Savaşın 186. gününde gelen İsrail'le ihracat kısıtlamasına tepkiler: 'Yönetici siyasetçiler ceplerini doldurdu'

Savaşın 186. gününde gelen İsrail'le ihracat kısıtlamasına tepkiler: 'Yönetici siyasetçiler ceplerini doldurdu'
Ticaret Bakanlığı'nın, İsrail'le yapılan ticarete yönelik tepkilerin ardından savaşın 186. gününde 54 ürün grubunda İsrail'e ihracat kısıtlaması getirilmesine tepki yağdı. Gazeteci Metin Cihan, "Yönetici siyasetçiler ceplerini doldurdular" dedi.

Artı Gerçek - İsrail'in Gazze'ye yönelik katliam ve saldırıları devam ederken iktidarın, eleştirilerin odağındaki İsrail'le ticarete yönelik 54 ürün grubunu kapsayan ihracat kısıtlamaları hamlesi gazeteci ve siyasetçilerin tepkisini çekti.

7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana Türkiye'nin İsrail ile sürdürdüğü ticarete ilişkin olarak liman kayıtlarını sosyal medya hesabından paylaşan ve İsrail'le ticarette kamuoyu oluşturan gazeteci Metin Cihan, duruma sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

'YÖNETİCİ SİYASETÇİLER CEPLERİNİ DOLDURDU'

Cihan, "Tam 6 aydır, binbir yalan dolanla, itiraz edene saldırıyla, hedef saptırmayla, yönetici siyasetçiler dahil ceplerini doldurdular. Sonunda adım atıldı. Uygulamayı, sonuçlarını ve varsa arka plandaki başka hesapları, takipte olacağım. Listeye bakın lütfen neler gönderiyormuşuz" dedi.

'BU YÜZDEN MEDYAYI SUSTURMAK İÇİN ÇABA HARCIYORLAR'

Gazeteci Metin Cihan'a teşekkür eden siyaset bilimci Özgün Emre Koç, "Bir göz odada gazetecilik yapan adam sermayesini, medyasını, bürokratlarını, siyasi partilerini, trollerini, alayını birden yerle bir etti. Gerçek gazetecilik yapılırsa böyle sonuçları oluyor. Bu yüzden medyayı susturmak için bu kadar çaba harcıyorlar" dedi.

'YOKSA ARADA SEÇİM FALAN MI KAYBETTİNİZ'

Hakan Demir, "6 aydır 'İsrail'le ticareti özel sektör yapıyor, devlet karışamıyor, zaten o mallar da Filistin'e gidiyor' deyip kahve içenlere sataşıyordunuz. Şimdi ne oldu hayırdır ya, yoksa arada seçim falan mı kaybettiniz" ifadelerini kullandı.

'HANİ TİCARET YOKTU?'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin fotoğraflarının yer aldığı ve üzerinde “Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde” yazılı etiketleri ile tanınan grafiker Mahir Akkoyun, "Gazze yerle bir edilip 30 binden fazla insan katledildikten sonra akıllarına anca ticareti kısıtlamak gelmiş. İnsanlar bunu söyledi diye işkence işe gözaltına alındı, dayak yedi, hedef gösterildi. Hani ticaret yoktu?" dedi.

'TÜRKİYE İSRAİL'E 'JET VE UÇAK YAKITI' DA SATIYORMUŞ'

Gazeteci Bülent Mumay "Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Türkiye İsrail'e 'jet ve uçak yakıtı' da satıyormuş" ifadelerini kullandı.

'BÜTÜN ULAŞIM HATLARINI KESİN!'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Madem ki başta uçak yakıtı olmak üzere, bir çok sevkiyatı durdurma kudretiniz vardı; madem ki bu malzemelerin Filistin’e gitmesi söz konusu değildi; o halde 7 aydır Gazze’de devam eden soykırıma malzeme taşıyan hattı neden kesmediniz ? Yalnızca 54 kalemlik yaptırım yetmez, İsrail ile devam eden ticareti tamamen ve derhal durdurun! Hava sahamızı İsrail’e giden uçaklara kapatın! İsrail’e başka ülke gemilerinin de bizim limanlarımız üzerinden ticaret yapmasını engelleyin! Bütün ulaşım hatlarını kesin!" dedi.

'FİLİSTİN İÇİN BİN GENÇ BASTIRINCA GERÇEKLER ORTAYA ÇIKTI'

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, AKP'yi etiketleyerek "Hani İsrail'le ticaret yoktu? Filistin için bin genç bastırınca gerçekler ortaya çıktı. Bir avuç genç vicdanlı, fedakar tavırlarıyla iktidara geri adım attırdı" ifadelerini kullandı.

'NEDEN ALTI AY BEKLEDİNİZ?'

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, "İsrail’e ihracat konusunu aylardır TBMM’de gündeme getirdik. Peki bu ihracat kısıtlamaları için neden altı ay beklediniz? Uyarılarımızı neden dikkate almadınız?" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

İSRAİL'LE TİCARET KISITLAMASI

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının üzerinden geçen 186. günde Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren İsrail'e aralarında inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsayan ihracat kısıtlamalarını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada İsrail'in Gazze'de ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar uygulamanın devam edeceği belirtildi.

İSRAİL'LE TİCARET TEPKİLERİN ODAĞINDAYDI

Türkiye'nin, Filistin'e yönelik saldırılarını sürdüren ve milyonlarca insanın katledilmesine neden olan İsrail'e ihracatı devam ettirmesi hem iktidarın kendi kitlesi hem de muhalefet tarafından tepkilere neden olmuştu. İsrail'e gönderilen ürünlerin içeriği de tartışmalara neden olmuş, muhalefet İsrail'e bomba yapımında kullanılan ürünlerin gönderildiğini ileri sürmüştü. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar