Kubilay: 6,5 milyon işsizin sorumlusu mülteciler mi?

Kubilay: 6,5 milyon işsizin sorumlusu mülteciler mi?
HDP Sözcüsü Günay Kubilay, işsizlerin yanlış yönlendirmelere itibar etmemesini istedi.

ARTI GERÇEK- HDP Sözcüsü Günay Kubilay, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki konuları değerlendirdi.

Bu sabah yaşamını yitiren HDP eski milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ın vefatının büyük bir kayıp olduğunu belirten Kubilay, yakınlarına başsağlığı diledi. 

11 Temmuz 1995 Srebrenitsa katliamında yaşamını yitirenlerini anan Kubilay, "Acılarını yüreklerimizin derinliklerinde hissediyoruz" dedi. 

Kubilay, direnişlerini 449. gününde sonlandıran Cargill işçilerini de selamladı.  

‘İKTİDARI GENÇLİĞE BASKI YAPMAKTAN VAZGEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

HDP’ye yönelik artan baskı ve operasyonları değerlendiren Kubilay, son zamanlarda HDP gençliğinin hedef alındığını belirtti. Kubilay, HDP Gençlik Meclisi’nin kriminalize edildiğini, yasal faaliyetlerinin engellendiğini ifade ederek, son olarak birkaç kişinin polis tarafından kaçırılıp darp edildiğini ve ajanlaştırılmaya çalışıldığını hatırlattı. Kubilay, "İktidarı gençliğe yönelik baskılardan vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.

‘HDP’Lİ BELEDİYELERDEN ELİNİZİ ÇEKİN’

HDP’li belediyelerin de iktidarın hedefinde olduğunu söyleyen Kubilay, Diyadin Belediye Eş Başkanı’nın tartaklanmasının ardından Erzurum Karayazı Belediye Başkanı Burhanettin Şahin ile bazı belediye meclis üyeleri ve parti yöneticilerinin gözaltına alındığını hatırlattı. Kubilay, iktidara "HDP’li belediyelerden elinizi çekiniz. Belediye ile halk arasına örmek istediğiniz tecrit duvarlarına o bölgenin halkı asla izin vermeyecektir" diye seslendi.

‘GAZETECİLERİ TUTUKLAMA UTANCINDAN KURTULMALI’

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol’un tutuklanmasını kınayan HDP Sözcüsü, "1970’lerden beri özgür basın geleneği içinde gazetecilik yapan özgür basının yüz akı gazetecilerden biridir. Türkiye şu ya da bu bahanelerle gazetecileri tutuklama utancından kurtulacak gerekli yasal düzenlemeleri hızla yapmalıdır" dedi.

‘İKTİDAR AB FONLARINI AÇIKLAMIYOR, MÜLTECİLERE SALDIRILARI BESLİYOR’

Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı saldırıları da değerlendiren Kubilay, sığınmacıların linç girişimine, kötü muameleye maruz kaldığını, toplumdan dışlandığını, ırkçı nefret söylemlerinin giderek yaygınlaştığını, kadın ve çocuklara yönelik cinsel istismarın arttığını söyledi.

"Siyasi iktidarların izledikleri iktisadi, sosyal, siyasal politikaların ortaya çıkardığı yıkıcı etkilerin, büyük sorunların nedeni olarak göçmenler gösteriliyor" diyen Kubilay, iktidarın Suriyeliler için harcanan paranın halkın vergisiyle değil AB fonlarından karşılandığını açıklamadığını dile getirdi. Bunun Suriyelilere yönelik ırkçı saldırıları beslediğinin altını çizen Kubilay, şöyle devam etti:

"Özellikle işsizler, yoksullar arasında siyasi iktidarın manipülasyonu nedeniyle mülteciler olmasa işsizlik olmayacak, yüksek ücretler alınacak sanılıyor. Bu büyük bir yanılgıdır ve işsizliğin gerçek nedeninin üstünü örtüyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre, Türkiye’de 3 milyon 900 bin mülteci bulunuyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre 31 Mart 2019 itibariyle çalışma izni bulunan mülteci sayısı 31 bini Suriyeli olmak üzere yaklaşık 96 bin. Kayıtsız çalışan Suriyelerin sayısı 850-900 bin arasında. Bunların ağırlığını çocuklar ve kadınlar oluşturuyor. Ağustos 2018’de başlayan ekonomik krizden bir yıl sonra, Haziran 2019’da işsiz sayısı 4,5 milyon. Kayıtlı çalışan mülteci sayısı 96 bin ise 4,5 milyon kayıtlı işsizi kim yarattı, sokakta açlığa kim terk etti? Mülteciler mi? Geniş tanımlı işsiz sayısı 7,5 milyondan fazla. Kayıtsız çalışan mülteci işçi 850-900 bin. 6,5 buçuk milyon işsizin sorumlusu mülteciler mi? Mülteciler olmadığı zaman yine düşük ücret vardı, güvencesiz kuralsız taşeron çalışma vardı, örgütlenme özgürlüğü yoktu, insanca yaşam yine yoktu."

‘YANLIŞ YÖNLENDİRMELERE İTİBAR ETMEYİN'

Kapitalizmin işsizlik üreten, işçiyi iliklerine kadar sömüren bir sistem olduğunu ve işsizler ordusu olmadan kapitalistlerin kendilerini var edemeyeceğini ifade eden Kubilay, "AKP gibi siyasi iktidarlar ise onları koruyan kollayan politikalar üretir. Erdoğan rejiminin yaptığı da budur" dedi.

Haftalık 55 saat olan çalışma süresinin 35 saate düşürülmesiyle işsizliğin yarı yarıya azalacağını belirten Kubilay, ancak o zaman patronların karları azalacağı için bunun yapılmadığını söyledi. Kubilay, işsizlerin, yoksulların yanlış yönlendirmelere itibar etmemesini istedi.

  

Öne Çıkanlar