Yandaş 'saldırı' dedi, Die Welt 'rezil oldu' diye yazdı

Yandaş 'saldırı' dedi, Die Welt 'rezil oldu' diye yazdı
Albayrak'ın yatırımcılara yönelik konuşması ikna edici bulunmadı. Die Welt, 'Albayrak yatırımcılara rezil oldu' dedi. Sabah ise 'Algı operasyonu' iddiasında bulundu.

ARTI GERÇEK - Washington'da perşembe gününden bu yana G-20, Dünya Bankası ve IMF toplantılarına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, başta ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin olmak üzere, birçok üst düzey yetkili ve uluslararası finans kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi. Albayrak'ın Washington'da gerçekleştirdiği temaslar ve orada gösterdiği performans dünya medyasında da değerlendiriliyor. 

Alman medyasının önde gelen yayınlarından Die Welt gazetesinde Albayrak'ın yatırımcılarla yaptığı görüşmenin son derece başarısız geçtiğine yönelik ifadeler yer alırken, Sabah gazetesi uluslararası medya kuruluşlarının Türkiye'ye karşı propaganda haberleri yapmaya devam ettiğini, ağustos ayında Türkiye ekonomisine yönelik operasyon başlatan uluslararası medya kuruluşlarının 31 Mart seçimlerinin hemen ardından yine saldırıya geçtiklerini yazdı.

Sabah'taki haberle birlikte A Haber kanalında da gündeme getirilen konuyla ilgili, "Reuters, Bloomberg, Financial Times, sosyal medyadaki kara propagandacıların başını çektiği bu operasyonda hedef Türkiye ekonomisi ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak oldu. Yaşanan süreç Türkiye ekonomisine karşı ağustos ayında başlatılan sürece çok benziyor. O zaman da Bloomberg ve Financial Times başı çekiyordu. Bu operasyona Reuters ve sosyal medyadaki tetikçiler dahil oldu. Peki bu uluslararası haber ajanslarını kim denetliyor?" denildi.

DIE WELT: SUNUMU İKNA EDİCİ BULUNMADI

Die Welt gazetesinde Holger Zschaepitz imzalı "Erdoğan'ın damadı kendini yatırımcılara rezil etti" başlığını taşıyan haber gündemin ilk sıralarında. 

Deutsche Welle Türkçe'nin Die Welt'ten alıntıladığı haberdeki değerlendirmeler şöyle:

"Washigton'a gelenler arasında Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da vardı. Yüzlerce yatırımcıya derin bir değer kaybı krizi yaşayan Türk parasında gidişatı tersine çevirmek için hazırladığı ekonomik programını anlattı. Ancak sunumunun ikna edici olmağını mali piyasaların tepkisi de gösterdi. Albayrak'ın elit Park Hyatt Hoteli'nin balo salonundaki konuşmasının ardından lira, dolar karşısında yüzde 2 değer kaybetti. Bu yıl başından beri TL'nin dolar kaybı toplamda yüzde 9'u buluyor.

ALBAYRAK'IN SUNUMU BERBAT BİR ŞOVDU

Toplantıya katılan yatırımcılar, Albayrak'ın performansını 'şimdiye kadar üst düzey bir hükümet temsilcisi tarafından yapılan en kötü sunum' olarak tanımladı. Axios haber ajansına konuşan ve kalkınmanın eşiğindeki ülkelerden sorumlu bir fon yöneticisi Albayrak'ın sunumu hakkında 'berbat bir şovdu' yorumunu yaptı. Yönetici "Daha önce hiç bu kadar kötü hazırlanmış bir hükümet temsilcisi görmemiştim" dedi. Albayrak'ın yabancı yatırımcıların kaygılarını gideremediğini, enflasyon ve kamu borcunun nasıl kontrol altına alınacağı, bankaların nasıl güçlendirileceği gibi önemli detayları açıklayamadığını söyledi. […] Türkiye yılın dördüncü çeyreğinden beri resesyonda. Devletin ekonomiyi büyük gider kalemleriyle destekleyecek bir program için pek fazla hareket alanı yok. Zira halihazırda TL'nin içinde bulunduğu kriz nedeniyle bankalar ve sistemin işleyişinde önemli büyük şirketleri ayakta tutmak için, çok para aktarılıyor. Yabancı yatırımcıya hiç olmadığı kadar büyük ihtiyaç var ve mümkün olduğu kadar da ülkeye çekilmesi gerekiyor. […] Ancak Ankara'da açıklanan ekonomi programı uzmanların beklentilerinin çok altında kaldı."

İkna edilemeyen sade yabancı yatırımcılar değil S&P Global’in EMEA Başanalisti Frank Gill de, Türkiye’nin geçtiğimiz hafta açıkladığı ekonomik reform paketinin Türkiye hanehalkının ve yabancı yatırımcıların liraya güveni yeniden inşa etmek için yeterli olmadığını söyledi. Gill, yaptığı açıklamada, "Yabancı yatırımcılar ve Türk hanehalkı için en büyük soru, liranın hala yatırım yapılabilir bir para birimi olup olmadığı. Benim görüşüme göre reform paketi bu soruya yanıt vermedi" diye konuştu.

KİMSEYİ İKNA EDEBİLDİĞİNİ SANMIYORUM

Geçtiğimiz günlerde, Reuters haber ajansı, ABD'de yüzlerce yatırımcıya bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın reform paketinin ikna edici bulunmadığını yazmıştı. Reuters, haberinde, "Bakanın Türkiye'nin resesyondan hızla çıkacağı yönündeki beklentileri, toplantıya katılanlar arasında fazla karşılık bulmadı" ifadelerini kullanmıştı. 

Reuters'a konuşan bir yatırımcı, Albayrak'ın son aylarda enflasyonun Ekim ayındaki zirve noktasından gerilemeye başladığını ve cari açıkta iyileşme olduğunu vurguladığını anlattı ve "Kimseyi ikna edebildiğini sanmıyorum" demişti.

ALBAYRAK ELEŞTİRİLERİ TAKMADI

Ancak, Bakan Albayrak, uluslararası medyadaki eleştirilere karşı pek oralı değil. ABD’den "Türkiye’ye yatırım yapmak için muhtemelen bundan daha iyi bir zaman olmamıştır. Önümüzdeki 4,5 yılda bir seçimin olmaması ve istekli bir ekonomik dönüşüm ajandasına bağlılığındaki güçlü hükümet kararlılığıyla, Türkiye yatırımcılar için her çeşit muhteşem olanaklar sunuyor" diye seslendi.

Öte yandan, Albayrak'ın ABD Başkanı Donal Trump'la görüşmesi de Sabah'ta geniş yer buldu. Albayrak'ın Trump'la görüşmesi, "Tarihte ilk defa bir bakan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı tarafından kabul edildi" diye verildi. Albayrak'ın "Mesajlarımızı ilettik, kendilerinden gayet pozitif bir geri dönüş aldık, gerekli mesajları da Türkiye'ye dönünce sayın Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz" ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar