TCMB'den döviz hamlesi: Zorunlu karşılıklar artırıldı

TCMB'den döviz hamlesi: Zorunlu karşılıklar artırıldı
Merkez Bankası, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla yabancı para mevduata/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının 200 puan artırılacağını açıkladı.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla yabancı para mevduata/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılacağını açıkladı.

Açıklamada "Söz konusu değişiklik ile piyasadan yaklaşık 4,2 milyar ABD doları tutarında likidite çekilmesi beklenmektedir" dendi.

Merkez Bankası, bu hamle ile dolara olan talebin önüne geçmeyi amaçlarken, aynı zamanda kendi döviz varlığını da büyütmeyi hedefliyor. Haber sabahki dolardaki düşüşü hızlandırdı. 

Bloomberg HT'ye kararı değerlendiren Gedik Yatırım Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, Merkez Bankası'nın rezervlerinin biraz daha güçleniyor olmasının dolarda ilk tepki olarak düşüşe neden olduğunu söyledi. Son günlerde Merkez Bankası'nın rezervleri konusunun gündemde yer almaya devam ettiğini belirten Bal, "Swap işlemlerinin başlamasından sonra kafa karışıklığı artmıştı. Swap çıkarılınca Merkez Bankası'nın net rezervinin eksiye geçtiğine dair haber akışları kur üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmuştu. Bugünkü adım, bu baskının önüne geçebilmek adına önceden atılmış adım olarak okunabilir" değerlendirmesini yaptı. 

Bal, "bunun ilk fiyatlamada kuru aşağı çektiğini görüyoruz ama normal fiyatlamalarda piyasadan döviz likiditesinin çekilmesinin kurda yukarı fiyatlama getirmesini beklerdik. Ama Merkez Bankası'nın bu hamleyle rezervlerinin biraz daha güçleniyor olmasının ilk anda aşağı yönlü fiyatlama getirdiğini görüyoruz" diye konuştu. 

Merkez Bankası daha önce 9 Mayıs tarihinde zorunlu karşılıklarda artışa gitmişti. Yabancı para zorunlu karşılık oranları ise tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmıştı.

Ekonomistler de gelişmeyi Twitter üzerinden değerlendirdi.

PANİK VE TELAŞ HAKİM

Ekonomist Mustafa Sönmez, "Daha kısa süre önce bankaların döviz mevduatlarından zorunlu karşılık oranını azaltmış olan TCMB şimdi 4.2 milyar dolar emecek kadar 200 baz puan artırdım, gelsin geri diyor. Cephanede dip görünmüş belli ki. Panik ve telaş hakim" dedi.

İktisatçı Cem Başlevent ise, "9 Mayıs'taki artışla 3 milyar dolar çekilmişti. Şimdi de 4,2 milyar dolar. Bu gidişle bankalara yatırılan dövizin çoğu, zorunlu karşılık olarak Merkez'in brüt rezervlerine gidecek" değerlendirmesi yaptı.

Mahfi Eğimez ise, "Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılıklarını her kademede 200'er puan arttırdı. Bu yolla piyasadan 4,2 milyar dolar çekecek ve azalan döviz rezervlerine takviye yapacak. Altı yıl önce yazmışım: Ödünç rezerv olur mu?" dedi.

Ekonomist Enver Erkan, "Merkez Bankası, yabancı para mevduatlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını tüm vadelerde 200 baz puan artırdı. Söz konusu değişikliğin piyasadan 4,2 milyar USD likidite çekmesi öngörülüyor. Bankaları daha çok TL mevduat tutmaya teşvik etmeye yönelik bir hamle..." diye yazdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar