DİSK AYM'nin kararını hatırlattı, '1 Mayıs'ta Taksim'e dedi

DİSK AYM'nin kararını hatırlattı, '1 Mayıs'ta Taksim'e dedi
DİSK, Ali Yerlikaya'nın AYM'nin 5 ay önce verdiği hak ihlali kararına rağmen 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmayacağına açıklamasına yönelik paylaşım yaptı. AYM kararının bir bölümünü hatırlatan DİSK, "Her kişinin oradan bulunma hakkı vardır" dedi.

Artı Gerçek - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın 1 Mayıs açıklamasının ardından Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını hatırlatarak "Her kişinin oradan bulunma hakkı vardır" dedi. DİSK, '1 Mayıs'ta Taksim'e' çağrısında bulundu.

Yerlikaya’nın ardından bir Taksim açıklaması da DİSK'ten geldi. AYM'nin Taksim Meydanı’nın işçilere yasaklanmasına karşı verdiği ihlal kararını hatırlatan DİSK, 1 Mayıs için çağrısını yineledi.

'TAKSİM MEYDANI'NIN İFADE ETTİĞİ ANLAMI DOĞRUDAN TECRÜBE ETMEK...'

AYM kararını hatırlattığı paylaşımında DİSK, şu ifadeleri kullandı:

"Kendisini o kültürün parçası olarak gören HER KİŞİNİN #1Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyu aktarmak için ORADA BULUNMA HAKKI VARDIR!"

Bir elimizde karanfillerimiz, bir elimizde alttaki karar metni ile."

ALİ YERLİKAYA NE DEMİŞTİ?

Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamaları için uygun güzergahlar arasında yer almadığını savunan İçişleri Bakanı, Taksim Meydanı'nda bir araya gelme çağrısı yapan sendikalara ilişkin ise "Kendilerine bu taleplerine izin verilmeyeceği açıklandı" ifadesini kullandı.

Yerlikaya ayrıca 1 Mayıs için İstanbul Valiliği'ne başvuran konfederasyon ve belirli sayıdaki temsilcilerin Taksim anıtına çelenk bırakabileceğini söyledi.

AYM 'HAK İHLALİ VAR' DEMİŞTİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi 5 ay önce Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin "Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi" olduğuna karar vermişti.

Oy çokluğu ile alınan kararda, 1977 yılındaki katliama atıfla Taksim'in işçi ve emekçilerin 'ortak hafızası' ve 'sembolik değeri' olduğuna vurgu yaparak, meydanın önemine ilişkin şu değerlendirmeye yer vermişti:

"İçi ve sendika kültürünün yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada olanların dayanışmasının değil, aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir. Bu durumda kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı ile özdeşleşmesi nedeniyle anılan mekanın sınırlanması aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlanmasına neden olmaktadır." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar