Oluç: Demokratik siyasette muhatap bırakmıyorsunuz

Oluç: Demokratik siyasette muhatap bırakmıyorsunuz
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP’nin tasfiye edilmeye çalışıldığını belirterek, ‘HDP’yi tasfiye ederseniz demokratik siyasette muhatap bırakmıyorsunuz’ dedi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, aralarında Artı Gerçek’in de bulunduğu bazı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Oluç’un değerlendirmeleri şöyle:

KCK ANA DAVASI: Karar verildi ama henüz avukatlara tebliğ edilmedi. Bazı arkadaşlarımız hakkında karar bozulmuş. Aleyhte bozma kararı daha fazla. İki milletvekili hakkında onama kararı söz konusu. Cumhurbaşkanlığı sitesinde 15 Temmuz’un yıldönümünde FETÖ’ye dair bir kitapçık yayınlandı. Bu kitapçıkta kumpas davaları olarak KCK davaları da geçiyordu ama TBMM’de bunu gündeme getirdiğimizde hemen değiştirdiler. Avukatlar bunu da mahkemeye sundu. Yargıtay hiçbir şekilde dikkate almadı. Cumhurbaşkanlığı zaten talimat vermişti, Meclis açıldığında milletvekilliklerini düşürmek konusunda. Eğer bunu soruyorsanız sine-i millet tartışmamız yok.

TUTUKLAMA KARARININ SARAY’DAN VERİLDİĞİ İSPATLANDI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ İÇİN ‘BUNLARI BIRAKMAYIZ’ AÇIKLAMASI: Bizler izin ile seçilmiş insanlar değiliz. Halkın mücadelesiyle ve iradesini yansıtarak seçtiği insanlarız. Onlar bize bunu hediye etmedi. Bu nedenle de mücadele edeceğiz. Aslında Cumhurbaşkanı’nın bu konuşması bizi çok rahatlattı. Cumhurbaşkanı itiraf etti, "Bırakamayız" dedi. Kendisini savcı ve hakim yerine koydu. Demirtaş, Yüksekdağ ve diğer arkadaşlarımız siyasi rehine olarak tutulduğunu hep söylüyoruz. Hukuk tamamıyla kılıf olarak kullanılıyor. Bu söylediği cümleyle Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki tutuklama kararının Saray’dan verildiği ispatlanmış oldu. İşin hukuki yanı ise sahiden hangi çerçevede konuşulabilir bilmiyoruz. Hukukla alakası yok. Yargılandığı ana davada tahliye karar veren mahkeme, 6-8 Ekim ile ilgili de tahliye kararı vermiş oldu. Hukuken hiçbir şekilde açıklanamayacak bir yolla tekrardan aynı suçlamayla tutuklama kararı veriyorlar. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun bu kararı talep edenler hakkında soruşturma yürütmesi gerekir. Bu skandal karar bile denemeyecek bir karar. Burhan Kuzu bile açıklayamaz, açıklayabilse tweet atardı herhalde.

AKP’NİN REFORM YAPACAK MECALİ YOK

YARGI REFORMU: Pek bir reform paketi değil. Türkiye’de ciddi bir yargı reformuna ihtiyaç var ama bu AKP-MHP iktidarınca yapılamaz. Buna mecalleri de yok. Bu paketi de hukukun üstünlüğü için yapmıyorlar. AB ile görüşmeler için bir takım adımlar atmaya çalışıyorlar. Meclis’te tartışacağız. Yargı tuzun koktuğu bir alan ki bu alanı bu iktidar kokuttu.

HDP’NİN YARGI REFORMU ÇALIŞMASI: Bu konudaki önerilerimizi iki aşamalı olarak ele aldık. Birinci aşama yargı alanında neler yapılmalı, nasıl bir strateji izlenmeli diye bir hazırlık yaptık. Üç alan saptadık: Birisi adil yargılanma hakkı. Bu son derece önemli. Türkiye’de adil yargılama yok. Zaten bunu AİHM kararlarında da görüyoruz. Bu konuda yapılması gereken anayasal ve yasal düzenlemeler üzerine bir çalışma yaptık. İkincisi; infaz yasası. Bu pakette öyle anlıyoruz ki infaz yasası yok. Çünkü aralarında (AKP ve MHP’yi kast ediyor) anlaşmazlık var. Bazı mahkumlar cezasının üçte ikisini yatıyor, bazıları üçte birini yatıyor. İnfaz yasasında bir standarda ihtiyaç var. Üçüncüsü de Terörle Mücadele Kanunu. Bu raporu bütün siyasi partilere verdik. Şimdi ikinci hazırlığımız maddeler üzerine. Bunu da Meclis’teki tartışmalarda dile getireceğiz. Çok somut çalışmamız var.

CUMHURBAŞKANI’NIN MECLİS ADINA KARAR VERME YETKİSİ YOK

DİYARBAKIR’DA OTURAN ANNELER: İlk andan itibaren biz meseleyi iki eksende ele aldık. Annelerin insani duygu ve taleplerini anlıyoruz. Bunun giderilmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız. İktidar annelerin duygularını istismar ediyor. İktidar, emniyet aktörlerince teşvik edildiklerini de görüyoruz. Alıkonulmuş polis ve asker aileleri var o merdivenlerde oturanlardan. Size sağ salim gelmesi için elimizden gelen ne varsa biz yapmaya hazırız. Bunun için iktidar bir güvence vermeli. Asker ve polisleri alacak heyetin başına bir şey gelmemesi gerekiyor. Yargılanmamaları gerekiyor, İHA’sı, SİHA’sı var. Yolda gelirken başına bir şey gelmesi lazım. İktidar bu güvenceyi vermediği için alıkonulmuş asker ve polislerle ilgili bir şey yapılamıyor. Diğeri, giden insanlar reşit. Annelerin acılarına ilişkin bir şey söylemiyorum. Ama sonuçta çocuk değil reşit insanlar. Bizimle de hiçbir ilgisi yok. HDP 2012’de kuruldu. Bundan önce dağa gidenler yok muydu? HDP mi götürdüğü dağa bu insanları?

Meclis’te komisyon kurulsun. Siyasi partiler her konuda anlaşamayabilir. Ama bu konuda adımlar atalım. AKP Genel Başkanı’ndan cevap geldi, ‘Yemezler size meşruiyet kazandırmayız’ dedi. Ya sen bize ne meşruiyet kazandıracaksın. Biz zaten Meclis’in üçüncü partisiyiz. 62 kişi seçilip gelmişiz. Meclis’teki bütün partiler gibi meşruyuz. Cumhurbaşkanı’nın yasamaya direktif verme yetkisi var mı? Neden korkuyorsun? Bırak tartışalım. Bizim fikirlerimiz yanlışsa diğer partiler bizi ikna eder. Cumhurbaşkanı buna da izin vermedi. Biz önerimizden vazgeçmeyeceğiz. Cumhurbaşkanı’nın Meclis adına bu cevabı vermeye hakkı yoktur.

Biz, Cumartesi Anneleri, beyaz tülbentli anneler, asker anneleri hepsine saygı duyuyoruz. Anneler arasında ayrım yapmıyoruz.

