Bursa'da Şahinkul işçileri greve çıktı

Bursa'da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Şahinkul Makina A.Ş.'de toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine işçiler grev kararı aldı. İşçiler bugün halaylarla direnişe başladı.

Ezgi BULUT


BURSA - Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Şahinkul Makina A.Ş.'de DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasında 21 Ağustos 2023'te başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı.

Sendika ve işçiler grev kararı aldı. Bu sabah fabrikaya grev pankartı asıldı.

İŞÇİLERE BASKI VE TEHDİT

Fabrika önünde konuşan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Çeltek, fabrika yönetiminin işçilere baskı uyguladığını ve tehdit ettiğini söyledi. Çeltek,şöyle konuştu:

"Şu ana kadar şirket yönetiminin anlaşmaz, uzlaşmaz tutumuyla karşı karşıya kaldık. Burada üyelerimize yapılan baskılar ve temsilcimizin işten çıkarılmasına kadar varan büyük süreçte bu baskılar artarak devam etti. Ama mücadele geleneğinden gelen inancını ve umudunu yitirmeyen metal işçileri Şahinkul’da da direnmeye, mücadele etmeye devam ediyor.

Vermiş olduğumuz toplu sözleşme teklifimize bir icabet, bir yaklaşım ortaya konmadı. Hiçbir madde geçiremeden uyuşmazlık tutuldu. Bütün girişimlerimize rağmen bir anlaşma olmadığından bugün grev pankartımızı asıyoruz."

ÜÇ SENDİKA TEMSİLCİSİ İŞTEN ATILDI

İşveren tarafından Temmuz 2022'de işten atılan üç sendika temsilcisinden Mustafa Şenol, "İşçiler işverenden içeride kalan ücretlerini talep ettiler. İşveren de karşılık vermeyince işçiler fazla mesaiye kalmadılar. İşveren de bu süreçte benim de dahil olduğum üç sendika temsilcisini işten çıkardı. İşverenin sendikaya karşı saldırgan tutumu da bu süreçte başladı” dedi.

'METAL İŞÇİSİ GEÇİNEMİYOR'

Metal işçilerinin her geçen gün artan enflasyon karşısında ezildiğini söyleyen Mustafa Şenol, ücretlerinin asgari ücret sınırına dayandığını vurguladı. Şenol, şunları söyledi:

“İşverenin toplantılara katılmamasından ötürü toplu sözleşme sürecimiz Bursa Çalışma ve İş Kurumu üzerinden devam etti. Arabulucuya hiçbir şekilde cevap vermedi. Ücretlerimiz asgari ücret sınırında. Metal işçisinin bu şartlar altında çalışması ve geçinmesi mümkün değil. Geçinemediğimiz için bugün grev kararımızı fabrika önüne astık. Saat ücretimize 50 TL, her kıdem yılı için de 3 TL kıdem zammı istedik. Bunu akabinde sosyal haklara yüzde 20’lerde zam talebimiz var."

Öne Çıkanlar