Eşitsiz evlilik

ABD, Türkiye'ye karşı yaptırım ha uygulayacak ha uygulayacak, Türk lirası da düşüşe geçiyor ve herkes Erdoğan ve Putin’in ABD’ye karşı omuz omuza bir olmasını beklerken yine olmuyor.

Rusya Federasyon devlet başkanının her türlü diktatörle dostluk içinde olması hep tedirgin ediyor insanı. Onun ilgisini çeken ne var ki o kadar destekliyor onları? Belki de onların şahsında güçlü liderler görüyor, bilemem. Eğer bir insan kendi ülkesinde muhalefeti boğarak iktidarı sadece kendinde yoğunlaştırıyorsa, belki de bu insan bağımsız dış politika yürütmeye meyillidir gerçi bu her zaman öyle olmuyor.

Ama gerçek olan şudur ki Erdoğan, Türkiye diktatörüdür ve ben Putin’in onunla dostluğunu benimseyemiyorum. Aralarında, perde arkası neyi konuştuklarını, ilişkilerinin nasıl olduğunu bilemiyorum, benim için Türkiye başkanı Rusya başkanının üzerine gölge bırakıyor ve o affedilemez ve cezalandırılması gereken bir insandır.

Eğer kişisel özeliklerinden söz edersek tabii ki onların birçok ortak noktalarının olduğunu söylemek daha adilce olur. Endamlı, çok karizmatik liderler ve kendi misyon ve dünya bakışlarına sahipler. Çok uzun süredir iktidarda kalan liderlerdir. Tecrübeliler. Ortak noktaları var. Tabii ki bu anlaşılırdır. İşte ekonomik çıkarlar, petrol transiti ve diğer birçok çıkarlar ama her şey ekonomiyle, petrole ölçülemez. Bunları kullanarak epey zamandır milletin kafasını dolduruyorlar, insanları kandırıyorlar ki yurtseverlik ve milliyetçilik naralarıyla sarhoş olan halk her türlü zorlukları kabullensin.

Rus uçağının düşürülmesini herkes hatırlar. Onu Türkiye düşürdü ve tabii ki bu düşürülme olayı devlet başkanının bilgisi dahilinde oldu. Türkiye topraklarında Rus uçağının düşürülmesinin Erdoğan’la alakası olmadığını düşünebilir miyiz? Kesinlikle öyle düşünülemez, böyle bir şeyin mümkünatı yok ve hatta öyle ki sonrasında Erdoğan özür dilemeyi reddetti.

Peki Rusya ne yaptı? Misliyle cevap verdimi? Kimseyi cezalandırdı mı? Yok. Tüm dünyanın korktuğu Ulu ve büyük Rusya devleti her şeyi sineye çekti. Peki yılardır televizyonlar aracılığıyla millete empoze edilen idealara ne oldu?

Dostluk sürüyor peki Türkiye’nin NATO ülkeleriyle beraber Karadeniz’e girmesine ne denir? Bu mu dostane yaklaşım? Yok, bu yüzüne tükürmektir ki buna rağmen Rusya dostluğuna devam ediyor.

Sözüm ona ABD, Türkiye'ye karşı yaptırım ha uygulayacak ha uygulayacak, Türk lirası da Rus rublesi gibi düşüşe geçiyor ve herkes Erdoğan ve Putin’in ABD’ye karşı omuz omuza bir olmasını beklerken yine olmuyor. Her zamanki gibi.

Avrupa ülkeleri ve Washington’ın Suriye’ye karşı tutumu beli, Esad gidecek sorun hallolacak. Eğer Esad iktidardan giderse bu ülkeler Suriye’yi yeniden inşa etmek için hazırlar. Ama Esad’ı aktif olarak destekleyen Rusya için bu kabul edilemez bir durumdur. Putin dostu Erdoğan meydana çıkmaya hazırlanıyor! Çıkıyor ama ABD’nin yaptırımlarından korkarak, Rusya’yla olan yakınlaşmasına rağmen, Esad'ın iktidardan gitmesi gerektiğini tekrar ediyor.

Peki bundan sonra ne olacak? Hiçbir şey, Rusya sineye çekmeye devam edecek, Erdoğan Suriye semalarında birkaç Rus uçağını düşürse bile, yine tehditler savuracak Rusya ve dostluğuna devam edecek. Hepsi o kadar.

Erdoğan’ın Putin’i sırtından bir daha vurmasını bekleyeceğiz ki bu kesinlikle olacak belki bugün değil ama yarın olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi