Özelleştirilen limanların işletme hakkını ihalesiz 49 yıla uzatmak isteyen AKP'den geri adım

Özelleştirilen limanların işletme hakkını ihalesiz 49 yıla uzatmak isteyen AKP'den geri adım
Özelleştirilen limanların işletme hakkının ihalesiz olarak 49 yıla uzatılması düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) takılmasının ardından AKP geri adım attı. Teklif, AYM kararına uyumlu hale getirilecek.

Artı Gerçek - AKP'nin cemevleriyle ilgili torba yasanın içine eklediği limanların işletme hakkına ilişkin yasa teklifi geri çekildi. Teklifin altında imzası olan AKP Milletvekili Abdullah Güler, torba teklifteki liman maddesini Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyum sağlamak için geri çekeceklerini söyledi. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Güler, AYM kararına uygun yeni bir teklifi Meclis'e getireceklerini söyledi.

Anayasa Mahkemesi, özelleştirilen Denizcilik İşletmeleri AŞ (TDİ) ve Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne (TCDD) ait bazı limanlardan 49 yıldan az süreli işletme süresi olanlarının sözleşme süresinin ihalesiz olarak 49 yıla uzatılmasını öngören ve Ocak 2022'de yürürlüğe giren yasal düzenlemeyi temmuz ayında iptal etmişti.

AKP'li milletvekilleri iptal kararına rağmen geçen hafta TBMM Başkanlığı'na sundukları 'Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne, özelleştirilen limanların işletme sürelerine ilişkin düzenleme yapan bir madde eklemişti. Teklfe göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri bir defaya mahsus olmak üzere 49 yıla kadar uzatılacaktı.

Yasa teklifinin Katar Emiri'nin Türkiye ziyareti sonrasında Meclis’e sunulması dikkat çekmişti. Antalya Limanı’nın işletmesi 2020 yılında 140 milyon dolar karşılığında Global Ports Holding tarafından Katarlı QTerminals şirketine 2028 yılına kadar devredilmişti. Teklif hayata geçseydi Antalya limanı 2047 yılına kadar Katarlılar tarafından işletilmeye devam edecekti.

tab.jpeg
Söz konusu teklif kapsamında beşi TCDD, 13’ü Türkiye Denizcilik İşletmeleri bünyesinde olmak üzere 18 liman bulunuyordu.

Öne Çıkanlar