Ofis Çalışanlarının 20 Yıl Sonraki Hali: Emma

Ofis Çalışanlarının 20 Yıl Sonraki Hali: Emma
Ofis çalışanlarının aynı koşullarda çalışmaları halinde, 20 yıl sonra karşılaşacakları sağlık sorunları Emma isimli model üzerinden gösteriliyor.

Emma, ofis alanında faaliyet gösteren Fellowes’ın mevcut çalışma alışkanlıklarına dayanarak gelecekte ofis çalışanlarının sağlığının nasıl olacağını araştıran bir raporu sonrasında gözler önüne seriyor. The Work Colleague of The Future (Geleceğin İş Arkadaşı) raporunda Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’tan 3 bin çalışanın verileri bulunuyor.

KAMBUR SIRT, SOLUK YÜZ ve KIZARIK GÖZLER

İnsan davranışı alanında çalışan fütürist William Higham ile çalışan İngiltere merkezli şirket verilerden yola çıkarak masa başlarında doğal ışık olmadan çalışan insanların bir süre sonra fiziksel olarak ne gibi değişimlere uğrayacağını göstermeyi amaçlıyor. Ofis çalışanlarının 20 sene sonraki halini betimleyen William Higham, Graham ve Grant ile benzer noktaları bulunan Emma isimli bir model tasarlıyor.

Emma modeli ofis çalışanlarının uzun süre oturmasından kaynaklı olarak varisli damarlara, bilgisayar ekranına uzun süre bakmasından dolayı kırmızı ve kuru gözlere, sürekli tekrar eden hareketlerden ötürü şişmiş bileklere ve yeterli güneş ışığı alamadığı için solgun bir cilde sahip. Raporda çalışanların yüzde 90’ının işlerinden dolayı sağlık sorunları yaşadığına ve bu sebeple işlerinde kötü performans gösterdiği bilgisi veriliyor. Emma’nın tüm fiziksel özellikleri korkutucu görünse de hepsinin yakın gelecekte çalışanların karşılaşabilecekleri sorunlar olduğunu söyleyebiliriz.

OFİSLERİMİZ BİZİ HASTA EDİYOR

Rapor işverenlerin ve çalışanların hemen harekete geçmezse gelecekte tüm çalışanların Emma’ya benzeyebileceğini vurguluyor. William Higham iş yerlerinin yol açacağı sağlık sorunları hakkında kısa sürede çözüm üretilmezse ofislerin insanları fena şekilde hasta edeceğini söylüyor. "Çalışma hayatında daha fazla hareket etmek, masalarda durma şeklini düzeltmek gibi kritik değişiklikler gerçekleştirmediğimiz sürecek ofislerimiz bizi hasta edecek. Bunun sonucunda çalışanlar Sanayi Devrimi’nde olduğu gibi kötü sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacak."

Birleşik Krallık ekonomisinin kötü ofis koşulları nedeni ile yılda yaklaşık 77 milyar sterlin harcama yaptığı ve çalışanların bu duruma rağmen hastalanmaktan kurtulamadığı düşüldüğünde çalışanların iş ortamlarının iyileştirilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor. Öte yandan radikal değişiklikler için adımlar atılmaz ise 2040 yılına geldiğimizde Emma gibi fiziksel özelliklere sahip insanları sokakta görme ihtimalimiz oldukça yüksek duruyor. (Bigumigu)

Öne Çıkanlar