaması durduruldu. Ancak Güven’in dokunulmazlığının kaldırılmasıyla yargılama yeniden başladı. (MA)

Öne Çıkanlar