Albayrak Harikalar Diyarı'nda: Çok başarılı geçti

Albayrak Harikalar Diyarı'nda: Çok başarılı geçti
Uluslararası medyada yatırımcıları ikna edemediği eleştirileri yer alsa da Albayrak, yatırımcılarla yaptığı toplantıyı 'Bugüne kadarkilerin en başarılısı' diye niteledi.

ABD temasları kapsamında ABD Başkan Donald Trump ve yatırımcılar ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ziyaretine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve ABD ilişkileri konusunda, demir çelik ürünlerine uygulanan ek vergiler ile Halk Bankası konularının ele alındığını anlatan Albayrak, yatırımcılarla yaptığı toplantılara ilişkin ise "Bugüne kadarkilerin en başarılısı" ifadesini kullandı.

Albayrak G-20, Dünya Bankası ve IMF toplantıları için gittiği Washington’da, birçok uluslararası fon yöneticisi ile yaptığı görüşmelerin yanı sıra JPMorgan’ın düzenlediği yatırımcı toplantısında, "Yapısal Dönüşüm Adımları" paketini ve yeni dönem ekonomi politikalarını anlatmıştı.

Albayrak görüşmelerin çok başarılı geçtiğini söyledi. Ancak, uluslararası medyaya açıklama yapan yatırımcılar aynı görüşte değil.

Die Welt gazetesi bugünkü haberinde Albayrak'a sert eleştiriler yönelterek, "Toplantıya katılan yatırımcılar, Albayrak'ın performansını 'şimdiye kadar üst düzey bir hükümet temsilcisi tarafından yapılan en kötü sunum' olarak tanımladı. Axios haber ajansına konuşan ve kalkınmanın eşiğindeki ülkelerden sorumlu bir fon yöneticisi Albayrak'ın sunumu hakkında 'berbat bir şovdu' yorumunu yaptı. Yönetici "Daha önce hiç bu kadar kötü hazırlanmış bir hükümet temsilcisi görmemiştim" dedi. Albayrak'ın yabancı yatırımcıların kaygılarını gideremediğini, enflasyon ve kamu borcunun nasıl kontrol altına alınacağı, bankaların nasıl güçlendirileceği gibi önemli detayları açıklayamadığını söyledi" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, Timothy Ash ve Paul McNamara gibi ünlü yatırımcılar da sosyal medya hesaplarından takipçilerine Albayrak’ın açıkladığı pakette yeterli detay bulunmadığına dair fikirlerini paylaşmışlardı. 

Dört farklı kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre de, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, reform planı hakkında ikna edici pek ayrıntı sunamazken, yatırımcıları da Türk varlıkları konusunda heyecanlandıramadı.

PİYASA İSTANBUL SEÇİMLERİNİ SATIN ALDI

Temaslarıyla ilgili açıklamasında bazı yatırımcıların kendisine İstanbul seçimlerini sorduğunu aktaran Albayrak, "İstanbul seçimleri ne olursa olsun piyasa tarafından satın alındı" dedi. Albayrak, gazetecilerin, "Seçim tekrarlanırsa yatırımcı tepkisi ne olur?" sorusuna, "Yatırımların artması veya kesilmesi açısından bir fark yaratmaz" şeklinde yanıt verdi.

Albayrak, ayrıca, kıdem tazminatı tartışmalarına ilişkin, "Tüm paydaşların mutabakatıyla bir süreç işleyecek. Daha ortada bir şey yok. Kıdem tazminatı çok sorunlu bir alan. İşçi, işveren, sendika mutsuz. Öyle bir formül üreteceğiz ki tüm paydaşlar mutlu olacak. Tüm paydaşlarla adım atılacak" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar