Eskişehir'de müze için planlanan binanın TÜGVA Kıraathanesi yapılmasına tepkiler sürüyor: 'Hangi akla hizmet?'

Eskişehir'de müze için planlanan binanın TÜGVA Kıraathanesi yapılmasına tepkiler sürüyor: 'Hangi akla hizmet?'
Eskişehir'de Şehir ve Göç Müzesi olarak planlanan binaya TÜGVA tabelası asılmasına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt "binayı hangi akla hizmet TÜGVA’ya verdiniz?" diyerek tepki gösterdi. TÜGVA yöneticileriyse müzenin içeriğinin bozulmadığını söyledi.

Özge ZAİM


ESKİŞEHİR - Eskişehir'in tarihi Odunpazarı ilçesinde Türk Dünyası Vakfı'na ait olan araziye ETİ'nin sponsorluğunda Şehir ve Göç Müzesi yapılması için 2015'te çalışma başlatıldı. 600 metrekarelik bina tamamlansa da müze hayata geçirilmedi. Müze olacağı açıklanan binaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın yüksek istişare kurulu üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) devredildi ve TÜGVA Kıraathabeni tabelası asıldı.

'HANGİ AKLA HİZMET TÜGVA'YA VERDİNİZ?'

CHP'li Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt yaşananlara tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Türk Dünyası Vakfı olarak dokuz yıl önce Odunpazarı Evleri’nin ortasına tarihi dokuyla uyumsuz ucube bir beton yığını yaptılar. VakıflarGenel Müdürlüğü’nün arsasına şehrimizin değerli firmalarından ETİ’nin sponsorluğuyla bir göç müzesi yapmaya çalıştılar. Dokuz yılda bir müze yapmayı beceremediler. En sonunda vazgeçip TÜGVA denen malum vakfa kıraathane yapmışlar. Müze yapmanız gereken binayı hangi akla hizmet TÜGVA’ya verdiniz ve kıraathane denen bir yer yaptınız?"

111111111.jpg Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt

'TÜRK DÜNYASI VAKFI NİÇİN İSTANBUL'A TAŞINIYOR?'

"En büyük sorun Eskişehirlilerin parasıyla kurulan Türk Dünyası Vakfı'nın yıllardır ne yaptığının takip edilmemesidir" diyen Kurt, şu soruları yöneltti:

"Türk Dünyası Vakfı ne kadar gelir elde etti? Bu geliri nerelere harcadı? Eskişehir'den aldıklarını nereye götürdü? Türk Dünyası Vakfı niçin İstanbul'a taşınıyor? Genel Kurul tutanakları niçin paylaşılmıyor? O kıraathanede ne olacak?”

'SEÇİM DÖNEMİ VERİLEN VAATLERİ BİR PARÇASI MI?'

Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru da yılan hikayesine dönen ve atıl durumda kalan binaya TÜGVA Kıraathanesi tabelası asılmasına tepki gösterdi. Kumru, "Seçimlerin hemen arkasından yapılan bu işlem AK Parti adaylarının kendilerine yakın vakıflara seçim döneminde verdiği vaatlerin bir parçası mıdır? Bu bina kamunun kullanımına uygun ve halkın faydalanacağı şekilde yine müze olarak veya
kütüphane olarak belediye tarafından veya valilik tarafından işletilemez miydi? İktidara yakın bir vakfa hangi sebeple verildi?” diye konuştu.Yetkililerin ivedilikle bu kararı gözden geçirerek binayı amacına uygun kullanılmaya hazır hale getirmesini şayet getiremiyorsa belediyelere devrederek kentimize vetarihi Odunpazarı bölgesine yakışır bir müze olarak işletilmesini sağlamasını bekliyoruz. Odunpazarı Kent Konseyi olarak konunun takipçisi olacağımızı da kamuoyuna bildirmek isteriz" diye konuştu.

'MÜZENİN MUHTEVİYATI BOZULMAYACAK'

Artı Gerçek'in sorularını yanıtlayan TÜGVA İl Temsilcisi Ramazan Anıl ise müzenin korunacağını söyledi:

"Müzenin muhteviyatı hiçbir şekilde bozulmadı, bozulmayacak. Aynı şekilde müze olarak devam edecek. Bugün okudum; kahveye çeviriyorlar, nargileye çeviriyorlar diyorlar. Ben bu yaşıma kadar sigara kullanmadım. Biz temiz çevre, temiz toplum algısıyla hareket ediyoruz. Binalarımızda da vakfımızda da hiçbir yerde sigara dahi içilmiyor. Burası zaten ticari bir işletme değil, olmayacak. Nargile zaten olamaz. Gençlerin okuma salonlarında vakit geçirebileceği, sosyal etkinlikler yapabileceği bir alan olarak planlanan bir yer."

111.jpg TÜGVA Eskişehir Temsilcisi Ramazan Anıl

'KAFAMIZA GÖRE TÜGVA TABELASI ASMADIK'

"TÜGVA’ya tahsis değil, ortak protokol kapsamında ortak bir proje yürütüyoruz" diyen Anıl, şöyle devam etti:

"Orası atıl durumda bir bina, 10 yıldır kapalı. Biz orayı canlandıralım dedik ve bir proje ortaya koyduk. Bu proje kapsamında da burası açılacak. Kafamıza göre TÜGVA tabelasını asmak gibi bir şey söz konusu değil. Bu onların (ETİ’nin) bilgisi dahilinde olan bir şey. Müze olarak planlanankısım olduğu gibi müze olarak duruyor. Sonuçta oraya bir şekilde birileri bir şeyler koymuş. O orada devam
edecek hatta onlar ilgili projeler geliştirdik biz. İnsanlar oraya girdiklerinde hem gençlerin gidebileceği
bir mekan hem de müze olarak planlanmış olduğunu görecek."

Öne Çıkanlar