Kanada Başbakanı'na mektup: Şirketini çek gezmeye gel

Kanada Başbakanı'na mektup: Şirketini çek gezmeye gel
Çanakkale'den Kanada Başbakanı'na ithafen bir mektup kaleme alındı.

Fatma YÖRÜR


ARTI GERÇEK - Kazdağları'na yıkım getiren altın arama maden çalışmalarını Kanadalı maden şirketi Alamos Gold yapıyor. Konuya ilşkin Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner tarafından Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya bir mektup kaleme alındı.

Mektupta yıkımın boyutları sıralanırken Başbakan Justin Trudeau'ya şirketi durdurma çağrısı yapıldı. Mektup aynı zamanda Kanada Başbakanı'nı Çanakale'yi gezmeye davet ediyor.

Mektupta şunlar yeralıyor:

Sayın Bay Justin Trudeau, Ekselansları,

Lütfen iyi dileklerimizi; bir Türk şehri olan, Çanakkale Boğazı ve etrafı antik kent Truva ile çevrili, muazzam ormanları ile görkemli İda Dağı olan Çanakkale'den göndermemize izin verin.

Çanakkale aynı zamanda; savaşın barışa dönüştüğü, eski düşmanlar ile yeni arkadaşlar arasında anlayışın oluştuğu Gelibolu'nun da yanında konumlanmıştır.

Kanada ile Türkiye arasındaki uzun süreli dostluğa güveniyoruz ve bu da  bizi ve Çanakkale ilinde yaşayan insanları çok fazla endişelendiren bir konuda yardımınızı isteyecek kadar cesur olmamızın nedenidir.

Bu konunun Kanada Başbakanı olarak tam olarak  sizin kaygılarınızdan biri olmadığını biliyoruz ama biz size;  bölgemizin doğal güzelliğinin yok edilmesine ve içme suyumuz gibi doğal kaynakların zehirlenmesine neden olacak bu felaket karşısında yapabileceğiniz ne olursa güveniyoruz.

Öyleyse, hemen konuya girelim: Kanadalı bir şirket; İda Dağı bölgesindeki sadece büyük bir orman değil aynı zamanda içme suyu için en önemli kaynakların bulunduğu alandır; altın madeni için lisan almıştır.

Madencilik, kesinlikle hidrojen siyanür kullanılarak yapılacak, bu da kesinlikle çevreyi ve tüm içme suyunu kirletecektir. Böylece, Kanada ismini içeren doğal bir felaket olacak, maalesef Kanada ile Türkiye arasındaki dostluğu tehlikeye atacak, ki bu da içtenlikle önlemek isteyeceğimiz bir şeydir.

İda dağı sadece endemik bitkiler ve neslinin tükenmesiyle tehdit edilen hayvanlar için Türkiye'de çok önemli bir yaban hayatı bölgesi değil, aynı zamanda Homeros’un birçok kez bahsettiği tarihi ve mitolojik öneme sahip bir bölgedir.

Mesela Truva kralı Priam 'ın oğlu Paris’in; bir  çoban tarafından bulunduğu yer olarak bu hikayelere konu olmuştur.

Ayrıca,  İda Dağı Türkiye'nin en önemli ormanlık bölgelerinden birine ev sahipliği yapıyor ve ülke genelinde en zengin oksijen kaynaklarından biridir. Sonuç olarak, İda Dağı bölgesi;  Çanakkale ve Balıkesir illerinde ve yakınlarında yaşayan binlerce kişi için yüzyıldır içme suyu için en önemli kaynaktır.

Uzun yıllardan beri , en etkili turizm uzmanlarından bazıları,  ekolojik ve dünyanın her yerinden turistler için sürdürülebilir turizm sunmak için İda Dağı'nda < Sağlıklı Uzun Ömür Bölgesi > belirlemeye çalışıyorlar. Turizm;  bu bölgedeki önemli gelir kaynaklarından biri ve bu, altın madenciliği için kullanılacak hidrojen siyanür yüzünden tehlikeye girecektir. Ne yazık ki; ekolojik turizm açısından çok önemli olan bu bölge, altın madenciliği yüzünden kirletilecektir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, sizden tüm etkinizi kullanmanızı, bu konuyu araştırmak için emir vermenizi ve Türkiye'de Kanadalı bir şirket tarafından yapılacak altın madenciliğinin neden olacağı doğa katliamını durdurmaya çalışmanızı nazikçe talep ediyoruz. 

Bunun Kanada-Türkiye dostluğu üzerinde  çok olumlu bir etkisi olacağından eminiz.

Ayrıca sizi, ailenizi ve Hükümet'ten tüm üyelerinizi Çanakkale'ye davet etmek istiyoruz. Sizi misafirimiz olarak alıp , yeni kurulan Troy Müzesi'ni ziyaret etmek için zaman ayırmanızı istiyoruz.

Eğer Türkiye'de tehlikeli ve zehirli siyanür kullanılarak yapılacak altın madenciliğini durmaya yardımcı olarak, yardımınızı Çanakkaleli insanlara uzatabilirseniz çok mutlu oluruz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar