İddia: Erdoğan ve Albayrak, Çetinkaya'nın istifasını istedi

İddia: Erdoğan ve Albayrak, Çetinkaya'nın istifasını istedi
Reuters'a konuşan bir kaynak, Murat Çetinkaya'nın Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yaparak istifa talebini reddettiğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alındı. Haber ajansı Reuters’a konuşan bir kaynak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Çetinkaya’nın istifasını istediğini iddia etti. Kaynak, Çetinkaya’nın istifa talebi üzerine Merkez Bankası’nın bağımsızlığını hatırlattığını ve bunu reddettiğini kaydetti.

'FAİZİ SABİT TUTMA KARARI ETKİLİ OLDU'

Piyasalarda Çetinkaya’nın hükümetin faiz indirimi talebine olumlu yanıt vermemesi sebebiyle oyun dışı bırakıldığı konuşuluyor.

Ekonomistlerin aksine ’Düşük faizin düşük enflasyon anlamına geleceğini’ savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir Merkez Bankası’na faizlerin yeniden indirilmesi yönünde baskı yapıyordu. Reuters’a konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi de, "Cumhurbaşkanı, politika faizi konusunda mutlu değildi ve bu memnuniyetsizliğini her fırsatta dile getirdi. Merkez Bankası’nın haziran ayında faizi sabit tutma kararı alması da Çetinkaya’ya dair problemi genişletti" dedi ve ekledi:

Reuters’a konuşan diğer iki hükümet kaynağı da hükümet ile Çetinkaya arasında para politikasına dair görüş ayrılıklarının son aylarda derinleştiğini kaydetti. Merkez Bankası, değer kaybı yaşanan Türk Lirası’nı desteklemek için geçen yıl içinde toplamda 750 baz puan faiz artışına gitmişti. Eylül ayında yüzde 24’e çıkan politika faizi o günden bu yana değişmedi.

'GÖRÜŞ AYRILIĞI İYİCE DERİNLEŞTİ'

Hükümet yetkililerinden biri "Merkez Bankası Başkanı ile Albayrak arasındaki görüş ayrılığı son dönemde iyice derinleşti" derken; bir diğeri de "Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı istifasını talep etti ancak Çetinkaya, Merkez Bankası’nın bağımsızlığını hatırlatarak istifa etmeyi reddetti" diye konuştu.

Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash, Merkez Bankası'nda yaşanan görev değişikliğini, "Bu hamlenin aptallığı karşısında şok oldum" sözleriyle yorumladı. Kişisel Twitter hesabında yaptığı yorumda Çetinkaya’nın görevden alınmasını beklediğini anca yerine ‘münasip’ birinin getirileceğini umduğunu kaydeden Ash, şöyle devam etti:

"Bir de bütün bunlar S-400’lerin teslim edilmesinin beklendiği, Türkiye’nin Merkez Bankası’nda güçlü bir ele sahip olması gereken hafta yaşandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye için bir felaket oldu, bunu görmek için başlangıcından bu yanaki makro göstergelere bakmanız yeterli. Politikalar konusunda kuvvetler ayrılığı yok ve tepeki adam para politikasının temellerini anlamaktan bile yapısal olarak aciz. Ve ironiktir ki, Merkez Bankası Başkanı’nı görevden almak kurumun bu ay içinde faizi indirmek yönünde bir hamle yapmasını daha da zorlaştıracak."

Ash, Çetinkaya’nın istifasının istendiği ancak onun bunu reddettiği yönündeki iddiayla ilgili de, "Tebrikler! Geçen yıl da uygun zamanda faizleri artırması engellendiğinde onları istifa etmekle tehdit etmeli, dik durmalıydı" dedi. (Kaynak: T24) 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar