Altan'lar yine tahliye edilmedi

Altan'lar yine tahliye edilmedi
Ahmet Altan 445, Mehmet Altan 446, Nazlı Ilıcak 500 gündür tutuklu. Savcı mütalaasında Ilıcak ve Altan kardeşler için ağırlaştırılmış müebbet istedi. Mahkeme yine tahliye kararı vermedi.

Fatma YÖRÜR


ARTI GERÇEK - ‘FETÖ’nün medya ayağına yönelik olduğu öne sürülen dava İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 12 Şubat’a ertelendi.

İddianamede 17 sanık hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’ suçundan üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15’er yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Bir önceki duruşmada savcı değişikliği nedeniyle savcının dosyayı incelemek için süre istediği davada savcı mütalaasını verdi. Savcı, Ilıcak ve Altan Kardeşler için TCK 309/1 kapsamında ağırlaştırılmış müebbet talep etti.

Savcı tutuklu sanıklar için 309/1'den tutuksuz sanıklar için 220/7'den ceza istedi. 

ILICAK: ERDOĞAN'DAN HİÇ BİR ZAMAN NEFRET ETMEDİM

Altan Kardeşler Davasında Cumhuriyet Savcısı, bütün tutuklu tanıkların 309/1 uyarınca darbeye teşebbüs suçundan cezalandırılmalarına, talebi üzerine Nazlı Ilıcak, "Bu 309'uncu madde hangisiydi?" diye sordu. 26. ACM Başkanı'nın; "Avukatınız onu size söyleyecek" yanıtı üzerine Ilıcak: "Darbe suçu gene var mı?" diye sordu. Avukat, Ilıcak'ı "Evet" diye yanıtladı.

"Darbe iddiasıyla ilgili daha önce Yargıtay 16. Dairenin kararı kapsamında şiddet-cebir unsuru aranması gerektiğini söyledim" diyen Ilıcak, Güneri Cıvaoğlu'nun kendisi hakkında "darbelere muhaliftir" fikrini işleyen yazısından bölüm okudu. "Darbelerle mücadele ettim" diyen Ilıcak, "Evet, yolsuzluk yapanların hesap vermesi gerektiğini söyledim. Fakat bütün gazeteler yolsuzlukları manşetinden duyurdu. Yolsuzlukla mücadele edilmesini, iddiaların soruşturulmasını istemek FETÖ'ye hizmet midir? Dürüst gazeteci olduğum için yazdım. Ben hükümet devrilsin isteyemem. AK Parti'ye oyumu veriyordum. Sadece yolsuzluk iddialarının üstünün örtülmemesini istedim" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminden önce attığı tweeti okuyan Ilıcak, şunları söyledi:

"Ben FETÖ'yü terör örgütü olarak görüyorum. Bu örgüt, çok tehlikeli, devleti ele geçirmeye çalışan bir örgüt. Ben darbe olacağını bilmiyordum. FETÖ'nün amacının devleti ele geçirmek olduğunu bilmiyordum. Arınç bile, Gül bile bilmiyordu. Amaç suç, devleti ele geçirmek, teokratik bir devlet kurmak. Benim böyle bir devlet isteyebileceğimi düşünüyor musunuz? Devletin ele geçirilmesine nasıl aracı olabilirim? Atama, terfi yetkim mi var? Bunların nasıl geldiğini atama yapanlara sorun. Birçok yerde FETÖ'nün sınav hileleri ortaya çıktı. O şekilde yerleştiler. Bazıları da bunları iyiniyetli bir cemaat sanıyordu. Benim tweetlerimin FETÖ'nün devlete sızmasıyla ya da darbeyle ne ilgisi var? Ben hükümet devrilsin mi demişim? Hayır! FETÖ, Erdoğan'dan nefret ediyordu. Ben hiçbir zaman Erdoğan'dan nefret etmedim. Hakkımda açılmış tek bir hakaret davası yok. FETÖ’nün amacını bildiğime, bu amaca yönelik suç işlediğime dair delil yok. Öncelikle benim suç işlemiş olmam lazım. Yolsuzluk iddialarına hedef olan bakanlar o zaman istifa ettirildi. Kafam karıştı; darbe idiyse bu bakanlar neden istifa ettirildi?"

