Ertuğrul Kürkçü'ye 2 yıl hapis cezası

Ertuğrul Kürkçü'ye 2 yıl hapis cezası
Ertuğrul Kürkçü, 2016 Newroz'unda yaptığı konuşma nedeniyle 2 yıl hapse mahkum edildi.

HDP Onursal Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü’ye, Iğdır’da 2016 yılında yapılan Newroz kutlamasındaki konuşması gerekçesiyle 2 yıl hapis cezası verildi. HDP eski Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman’ın dosyası ise ayrıldı.

Bianet’in haberine göre, HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve 26’ncı dönem HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman’ın, DBP Iğdır İl Örgütü tarafından 2016 Newroz kutlamalarında yaptıkları konuşmalar nedeniyle yargılandıkları dava bugün görüldü.

Kararı değerlendiren Kürkçü "Mahkeme kararı takdiren teşdiden verdi, alt sınırdan ağırlaştırarak verdi. Mahkeme başkanı gerekçeyi okurken 'hafifletici neden görülmediğinden, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına mahal görülmediğinden, ertelenemeyeceğinden, pişmanlık göstermediğinden, suçu yeniden işleme eğilimi olduğu anlaşıldığından" gibi ifadeler kullandı. Cezanın üst sınırı 3 yıl, alt sınırdan ağırlaştırarak vermiş oldu. İstinaf mahkemesine gidecek karar."

"CEZA ONANIRSA HAPSE GİRECEK"

Ceza onanırsa Ertuğrul Kürkçü Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Iğdır il örgütü tarafından 2016 Newroz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma dolayısıyla hapse girecek.

Kürkçü hakkında iddianameyi Iğdır Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Turan hazırlamış ve Terörle Mücadele Kanunu 7/2’den Örgüt Propagandası Yapma maddesinden yargılanmasını istemişti.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

Kürkçü o dönem HDP İzmir milletvekili idi. Yaptığı konuşma nedeniyle hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca fezleke düzenlenerek dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilmişti.

Dokunulmazlıkların kaldırılması için Anayasa’da yapılması istenen değişiklik tasarısı, AKP, MHP ve CHP'den gelen 376 oyla 20 Mayıs 2016’da Meclis’ten geçmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Haziran 2016’da onaylamasıyla yürürlüğe girdi. O tarihte 138 milletvekili hakkındaki toplam 667 dosya bulunuyordu. Bu dosyalardan 405'i de HDP milletvekillerine aitti. Kürkçü’nün Iğdır Başsavcılığından gelen dosyası da onlardan biriydi.

KÜRKÇÜ HAKKINDA ÜÇ KONUŞMA İÇİN İKİ DAVA DAHA VAR

Kürkçü'nün ayrıca Mardin ve Diyarbakır'da 2012, 2015-2016'da yaptığı üç konuşma nedeniyle 13,5 yıldan 33 yıla kadar hapsinin istendiği davası daha bulunuyor. 3 Ekim 2018'da görülmeye başlanan davanın ikinci duruşması 6 Şubat 2019'da görülecek.

ADIYAMAN'IN DOSYASI AYRILDI

Ertuğrul Kürkçü’nün 21 Mart 2016 günü Iğdır’da konuşma yaptığı Newroz kutlamasında HDP Iğdır milletvekili Mehmet Emin Adıyaman da bir konuşma yapmıştı.

Adıyaman da bu konuşması nedeniyle Kürkçü ile aynı davada yargılanıyordu. Davanın Kürkçü için karar duruşması olan 4. duruşmasında Adıyaman’ın dosyası ayrılarak başka bir davaya bağlandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar