Tüzel: İktidar siyaseti yargı eliyle dizayn etmek istiyor

Tüzel: İktidar siyaseti yargı eliyle dizayn etmek istiyor
Diyarbakır'da yargılandığı davada savunma yapan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, DTK'nin 'terör örgütü' olarak lanse edilmesine tepki gösterdi.

ARTI GERÇEK


Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel hakkında, milletvekili olduğu dönemde Diyarbakır'da katıldığı etkinlikler nedeniyle açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Emek Partisi Genel Başkan Basın Danışmanı ve Evrensel Gazetesi Yazarı Yusuf Karataş, EMEP İl Başkanı Çağla Yolaşan ve il yöneticileri katıldı.

Tüzel'in suçlandığı konular arasında, 2011-2012 yılları arasında katıldığı Demokratik Toplum Kongresi etkinlikleri, Newroz konuşması ve basın açıklamaları bulunuyor. Duruşmaya katılarak savunma yapan Tüzel, DTK'nin 'terör örgütü' olarak lanse edilmesini eleştirdi. Tüzel, DTK'nin devletin ve siyasi iktidarın gözetimi altında çalıştığını, genel kurullar topladığını, Anayasa yapım sürecinde çalıştaylar yaparak, raporları TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonuna sunduğunu hatırlattı.

'DTK ASLA YASADIŞI BİR ÖRGÜTLENME DEĞİLDİR'

Geçen dönemde barış ve çözüm arayışlarının bir dinamiği olan DTK'nin, çatışmalı bir dönemde siyasi yargılama konusu yapılmasının hukuken kabul edilebilir olmadığını belirten Tüzel, "Çözümü halkla arayan, aramak zorunda olan bir iktidar açısından Kürt halkının çeşitli kesimlerinin temsiliyeti özelliğini taşıyan bu platformun şimdi yasa dışı, hatta silahlı terör örgütü muamelesi görmesi inandırıcı ve hukuki değildir" dedi.

"DTK asla yasadışı bir örgütlenme değildir" diyen Tüzel, "Açıktır ki siyasi iktidar, demokrasi, barış, işçi ve emekçi hakları, eşitlik ve özgürlük, birlikte yaşam ve kardeşlikte ısrar edenleri hedef haline getirerek siyaseti yargı eliyle dizayn etme, siyasi iktidar gibi düşünmeyen ve davranmayanlara ayar verme çabası içindedir. Yine açıktır ki çatışmalı ortam yıllardır ülkemize bir şey kazandırmadıysa aynı şekilde demokratik siyasetin boğulmaya çalışılması da kazandırmayacaktır" ifadelerini kullandı.

'SORUŞTURMALAR ÇÖZÜM SÜRECİNDEN RAHATSIZ OLAN KADRO TARAFINDAN YÜRÜTÜLDÜ'

Tüzel, savunmasında kendisi hakkında açılan soruşturmaların tarihine de dikkat çekti. 2011-2012 yılları arasında soruşturmaya konu edilen eylemlerle ilgili tutanakların 'çözüm süreci'nin başlama tarihin ardından tutulduğunu belirten Tüzel, "Benim de dahil edildiğim o tarihte milletvekili dokunulmazlığım devam ederken hukuka ve kanuna aykırı şekilde büyük bir pervasızlıkla başlatılan soruşturma belli ki buna itirazı olan muhtemelen FETÖ'cü bir kadronun yürüttüğü bir soruşturmayı çağrıştırmaktadır. Esasen bu durumun böyle olduğu hem emniyet görevlileri hakkında açılan ceza davalarının iddianamelerinde, hem de hakim savcılar hakkında açılan ceza davalarının iddianamelerinde açıkça bellidir" diye konuştu.

Tüzel'in ardından söz alan Avukat Leyla Han Tüzel, esasa ilişkin mütalaaya gitmeden berat kararı verilmesini istedi. Leyla Han Tüzel, yargının FETÖ'den tutuklu hakimlerin, savcıların ve emniyet yetkililerinin yaptığı işlemlere itibar ettiğini belirtti. "Bu duruşmaya hukuki bir değer atfetmek yanlıştır" diyen Leyla Han Tüzel, beraat talep etti.

Mahkeme heyeti eksikliklerin giderilmesi, tape kayıtlarının tamamının istenip bilirkişi tarafından çözümlenmesi için davayı 25 Ekim 2018 tarihine erteledi.

Öne Çıkanlar