Ilıcak savunmasını şöyle tamamladı: "Ben örgütün gizli amaçlarını bilmiyordum. Ben yolsuzluk konusuyla ilgilendim. Suçun subut bulmadığı gerekçesiyle beraatimi, beraat vermezseniz yaşıma, 16-17 aydır tutukluluğuma binaen tahliyemi istiyorum."

MEHMET ALTAN SAVUNMA İÇİN SÜRE İSTEDİ

Mehmet Altan da esas hakkındaki savunmasını yapmak için süre istedi ve savcının mütalaasını eleştirdi. Mehmet Altan, Başbakanlığın mal varlığına el konulması talebiyle ilgili de, "Ben devlet memuruyum. Kazancım, mal varlığım zaten devletin kontrolü altında. Mal varlığı bildirimimi hep yapıyorum" ifadelerini kullandı.

AHMET ALTAN: BU NEYİ AMAÇLIYOR?

Ahmet Altan da, Başbakanlığın mal varlıklarına tedbir konulması talebini eleştirerek, "Bunun gerekçesi, amacı nedir? Neyi amaçlıyor? Sindirme ve korkutma amacı var" ifadelerini kullandı ve esas hakkındaki savunmasını yapmak için süre istedi.

AVUKATLAR DA TAHLİYE TALEBİNDE BULUNDU

Duruşmada söz alan avukatlar da müvekkillerinin tahliyelerini talep etti. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti taleplere ilişkin ara kararını açıkladı.

TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, Başbakanlığın sanıkların mal varlıkları üzerine tedbir kararı konulması talebini reddetti. Mahkeme heyeti, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Şükrü Tuğrul Özşengül’ün suçun vasfı ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesi gerekçeleriyle sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Mahkeme sanıklara ve avukatlara esas hakkında beyanda bulunmaları için duruşmayı 12 Şubat’a erteledi.

6'SI TUTUKLU 17 SANIK

"FETÖ" soruşturması kapsamında açılan davada yazar Ahmet Altan, kardeşi Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak, Zaman gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, eski Taraf yazarı Emre Uslu, gazeteci Tuncay Opçin, Samanyolu Televizyonu'nun Washington temsilcisi Şemseddin Efe, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, Profesör Osman Özsoy, Zaman gazetesinin İsrail muhabiri Abdulkerim Balcı, genel yayın yönetmen yardımcısı Mehmet Kamış ile yönetici Faruk Kardıç, gazetenin görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı, Polis Akademisi'nde öğretim görevlisi olan Şükrü Tuğrul Özşengül, Zaman gazetesinin marka müdürü Yakup Şimşek ve gazetenin kültür sanat sayfasında çalışan Ali Çolak ile iddianamede Zaman Gazetesi'nin 10 Ekim 2015'de yayınlanan ve darbe çağrışımında bulunduğu iddia edilen reklam filmini çektiği tespit edilen ajansın sahibi Tibet Murat Sanlıman yargılanıyor.

Dava kapsamında Nazlı Ilıcak, Yakup Şimşek, Mehmet Altan, Ahmet Altan, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Fevzi Yazıcı tutuklu yargılanıyor.

Abdulkerim Balcı, Ali Çolak, Bülent Keneş, Ekrem Dumanlı, Emrullah Uslu (Emre Uslu), Faruk Kardıç, Mehmet Kamış, Osman Özsoy, Şemseddin Efe, Tuncay Opçin hakkında yakalama kararı bulunuyor.

ERDOĞAN DAVACI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Can Tuncay'ın hazırladığı 247 sayfalık iddianamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığı ve 65. Hükümet suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davacı olarak yer alıyor.

İSTENEN CEZALAR

Altanlar ile Ilıcak için "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçlamasıyla 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis; Dumanlı, Uslu ve Opçin için "darbe teşebbüsünden" üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "örgüt yöneticiliğinden" 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis, Uslu için ayrıca "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlamasıyla da üç yıla kadar hapis; Sanlıman için "örgüte yardım"dan 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis; geri kalan sanıklar içinse "darbeye teşebbüs"ten üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. 

 

Öne Çıkanlar