Mehmet Ayvalıtaş davasında iki sanığa beraatin gerekçesi: Adalet yeterince gecikti

Mehmet Ayvalıtaş davasında iki sanığa beraatin gerekçesi: Adalet yeterince gecikti
Gezi Parkı eylemleri sırasında bir aracın kalabalığa dalması sonucu hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın davasında mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

Rıfat DOĞAN 


ARTI GERÇEK-İstanbul'un Ümraniye ilçesine bağlı 1 Mayıs Mahallesi’nde Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için yürüyüş yapan kalabalığın arasında bulunan Mehmet Ayvalıtaş, bir aracın kalabalığa dalması sonucu hayatını kaybetmişti. 

Ayvalıtaş’a aracıyla çarpıp ölümüne sebep olan sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş, Türk Ceza Kanunu’nun 85/2. maddesi uyarınca "taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanmıştı. 

Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5.5 yıldır devam eden davada iki sanık 21 Ekim’de yapılan karar duruşumasında beraat etmişti.

Ayvalıtaş’ın ailesi avukatları son duruşmada mahkemeye ulaşan olayla ilgili bilirkişi raporlarının eksik, asılsız ve taraflı olduğunu belirtmiş ve yeni bir bilirkişi raporu alınmasını talep etmiş ancak mahkeme bunu reddetmişti.  

MAHKEMENİN BERAAT GEREKÇESİ: ADALET YETERİNCE GECİKTİ

Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi, davayla ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda mahkemeye ulaşan ve hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın ölümünde yaralanan Seyit Kartal’ın yaralanmasında asli kusurlu oldukları sanıkların ise kusursuz olduğunu iddia eden dört bilirkişi raporuna atıf yapıldı.

Kararda müdahil ve vekillerince yeni bir rapor alınması yönündeki talebi "yeterince gecikmiş olması açısından yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasına gerek görülmemiş" denilerek şu ifadelere yer verildi:

"Aldırılan bu son rapor yine müdahiller ve vekillerince itiraza uğramış ise de; gerek hazırlık soruşturması sırasında tutulan tutanaklar, gerek olayın oluş şekli, gerekse kusur durumuna dair aldırılıp oybirliğiyle verilen tüm raporların sanıkların olayda herhangi bir kusurlarının olmadığını, biribirini teyit eder şekilde bildirmesi karşısında yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırmanın yargılamanın uzamasından başka hiç bir işe yaramayacağı ve zaten adaletin yeterince gecikmiş olması açısından yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasına gerek görülmemiş ve sanıkların olayda herhangi bir kusurlarının olmadığı tüm dosya kapsamından anlaşılmakla beraatlerine dair aşağıdaki şekilde karar verilmesi gerekmiştir."

AYVALITAŞ’IN ÖLÜMÜNDE SANIKLARIN TAKSİRİ YOK

Gerekçenin sonuç kısmında "Her ne kadar sanıklar Cengiz Aktaş ve Mehmet Görkem Demirbaş'ın TCK 85/2 maddesi gereğince ayrı ayrı cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmış ise de, yüklenen suç açısından sanıkların taksirinin bulunmaması nedeniyle müsnet suçtan CMK'nın 223/2-c.maddesi gereğince ayrı ayrı beraatlerine" dendi. 

Öne Çıkanlar