Teknolojik sembollerin gizli anlamları

Teknolojik sembollerin gizli anlamları
Hayatımızda yıllardır var olan teknolojik cihazlardaki sembollerinin her biri gizli bir anlam taşıyor.

Bu işaret 1970'li yıllardan bu yana geliştirilen elektronik cihazlarda kullanılıyor. Açma sembolü dik çubuk 1'i biner koddaki 1'i temsil ediyor. Kapatma sembolü olan çember ise yine biner kodun diğer değişkeni olan '0'ı simgeliyor.



Elektronik postaların vazgeçilmezi '@' işareti, 16. yüzyılda İspanya'da bir ağırlık ölçü birimi olan Arroba'nın kısaltması olarak kullanıma girdi. Sembol daha sonra yer bildirimi olarak görev görmeye başlamış. Elektronik postalarda da '@' sembolü adresin bulunduğu servis sağlayıcıya işaret ediyor.



Sembolün kökleri Vikinglere dayanıyor. 10'uncu yüzyılda Danimarka ve Norveç kralı olarak hüküm süren Mavi diş (İngilizce Bluetooth) Birinci Harald, İskandinavya'yı birleştiren kral olarak biliniyor. Bluetooth teknolojisinin de aynı Birinci Harald gibi birleştirici bir özelliği olduğundan, Viking kralından esinlendiği ifade ediliyor. Bluetooth logosu da, Birinci Harald'ın isim ve lakabının baş harflerinin runik yazılışının bir birleşimi.



Uzun yıllardır kullanılan bu sembol de ilhamını müzikten alıyor. Nota yazımında 'caesura' sembolü, çapraz-paralel iki çizgiyle müzikte duraklamayı ifade ediyor. Video ya da müzik oynatan cihazlarda da bu iki paralel çizgi kullanılıyor. Tek fark ise çizgilerin çapraz değil, dikine olması.



Bu sembolün kökleri antik Roma'ya kadar dayanıyor. Ağırlık ölçü birimi olan 'Libra Pondo' Roma'da ℔ sembolüyle kısaltılıyordu. 19. yüzyılda bu sembol sadeleştirilerek iki çapraz paralel ve iki yatay paralel çizgiyle oluşturulan # sembolüne dönüştürülüyor. İlerleyen dönemde # sembolü, muhasebede 'numara' anlamına gelecek şekilde kullanılıyor.



USB sembolü aslında Yunan mitolojisindeki denizler tanrısı Poseidon'un üç dişli mızrağına bir gönderme. Mızrağın her bir dişinin ucundaki farklı işaret ise USB teknolojisinin farklı cihazları birbirine bağlayabilme özelliğini simgeliyor. (BBC Türkçe)



 

 

Öne Çıkanlar