KURULACAK YENİ PARTİLER: Türkiye’deki iktidar, adalet, hukukun üstünlüğü gibi konularda anayasal ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir tutum içerisinde. Dolayısıyla iktidar partisi içerisinden çıkarak bu durumu eleştiren, Türkiye’de hukukun üstünlüğüne, gerçekten bir yargı reformuna, evrensel hak ve özgürlüklerin koşulsuz kullanılmasına ilişkin kimler çıkarsa iyi bir iş yapmış olurlar. Türkiye’de demokrasi, adalet, özgürlük ve eşitlik gibi konularda aldıkları tutum esastır bizim için. Ortaya çıkacak partiye bakarken bizim kriterimiz bu olacaktır. Geçmiş dönemde sorumluluk üstlenmiş, yetki üstlenmiş, icracı olmuş varsa ve ben konuşurum diyorsa Allah aşkına konuşsun. Eğer hak ihlalleri yapıldıysa, eğer anayasa çiğnendiyse, evrensel değerler açısından ihlaller yapıldıysa çıkın bunları anlatın. Özeleştiri yapın. ‘Bunların yapılmasına ben de katkıda bulundum’ deyin. Halk bu samimiyeti anlar.

Bütün bu tartışmaların demokrasi ve özgürlükler açısından bir faydası olacaksa bu iyidir.

İTTİFAK ARAYIŞINDA OLSAK KENDİMİZ SÖYLERİZ

İYİ PARTİ’NİN ‘CHP’NİN HDP’YE DOĞRU ADIMINI GÖRÜYORUZ’ AÇIKLAMASI: İYİ Parti’nin bazı yöneticileri, iki konudaki tartışmalarını bizim üzerimizden yapmaktan medet umuyor. MHP’yle hangimiz daha milliyetçiyiz yarışı yapıyorlar. Biz ne yapıyorsak kendimiz söyleriz. Biz ittifak arayışındaysak bunu kendimiz söyleriz. Demokrasi İttifakı lazım bu memlekete diyoruz. Özgürlük, eşitlik ve insanlık değerleri için mücadele eden bütün güçlerin bir zeminde bu mücadeleyi ortaklaştırması gerektiğini düşünüyoruz. Nisan 2016 referandumundan beri bunu söylüyoruz. İlk defada söylemiyoruz.

ERKEN SEÇİM: Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki tutuklama kararını bir seçim hazırlığı çerçevesinde düşündülerse bunu yanlış düşünmüşler. Bu karar HDP’li olmayan insanları da çok etkiledi. AKP’ye oy vermiş birçok insanı bile bu iş çok düşündürttü. Kayyum atamalarından sonra büyükşehirlerdeki AKP seçmenlerinin ne hissettiklerini araştırdık ve tespit ettik. Yanlış buluyorlar. Diyarbakır’da bu oran yüzde 81. Mardin ve Van’da yüzde 70’in üzerinde. Hakikaten meşru olmayan bir iş yaptılar. Demirtaş ve Yüksekdağ kararı da böyle. Yargılandığı ana davadan tahliye ediyor, yattığı süre cezasını karşılar deniyor, sonra yeniden tutuklanıyor. Burada bir oyun var derler. Vicdanları yaralıyor. HDP’ye tahammülsüzlüktür bu aslında. HDP’yi demokratik siyasetten tasfiye için yapıyorlar.

2023’ten önce olmuş bütün seçimler erken olacaktır. Ama bu ne zaman olur? Baskın seçim olacaksa buna hazır olmaya çalışıyoruz. İktidar da kendi partisiyle ilgili gelişmeleri görmek istiyor. Yönetememe hali var, çeşitli alanlarda görülüyor. Bugün birinci mesele işsizlik ve hayat pahalılığıdır. Kamuoyu yoklamalarını yapıp izliyorlar.

HDP’Yİ KAPATMA DAVASI GÜNDEME GELEBİLİR Mİ?: Bize yönelik yapılan her hukuksuz ve haksız adım bizim oylarımızın artmasına neden oluyor. İktidara bağlı ve taraflı bir yargı olduğunun farkındayız. Gündeme gelirse bu tamamıyla siyasi bir karar olur. Bir söz vardır, kavgada yere düşebilirsiniz. Önemli olan ayağa kalktığınızda daha güçlü mücadele edip edemeyeceğiniz. HDP’yi tasfiye ederseniz demokratik siyasette muhatap bırakmıyorsunuz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar