Gürcistan’da Rusya karşıtlığı

Rusya karşıtlığını çok dikkatli bir şekilde yatıştırmak lazım. Tabii ki Gürcistan iktidarına güvenilmez, ne kadar Amerikancı oldukları konusunda Mihail Saakaşvili'yle yarışmaktalar.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'de 20 Haziran'da "Rusya işgalini" protesto etmek için halk ayağa kalktı ve parlamentoya yürüdü. Protestocular üç bakanın istifasını istedi ama iktidar bunu yapmayı reddetti. Polis halka karşı cop, plastik mermi ve gaz kulandı.

Bu olayların nedeni ise 20 Haziran'da Gürcistan parlamentosunda yapılan, 26'ncı parlamentolar arası Ortodoks kurultayıydı. Mesele Rusya delegasyonunu temsilen Rusya parlamentosu Komünist partisi milletvekili ve Ortodoks kurultayı başkanı Sergei Gavrilovu'nun parlamento kürsüsünden açılış konuşması yapmasıydı. Bu "Birleşik ulusal hareket" ve "Avrupalı Gürcistan" muhalefet partilerinin milletvekillerinin tepkisine neden oldu ve Rusya milletvekillisini kürsüyü terk etme mecburiyetinde bıraktılar.

Rusya parlamentosu milletvekilli Gavrilov konuşmasında "Biz bölücü aktiviteye şahit olduk ki bunlar parlamentolar arası Ortodoks kurultayına karşı çıktılar, ortak Ortodoks değerlere dayalı parlamentolar arasındaki diyaloğa karşı çıktılar. Gördük ki insanlar önceden Rusya karşıtı, Rusya başkanı ve Ortodoksluğa karşı pankartlarla hazırlıklı gelmişti" dedi.

Bundan sonra 7 bini aşkın insan "Rusya işgalcilerine" karşı protesto eylemine çıktılar ve parlamento binasına yürüdüler. Muhalefet derhal Rusya delegasyonunu ülkeden kovmayı talep etti ve delegasyon akşama doğru ülkeyi terk etti.

Gürcistan iktidarının iyi hesabını yapamamasından dolayı şimdi Rusya’yla araları iyice bozuldu ve eski haline dönmek çok zor olacak.

Bu konuda çok ciddi çalışmak lazım çünkü Tiflis çok geriye düştü. Protestoculara gelince öncesinde dürüstçe olan bu eylemler, Gürcistan iktidarının yeterince cevap verememesinden dolayı, Batı taraftarları olan siyasal güçlerin aktif kullanılmasına neden oldu özelikle de Saakaşvili yanlısı olanlar tarafından.

Şimdi her şeyin Rusya’ya karşı çok bilinçli kullanıldığını görüyoruz. Maalesef, şimdi Gürcistan’da olanların hepsi Rusya karşıtlığıdır.

Sanki 2019 değil de 2008'deyiz ve insanlar yeni-yeni Abhazya ve Güneyi Osetya’da olanları anlamaya başlamış gibi. Tabii ki tüm bu olanlar ABD istihbaratı tarafından da yeterince kışkırtılıyor.

Kanımca bu Rusya karşıtlığını çok dikkatli bir şekilde yatıştırmak lazım. Tabii ki Gürcistan iktidarına güvenilmez, ne kadar Amerikancı oldukları konusunda Mihail Saakaşvili'yle yarışmaktalar.

Gürcistan çok şey kayıp edecek bu olanlar yüzünden. Sadece duygusal ve insani boyutuyla değil ekonomik boyutuyla da. Rusya iktidarının verdiği tepkiyi anlayabiliriz. Ama umarım ki Rusya iktidarı da bunu abartmadan yaptırımların uygulanmasında daha temkinli yaklaşır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi