Star gazetesi faiz indirimi beklentisinin sözcüsü oldu

Star gazetesi faiz indirimi beklentisinin sözcüsü oldu
Çetinkaya'nın '300 puan faiz indirilmesi' telkinlerine karşı çıktığı için gönderildiği belirtilirken, 25 Temmuz'da faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. İş dünyası sözcülüğü Star'a kaldı.

ARTI GERÇEK - Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası eski Başkanı Murat Çetinkaya’nın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, faizlerde 300 baz puan indirime gidilmesi isteğini reddettiği için görevinden alındığı öne sürülmüştü.

Murat Çetinkaya, 6 Temmuz’da görevden alınmıştı.

Reuters’in olaya yakından tanık olan üç kaynaktan’ aldığı bilgiye göre, haziranda faizlerin 300 baz puana indirilmesini isteyen Erdoğan’a karşı çıkan Çetinkaya ile yollar bu noktada ayrılmış.

Ekonomi teorisinde öngörülen yaklaşımların aksine, Erdoğan’ın, ‘yüksek faiz oranlarına karşı hasmane tutum içinde olduğunu’saklamadığına işaret eden Reuters, Erdoğan’ın, ‘Çetinkaya’nın verilen talimatları uygulamadığı için görevden alındığı’ beyanına da vurgu yapmıştı.

300 BAZ PUANDAN FAZLA İNDİRİM GELEBİLİR Mİ?

Eğer Erdoğan'dan 300 puan faiz indirim yönünde baskı sürüyorsa Merkez Bankası'nın yeni Başkan Murat Uysal’ın da en az 300 puan faiz indireceği yönünde bir karar alması beklenebilir.

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantıs 25 Temmuz'da gerçekleşecek.

ABD ile ilişkilerin seyrini izleyen piyasalar gelecek hafta esas olarak Merkez Bankası'nın 25 Temmuz’da yapacağı toplantıya odaklanmış durumda. Analistler, kısa vadede piyasa için en önemli riskin TCMB’den beklenen faiz indiriminin miktarına yönelik belirsizlik olduğuna dikkat çekiyor.

400 BAZ PUANIN ÜZERİNDE İNDİRİM KURDA BOZULMA YARATIR

Öte yandan, yabancı yatırımcıların artık fazla işlem yapmaması ve son dönemde yoğun alım yapan yerli bireysel yatırımcının dolar talebinin azalmasının kurda fiyatlamaların sınırlı kalmasına neden olduğu belirtiliyor.

Analistler, TCMB’nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyor.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın göreve gelmesinin ardından yaptığı ilk açıklamanın para politikasında daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB’den 25 Temmuz’da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

 

Reuters’ın 25 kurumun katılımıyla yaptığı ankette oluşan medyana göre halihazırda yüzde 24 seviyesinde olan politika faizinin temmuzda yüzde 21.5 seviyesine çekilmesi, yılsonunda ise 600 baz  puan düşüşle yüzde 18 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Temmuz için beklentiler yüzde 19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor.

Reuters’ın görev değişiminin hemen ardından yaptığı ankette temmuz beklentisi 100 baz puan  artarak 200 baz puana yükselmiş, yıl sonu için ise 425 baz puan seviyesinde oluşmuştu.

İŞ DÜNYASI YANDAŞ STAR GAZETESİ ÜZERİNDEN MERKEZ BANKASI'NA SESLENDİ

Öte yandan, piyasalarda indirim beklentisi güçlenirken ve ekonomideki bozulmanın faiz indirimiyle giderilemeyeceği uzmanlar tarafından ifade edilirken, iktidara yakın Star gazetesi iş dünyasının faiz indirimi yönündeki beklentilerinin sözcülüğünü üstlendi. 

Gazetede yer alan Yatırımcı Merkez’den ‘güçlü adım’ bekliyor başlıklı haberde şu ifadelere yer verildi:

"Türk iş dünyası gözünü Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Murat Uysal’a çevirdi. 25 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısında Merkez’den güçlü bir faiz indirimi bekleyen iş dünyasının önde gelen isimleri "Bu faizle bir yere gidemeyiz" dediler. İş adamları üzerlerindeki ölü toprağını atarak yatırıma yönelmek için faiz indiriminin mutlaka ‘güçlü’ olmasını istediler. Halen ekonomistlerin faiz indirim beklentisi 250-400 baz puan aralığında değişirken iş dünyası temsilcilerinin indirim tahmini ise 300-500 baz puan arasında şekilleniyor. İş dünyası temsilcileri halen yüzde 24’lük faizin yıl sonuna kadar yüzde 15-17 bandına çekilmesini istiyor. Görüşler şöyle: 

HANGİ ÜLKEDE BÖYLE FAiZ VAR?

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Bu faiz oranları ile bir yere gidemeyiz. Mutlak suretle düşmesi gerekiyor. Yatırım, üretim ve istihdam için bu şart. Hangi ülkede bu kadar yüksek faiz göreceksiniz? Türkiye gibi üretim ve teknoloji tabanlı büyüme hedefleyen ülkeden bahsediyoruz. Merkez Bankası’nın iş dünyasının taleplerini duyacağını ve bu yönde karar vereceğini umuyoruz. Faiz indirimi demek üretim demek, ihracatta rekabet artışı ve yatırım demek. Ekonomi dördüncü çeyrekte olumlu sürecin başlayacaktır. Tedbirlerle süreç desteklenecektir. 2020 itibariyle ekonomide ivme gözle görülür hale gelecektir.

YATIRIMI BIRAK EV ALINMIYOR

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu: Geçen yıl ile başlayan ekonomik daralma, bu yılın başı itibariyle dengelenme sürecine girdi. Toparlanmayı ‘faiz düşüşü’ ile desteklemek gerekiyor. Büyümenin yolu üretimden geçer. Üretim yapmak için yatırımın önünü açmanız gerekiyor. Bu faiz oranları ile yatırım yapmak mümkün değil. Bırakın yatırım yapmayı, ev-araba bile alamıyorsunuz. İş dünyasının beklentisi faizlerin düşmesi yönünde. Ölü toprağını üzerimizden atmamız gerekiyor. Ekonomide büyümenin 3. çeyrekte geleceğini düşünüyorum. Enflasyonda düşüş ile dolar kurunun gevşeyeceğini tahmin ediyorum.    

ADIMLAR BiR AN ÖNCE ATILMALI

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar: Merkez’in faizlerde düşüşe gideceğini tahmin ediyorum. Faizlerin düşmesi ve paranın ulaşılabilir olması ile yatırımların artacağı kesin… Yüzde 24-25’ler çok ciddi maliyet. Dolayısıyla bu rakamlar ile haklı olarak hiçbir sanayici üretime geçmek istemiyor. Ekonomide sürdürülebilir bir büyüme sürecine girmek için atılması gereken adımların bir an önce atılmasını bekliyoruz. İyileşme yeni yıl ile başlayacaktır. Bizler yatırım ve istihdam yaratmaya devam ediyoruz. Türkiye ekonomisinin güçlü yapısını sürdürebilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. 

BEKLENTiM 3 BAZ PUANLIK DÜŞÜŞ

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu: Merkez’den bir faiz indirim kararı bekliyoruz. Zaten piyasada böyle bir iklim de oluştu. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Sonuçta yatırımların önündeki en büyük engellerin başında yüksek faiz geliyor. Bu bariyerin aşılması durumunda yatırım ve üretimin artacağı aşikar. Beklentimiz 300 baz puan düşürülmesi yönünde. Kademeli olarak yüzde 15-17 bandına çekilmeli. Büyüme süresine 2020 başı itibariyle girilebilir, ardından baz etkisi ile ekonomik verilerde yükseliş gözlenecektir. Yatırım ortamı ile yerli ve yabancı yatırımcının Türkiye’de yatırım yapacağına inancım tam.   

BEKLEYEN PEK ÇOK YATIRIM VAR

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu: Türkiye olarak yatırım faizlerine baktığınızda dünyanın en pahalı faizini kullanan ülkelerden bir tanesiyiz. Yatırımı çekebilmeniz için yatırım ortamını elverişli hale getirmeniz lazım. Faiz oranı da bunlardan en önemlisi. Bizim görüşümüz; faiz oranlarının yüzde 15-17 bandına çekilmesi. Hal böyle olunca biz biliyoruz ki bekleyen çok yatırım var. Ve bunlar hızlı şekilde realize olacaktır. Özellikle otomotiv sektöründe proje bazlı işlerin artacağına inanıyoruz. Ancak yüksek faiz oranlarıyla bu şekilde yatırım yapmak günümüz şartlarında mümkün olmadığı için projeler başka ülkelerde hayata geçiriliyor. 

FAİZDE KADEMELİ İNİŞLİ BEKLİYORUZ

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın: Dövizin ve enflasyonun dizginlendiği, işsizliğin geriye düşmeye başladığı, dış ticaretin arttığı, cari açığın düştüğü, Borsası 100 bin puanını gören bir ülkede artık paradan para kazanma dönemi son bulmalı ve yatırıma odaklanılmalıdır. Bu yüksek oran varken, yatırıma yönelen kişi bulmak haliyle zor oluyor. Elimizdeki ekonomik verilere baktığımızda faizlerin düşürülmesi için gerekli ortam oluşmuş durumdadır.  İş dünyası olarak kademeli bir şekilde faizlerin düşürülmesini bekliyoruz.  Merkez Bankası para politika faizini 200 baz puan kadar indirmeli. Yüzde 22’lere kadar ilk etapta düşüş beklentisindeyiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar