İngiliz şirket battı, Türkiye'yi sorumlu gösterdi

İngiliz şirket battı, Türkiye'yi sorumlu gösterdi
22 bin kişinin çalıştığı 178 yıllık şirket, durumun sorumlusu olarak 'Türkiye'deki siyasi belirsizliği' gösterdi.

Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine resmen battı.

İngiliz Sivil Havacılık Kurumu CAA, tur operatörünün "ticari faaliyetlerine son verdiğini" duyurdu.

178 yıllık şirketin batışı, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok yere, Thomas Cook ile tatile giden İngiliz vatandaşlarının ülkeye geri getirilmesi için, barış dönemlerindeki en büyük geri dönüş operasyonlarından birini başlattı.

'OPERATİON MATTERHORN'

"Operation Matterhorn" adı verilen operasyonla 150 binden fazla İngiliz tatilcinin ülkelerine geri getirilmesi amaçlanıyor. Dünden itibaren tatil noktalarına boş uçaklar gönderilmeye başlanmıştı.

Thomas Cook'un Genel Müdürü Peter Fankhauser, şirketin batışının "büyük üzüntü yarattığını" söyledi.

22 BİN KİŞİ İŞİNDEN OLACAK

Tur operatörünün batışıyla, 9 bini İngiltere olmak üzere, 22 bin kişi işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı.
CAA'den yapılan açıklamada "Thomas Cook ile yapılan, uçuşlar ve oteller de dahil tüm rezervasyonlar iptal edildi. Bu kadar uzun bir tarihe sahip bir şirketin faaliyetlerin son vermesi müşterileri ve çalışanları için üzücü ve düşüncelerimiz bu haberden etkilenenlerle birlikte" denildi. 

ULAŞTIRMA BAKANINDAN AÇIKLAMA: TATİLİNİZİ KISA KESMEYİN

BBC Türkçe'nin haberine göre Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, şirketin batışının "çalışanları ve tatilciler için üzücü bir haber olduğunu" söylerken, tatilcilere insanları evlerine getirmekle görevli şirket çalışanlarına anlayışlı davranma" çağrısı yaptı. Shapps, hükümetin ve CAA'nin bunun için onlarca uçak kiraladığını, uçuşların bugünden itibaren başlayacağını ve detayların belli olduğunda duyurulacağını belirtti .

Ülke dışındakilere tatillerini kısa kesmemeleri ve dönüş uçuşu bilgilerini internette kontrol etmeden havaalanlarına gitmemeleri çağrısı da yapıldı. CAA'in ayrıca, Thomas Cook'tan paket tatil alanların kaldıkları otellerle de bağlantıya geçtiğini ve kalış bedellerinin Hava Seyahat Güven Fonu ve ATOL'de ödeneceğinin söylendiği bildirildi.

TATİLCİLER: OTELLERDE REHİN KALDIK

Birçok tatilci ise, şirketin borçları yüzünden otellerde rehin tutulduklarını söylediği aktarıldı.
Thomas Cook'un en büyük hissedarı Çinli Fosun şirketinin başını çektiği 900 milyon sterlinlik kurtarma paketi üzerinde geçen ay uzlaşma sağlanmıştı. Ancak kredi veren bankaların 200 milyon sterlinlik bir güvence fonu daha istemesi üzerine uzlaşma tehlikeye girmişti.

BÜTÜN GÜN PARA ARANDI

Şirketin pazar günü boyunca ek para aradığı, ancak bulunamadığı öğrenildi.

Thomas Cook şirketi bunun üzerine hükümetten de yardım istedi ve muhalefetteki İşçi Partisi ve sendikalar da bu isteğe destek verdi.

Ancak Dışişleri Bakanı Dominic Raab, "Stratejik bir ulusal çıkar söz konusu olmadığı sürece hükümetin devreye girmeyceğini" söyledi.

İNGİLİZ ŞİRKET DURUMUNDAN, TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ BELİRSİZLİĞİ SORUMLU TUTTU

Thomas Cook şirketin durumundan; Türkiye gibi tatil noktalarında uzayan siyasi belirsizlik, İngiltere'de yaz aylarının normalden sıcak geçmesi ve müşterilerin Brexit nedeniyle rezervasyonlarını geciktirmesini sorumlu tutmuştu.

Ancak şirket, internette faaliyet gösteren tur operatörleri ve ucuz bilet uçak şirketleriyle de sıkı bir rekabet içindeydi.
Buna ek olarak, birçok tatilci artık tur operatörü kullanmıyor ve kendi tatillerini ayarlıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar