TÜSİAD Başekonomisti: İstihdamı da mı krediyle artıracağız?

TÜSİAD Başekonomisti: İstihdamı da mı krediyle artıracağız?
Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın ek istihdam sağlama amaçlı kredi paketini eleştiren Zümrüt İmamoğlu, 'Bu sağlıklı bir araç değil, normal de değil' dedi.

ARTI GERÇEK - Bugün yapılan açıklamaya göre, üç kamu bankası, ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasına yönelik dört yeni ürünü hayata geçirdi. İlave istihdam başına kredi tutarı imalat, tekstil ve konfeksiyon için 100 bin lira, diğer imalat sanayi sektörleri için 200 bin lira olacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Bankalarımızın istihdam yoğun sektörlerde istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara; belirlediğimiz sektörlerde, özellikle iki yıla varan anapara ödemesiz, beş yıla kadar vade içeresinde, çok uygun koşullarda, çok düşük maliyetli, özellikle uzun vadeli işletme kredisi kullandırmasıyla birlikte dört yeni ürünü hayata geçireceğiz. Kamu bankaları, kurumsal kredi faizinde indirim yapacak. Bankalarımız, 1 Kasım itibarıyla reyting oranlarına göre yüzde 13 ile yüzde 15,50 aralığında uyguladıkları kurumsal kredi faiz oranlarını 200 baz puan indirilerek yüzde 11 ile yüzde 13,50 arasında uygulayacaklar. Bu oranlar 2014 yılı nisandan bu yana en düşük ticari kredi faiz oranı. Yeni iki üç paket daha hazırlıyoruz. Kurumsal kredi faizlerinde 200 puan indirim olacak" dedi.

Bu gelişmeyi değerlendiren Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu, kamu bankaları Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasına yönelik düzenlemelerini eleştirdi.

İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "İstihdamı da mı banka kredisiyle arttıracağız? Banka kredisi ekonomi politikamızın temel aracı oldu. Bu sağlıklı bir araç değil, normal de değil. Ayrıca şirketler zaten fazlasıyla borçlu. İşsizliği azaltmak için ücret dışı yükleri kalıcı olarak hafifletmek gerekiyor" sözlerini kaydetti.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasına yönelik dört yeni ürünü hayata geçirdi.

Dört yeni ürünler ilgili açıklamada şu bilgiler yer aldı:

I-İstihdam Odaklı İşletme Kredisi - İmalat Sanayi Sektörü

Seçilmiş emek yoğun imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren, en az 10 çalışanı olan ve 3 ay içinde en az 5 kişi ilave istihdam artışını taahhüt eden müşteriler yararlanabilecek olup, istihdam artışının kredi vadesi boyunca korunması gerekecektir. İlave istihdam başına kredi tutarı tekstil ve konfeksiyon için 100 Bin TL, diğer imalat sanayi sektörleri için 200 Bin TL’dir.

II-İstihdam Odaklı İşletme Kredisi - Hizmet Sektörü

Seçilmiş emek yoğun hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren, en az 10 çalışanı olan ve 3 ay içinde en az 5 kişi ilave istihdam artışını taahhüt eden müşteriler yararlanabilecek olup, istihdam artışının kredi vadesi boyunca korunması gerekecektir. İlave istihdam başına kredi tutarı 5 Bin TL-100 Bin TL arasında değişecektir.

III- Devam Eden Konut İnşaat Projeleri İstihdam Odaklı İşletme Kredisi

Hasılat Paylaşım Yönteminin uygulandığı, piyasa koşullarının bozulması veya müteahhit firmanın finansmana erişim sorunları yaşaması nedeniyle tamamlanamayan projelerde, inşaatların tamamlanması için gereken tutar kadar kredi kullandırılabilecektir. Sağlanacak finansman kaynağı ile yaşanması muhtemel istihdam kaybının önüne geçilecek ya da kaybedilen istihdamın tekrar kazanılması sağlanmış olacaktır. İstihdam Odaklı söz konusu kredi de azami 2 yıla kadar anapara ödemesiz ve 5 yıla kadar vadeli olarak kullandırılabilecektir.

IV-Yurt Dışı Müteahhitlik Sektörü İstihdam Odaklı İşletme Kredisi

Yurt dışında İnşaat-taahhüt projesi ihalesi kazanan müteahhit firmalardan, personel istihdamının en az yüzde 75’inin Türkiye’den götürülecek iş gücü ile sağlanacağını taahhüt eden firmalar, bu kapsamda kredi kullanabileceklerdir. Bu firmalar ihtiyaç duydukları kesin ve avans teminat mektuplarını azami binde 5 komisyonla, nakit kredileri ise üstlendikleri işle ilgili avans alamayan firmalara yurt dışında aldıkları ihalenin yüzde 5’ine kadar kullanabileceklerdir. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar