Emekliler Eskişehir'de eylem yaptı: 'Karnımızı doyuramıyoruz, yatağa aç giriyoruz'

Emekliler Eskişehir'de eylem yaptı: 'Karnımızı doyuramıyoruz, yatağa aç giriyoruz'
Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, emekli maaşlarının düzenlenmesi talebiyle eylem yaptı. Açlık ve yoksulluk sınırını hatırlatan emekliler, 10 bin TL ile geçinemediklerini vurguladı: En düşük memur maaşına eşitlensin.

Özge ZAİM


ESKİŞEHİR - Eskişehirli emekliler Adalar’dan Hamamyolu’na yürüyüş düzenledi. Beslenmekte dahi zorlandıklarını belirten emekliler, 'emekli maaşı 35 bin net', 'insanca yaşamak istiyoruz', 'haydi şimdi çay simit hesabı yapsana', 'emekliler birleşin, iktidara yerleşin', 'emekliler sandıkta hesap soracak', 'emekliler yılını al başına çal' 'emekliler el ele hesap sormaya' sloganları attı.

CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan da eyleme katıldı. Eskişehirliler de eyleme destek verdi.

'MARKETE GİTMEK KARABASAN OLDU'

Yediler Parkı'ndaki açıklamada konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, "Son söyleyeceğimizi baştan söyleyelim. AKP ve paydaşları artık ülkeyi yönetemiyor. Ülkede yönetim krizi var. Ekonomik ve sosyal kriz gün be gün daha da artarak sürüyor. Emeklilerimiz karnını doyuramıyor ve yatağa aç giriyorlar. Pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor, alışveriş yapamıyor. Markete gitmek karabasandan beter oldu. Kasabın yolundan vazgeçtik, ekmek bile almakta zorlanıyoruz. Sözün özü emekliler adeta sürüm sürüm sürünüyor" dedi.

BU KEZ EMEKLİLERDEN ÇAY-SİMİT HESABI

Eskişehir’de dört kişilik bir aile günde üç öğün bir simit yese ve bir çay içse 6 bin TL tuttuğuna dikkat çeken Şanlı, Emeklilerin tek gidebildiği yer parklarda ki belediye bankları oldu. Emeklilerin kaliteli yaşlanmasının ölçütü, banklara hapsedilen bir yaşam oldu. Emeklileri bu günlere getiren, ülkemizi 22 yıldır yöneten bu iktidardır. Metruk binalarda yaşam savaşı veren emeklileri saymazsak, artık sokaklarda geceleyen, açlıktan ölen emekli haberleri almamız sürpriz olmayacak" diye konuştu.

'YOKSULLUĞU YAŞAMAK İÇİN BİLE 60 BİN 750 TL’YE İHTİYAÇ VAR'

BES-AR’ın araştırmasına göre şubat ayı açlık sınırının 22 bin 834 TL, yoksulluk sınırının 60 bin 757 TL olduğunu vurgulayan Şanlı, şöyle devam etti:

"Bu durumda emeklilerin 10 bin TL maaşla nasıl geçinebildiğini hesaplamak, yüzyıllardır çözülemeyen matematik probleminden çok daha da zordur, denklem açıktır. Dört kişilik çekirdek ailenin sadece mutfak gideri açlık sınırıdır. Temel ihtiyaçlarına giyim, ulaşım, ısınma, elektrik, su, barınma, telefon, internet, eğitim giderleri eklendiğinde en az asgari yoksulluk sınırında bir gelir gerekiyor. Yani yoksulluğu yaşamak için bile 60 bin 750 liraya ihtiyaç varken, 10 bin TL ile bütün bu girdilerin karşılanmasını çözen varsa beri gelsin."

'EMEKLİ MAAŞI EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINA EŞİTLENMELİ'

Yüzdelik maaş artışlarının çözüm olmadığını dile getiren Şanlı, taleplerini şöyle sıraladı:

"- Alt ayda bir yapılan maaş ayarlaması emeklileri derin yoksulluğa itmiştir. Oysa çözüm bellidir. 2008’de uygulamaya konulan ‘Sosyal Güvenlik Reformu’ derhal iptal edilmelidir.

- Maaş bağlama oranı yüzde yüz olmalıdır. Memurlara verilen seyyanen ödenek, bütün emeklilerin maaşına hemen eklenmelidir. -

- En düşük emekli maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına yani 32 bin 681 TL'ye eşitlenmelidir.

- Prim günü, çalışma koşulları, eğitim gibi diğer kriterler göz önüne alınarak maaş ayarlamaları yapılmalıdır. İntibak yasası hemen çıkarılmalıdır."

'31 MART HESAP SORMA GÜNÜ'

Siyasi iktidara ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Şanlı, "Artık duyun bu çığlığı ve acil çözüm üretin. Taleplerimizi dikkate alın. Çözüm üretin. 31 Mart günü emeklilerin sandıkta hesap sorma günlerinden sadece biridir. Şayet bizi duymazdan ve görmezden gelirseniz, demokratik eylemlerimizi yükselterek sürdüreceğiz. Ülkemizin birçok bölgesinde mitingler düzenleyeceğiz" dedi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar