Ege’nin Kapadokya’sına jeotermal tehdidi

Ege’nin Kapadokya’sına jeotermal tehdidi
Ege Bölgesi’nin Kapadokya’sı olarak bilinen UNESCO’nun tarafından koruma altına alınan Kula Peri Bacaları’nın yanı başında açılmak istenen jeotermal sondaj kuyuları, mahkeme kararlarına rağmen Çevre Bakanlığı tarafından yeniden masaya yatırılacak.

İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2019 yılında aldığı kararla Manisa’nın Kula sınırları açılmak istenen yedi adet jeotermal kaynak arama projesi ile ilgili 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi. Karar Kula Ziraat Odası, Sınırlı Sorumlu Sarnıç Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve halk tarafından yargıya taşındı. Manisa 2. İdare Mahkemesi, 2021 yılında bilirkişi kararı doğrultusunda ÇED kararını iptal etti.

'SU KAYNAKLARI VE TARIM TOPRAKLARI OLUMSUZ ETKİLENECEK'

Mahkeme, jeotermal sondaj işlemi sırasında kimyasalların çevreye, yeraltı kaynaklarına sızmasının mümkün olduğuna, yüzey ve yeraltı suları ile tarımsal toprakların kirlenebileceğine, kıt olan yer altı ve yerüstü su kaynaklarının jeotermal ve madencilik faaliyetlerinden olumsuz etkileneceğine dikkat çekti.

ŞİRKETTEN YENİ BAŞVURU

Ancak şirket sahibi Ahmet Bozkurt, koordinat değişikliği yaparak yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Belirlenen yedi adet sondaj noktası Kula’nın Sarnıçköy, Şehitlioğlu, Kalınharman, Dereköy köylerinin sınırlarında kalıyor. Sondaj noktaları İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda 'orman alanı', 'tarım arazisi' ve 'termal turizm tesisi' olarak yer alıyor.

whatsapp-gorsel-2024-05-06-saat-11-37-46-f8f1afa6.jpg
Proje alanı

İKİ TABİAT PARKINA KOMŞU

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre ruhsat sahası UNESCO'nun jeoparklar listesinde yer alan Kula Divlit Volkanik Park'a 90 metre, yine UNESCO korumasındaki Kula Peribacaları Doğal Sit Alanı'na ise 304 metre mesafede. Ayrıca, Emir Kaplıcaları Tabiat Parkı ise ruhsat sahası sınırlarında yer alıyor. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilerde proje faaliyetinin arazi çökmesi ve heyelanların tetiklenmesi ile sismik tetikleme gibi olası sonuçlar doğurabileceği ifade ediliyor.

KURUL 4 HAZİRAN'DA TOPLANACAK

4 Haziran 2024'te toplanacak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu projenin son halini masaya yatıracak.

whatsapp-gorsel-2024-05-06-saat-11-37-17-ba9b0104.jpg

KULA PERİ BACALARI HAKKINDA

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın bir parçası olan Kula Peribacaları Tabiat Anıtı büyüleyici güzelliğiyle turizmin yeni gözdesi durumunda. Kula’da peribacaları, akarsuların günümüzden 14-15 milyon yıl önce biriktirmiş olduğu alüvyon depolar içinde gelişmiş.Yöre halkı tarafından Kapadokya'ya benzerliği sebebi ile Kuladokya olarak adlandırılıyor.

Peri Bacaları özellikle ısı değişiklikleri, yağmur, sel suları, rüzgar ve erozyon zamanla yumuşak kayaçları aşındırması sonucu oluşuyor. Burada 80'den fazla volkan konisi yer alıyor. 37.5 hektarlık alana sahip olan Kuladokya, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından peri bacalarının bozulmadan korunabilmesi için doğal sit alanı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınan alan 2012 yılında 'tabiat anıtı 'olarak tescillenmişti.

Öne Çıkanlar