'Türkiye ile ABD güvenli bölgenin derinliğinde anlaşamıyor'

'Türkiye ile ABD güvenli bölgenin derinliğinde anlaşamıyor'
DHA: TSK Suriye’nin kuzeyinde ilk etapta 10 noktada üs kuracak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye arasında 5-7 Ağustos tarihlerinde Ankara’da gerçekleşen görüşmeler sonrası kurulması kararlaştırılan ortak harekât merkezi için Urfa’daki çalışmalar sürerken, Rojava'da "güvenli bölge" pazarlıkları da bu kente taşındı.

DHA’nın haberine göre, ortak harekât merkezi için Urfa’ya gelen 1’i albay, 2’si binbaşıdan oluşan 6 kişilik ABD heyetinde yer alan askerler, "güvenli bölge"de derinliğin 15 kilometre ile sınırlı kalmasını isterken, Türkiye ise bu derinliğin sınır hattına 32 kilometre uzaklıktaki Rakka-Halep otoyoluna kadar uzamasını istiyor.

Habere göre, Türkiye ile ABD arasında uzlaşıya varılmasının ardından "güvenli bölge"nin oluşturulması için ortak harekât merkezi faaliyetine başlayacak ve TSK Suriye’nin kuzeyinde ilk etapta 10 noktada üs kuracak.

HEYETLER AKÇAKALE'DE

ABD ile Türkiye arasında 5-7 Ağustos tarihleri arasındaki "güvenli bölge" pazarlıkları sonrası ortak harekât merkezi kurulması kararlaştırılmış ve bu kapsamda 12 Ağustos’ta altı kişilik ABD heyeti Urfa’ya gelmişti.

Türkiyeli askerlerin eşlik ettiği 1’i albay 2’si binbaşının da aralarında olduğu 6 kişilik ABD askeri heyeti, Urfa’nın sınır hattında bulunan Akçakale ilçesine gitti. Akçakale’nin tam karşısında YPG-YPJ öncülüğünde Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) kontrolündeki Tel Abyad (Girê Spî) yer alıyor.

Türkiye ve ABD askeri heyetinin Akçakale’de bulunan 3. Hudut Alay Komutanlığı’nda uzun süre toplantı yaptığı ve toplantının ardından iki ülke askerlerinden oluşan heyetin askeri araçlar ile sınır hattında incelemelerde bulunduğu bildirildi.

TARAFLAR ARASINDA 'DERİNLİK' ANLAŞMAZLIĞI

Akçakale’de bulunan ABD ve Türkiye askeri heyeti, 3.Hudut Alay Komutanlığı'nda sınırlı sayıda ismin katıldığı dar kapsamlı toplantılarını sürdürdüğü, tarafların "güvenli bölge"nin tesis edilmesinin ardından yapacakları devriye görevinde kullanacakları güzergâhlar ile zırhlı araçların Suriye’ye hangi noktalardan gireceğini saptadığı kaydedildi. Tarafların ayrıca, ikmal ve lojistik hatları konusunda da görüş birliğine vardığı belirtildi.

İki ülkenin askeri heyetlerinin üzerinde uzlaşıya varamadığı konu ise "güvenli bölge"nin Türkiye sınırından kaç kilometre derinlikte oluşacağı. ABD askerleri derinliğin Türkiye sınırından itibaren 15 kilometre olması ve bu bölgedeki YPG-YPJ güçlerinin geri çekilmesini teklif etti. Bu teklifi kabul etmeyen Türkiye heyeti ise derinliğin 40 kilometre olması, aksi halde ise Türkiye sınırına 32 kilometre mesafedeki Rakka-Halep-Haseki otoyoluna kadar uzanmasını istedi.

Suriyeli Kürtler ise derinliğin 5, genişliğin 100 kilometre (Tel Abyad-Resulayn hattı) olmasını, buradaki YPG-YPJ güçlerinin çekilip yerlerine yerel güçlerin (Askeri Meclisler) koyulmasını ve bu bölgedeki ağır silahların 20 kilometre geri çekilmesini kabul edeceklerini açıklamıştı.

'TSK İLK ETAPTA 10 ÜS KURACAK' İDDİASI

DHA ayrıca, Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanması ve "güvenli bölgenin" tesis edilmesinin ardından TSK tarafından Suriye’nin kuzeyinde ilk etapta 10 noktaya üs bölgesi kurulacağını öne sürdü.

Ajansa konuşan askeri yetkililerin, ilk etapta Fırat’ın doğu bölgesinde kalan Suriye’nin Kobanê, Tel Abyad, Resulayn (Serêkanîye), Kamışlı, Tirbespiyê, Amude bölgeleri başta olmak üzere 10 noktada üs kurup, zırhlı araçlarla burada gözlem noktaları oluşturmasının planlandığını bildirdiği kaydedildi.

ANLAŞMAYA VARILINCA ABD'Lİ ASKERLER GELECEK

Ortak harekât merkezi kurulması için ABD ve Türkiye askeri heyetleri arasında devam eden görüşmelerin olumlu neticelenmesinin ardından ABD’nin "güvenli bölge"de yapılacak devriye görevinde yer alacak askerlerinin de Türkiye’ye geleceği belirtildi. ABD’den gelecek askerlerin bir bölümünün Türkiye’de kalacağı, bir bölümünün ise Suriye kuzeyindeki mevcut üslere takviye olarak sınırın diğer tarafında görevlendirileceği bildirildi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar