HDP Elazığ İl Eş Başkanı: Yardımlar engellenmeseydi mağduriyetler olmayacaktı

HDP Elazığ İl Eş Başkanı: Yardımlar engellenmeseydi mağduriyetler olmayacaktı
Depremzedelerle dayanışmak için yapılan çalışmaların engellendiğini kaydeden HDP Elazığ İl Eşbaşkanı Baki Yıldırım, “Eğer yardımlar engellenmemiş olsaydı, mağduriyetler de olmayacaktı” dedi.

Elazığ’da 24 Ocak akşamı 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından kent halkıyla dayanışmak amacıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelerin gönderdiği yardımlar, Elazığ Valiliği tarafından engellendi. Valilik, kurum, kuruluş ve bireylerin yapacağı yardımların AFAD’a teslim edilmesi ardından dağıtılacağını belirtti. Türkiye’nin dört bir yanından AFAD’a gelen yardımların ise, ihtiyaç sahiplerine verilip verilmediği bilinmiyor. Depremin ilk gününden şimdiye kadar sahada çalışmalar yürüten HDP Elazığ İl Eşbaşkanı Baki Yıldırım, yardım dağıtmalarının engellenmesine tepki gösterdi. 
 
ENGELLENME OLMASAYDI…
 
Depremin ilk gününde eksikliklerin tespit edilmesi için koordinasyon kurduklarını belirten Yıldırım, ilk gün depremin merkez üssü olan Sivrice’nin 60 köyüne gittiklerini ve buradaki eksikleri tespit ettiklerini söyledi. Yıldırım, "Birçok köy yolunun ulaşıma kapalıydı. Bundan kaynaklı da bu köylere gidemedik" dedi. 
 
İlk gün HDP’li belediyelerin gönderdiği yardımları, bu köylere ulaştırmak istediklerini ancak engellendiklerini hatırlatan Yıldırım, "Eğer yardımlar engellenmemiş olsaydı mağduriyetler de olmayacaktı" diye belirtti. 
 
‘ARAMIZA DUVAR ÖRÜLMEK İSTENİLİYOR’
 
HDP dışında diğer parti, kuruluş ve dernekler tarafından yardımların dağıtıldığına dikkat çeken Yıldırım, partilerine dönük yapılan engellemelere tepki göstererek, "Engellemeler, HDP’yi yok saymadır. Türkiye’nin 3’üncü partisi olan HDP’yi görmemedir. Halk ile aramıza duvar örülmek isteniyor" diye konuştu. 
 
Diğer partilerin ulaşamayacağı yerlere partilerinin ulaşacağından korktukları için engellemelerin yapıldığını ifade eden Yıldırım, engellemelerin de planlı olduğunu söyledi. Yıldırım, AFAD’a gelen yardımların dağıtımını AKP’nin kendi propagandasına dönüştürüldüğünü söyledi. 
 
İNSANLAR MAĞDUR EDİLDİ
 
Dağıtımların kentin görünür noktalarında yapıldığını, ancak kırsal kesimlere yardımların götürülmediğini dile getiren Yıldırım, "Yardımların, köylere götürülemeyeceği açıktır. Çünkü böyle bir çalışma grupları yok. Hem kırsalda hem kentte insanların ihtiyaçları giderilmiyor. İnsanlar, çadır ve gıda alamıyor. Topluca dağıtım var ama organizeli değil. Rastgele dağıtılıyor" şeklinde konuştu. 
 
Dağıtılan çadırların yazlık olduğunu ve bunun da ısınma sorununa yol açtığını ifade eden Yıldırım, "Kızılay’ın gönderdiği çadırlar yazlıktır, kışın soğuğunu önleyemiyor. Buralarda hava eksi derecenin altına düşüyor. Konteynırlara ihtiyaç var. Depremzedelerin ısınma ihtiyacının giderilmesi gerekir. Çocukların beslenme ihtiyacı, kadınların ihtiyacının giderilmesi gerekir. İnsanlarımız mağdur edildi" ifadelerini kullandı.
 
‘ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR’
 
Tüm engellemelere rağmen yardım çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen Yıldırım, "Halkımızla aramıza örülmek istenen duvarları yıkacağız. Çalışmalarımız devam ediyor, bir şekilde halkımıza ulaşıyoruz. İhtiyaçlar 3-5 günle giderilmeyecek, aylar alacak. Hava soğuk, insanlar evlerine gidene kadar yardım çalışmalarımızı sürecek. Halkımızın destek ve dayanışmalarını istiyoruz" çağrısında bulundu. 
 
‘UZAK YERLERE GÖTÜRECEKTİK’
 
Kırsal kesimlere yapacakları yardımların engellendiğini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi: "Merkeze dönük yardım çalışmamız olmayacaktı. Köylere yapacaktık. Bizler arka sokaklarda, görünmeyen yerlere yardım yapacaktık. En uzak yerlere çalışmalar götürecektik. Ama sağ olsunlar engellediler. Bizleri, düşmanlaştırıyor ve ayrıştırıyorlar." (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar