AKP yöneticileri: Yüzde 40 barajı, parti üzerindeki ittifak baskısını azaltacak

AKP yöneticileri: Yüzde 40 barajı, parti üzerindeki ittifak baskısını azaltacak
Bazı AKP yöneticileri 'Sadece MHP'nin değil, CHP'nin de istemesi lazım' derken, bazıları, kendisini istemeyen yüzde 60’lık bir kitle olması Erdoğan'ın kararlarını tartıştıracağını söyledi.

AKP'nin kurucularından Faruk Çelik, Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oranının değiştirilerek yüzde 40 yapılması önerisi tartışılmaya devam ediyor.

AKP yöneticilerinin, parti genel başkanları Tayyip Erdoğan’ın açık kapı bıraktığı yüzde 40 kuralının getirilmesi durumunda partinin daha rahat hareket etme olanağına kavuşacağını değerlendirdiği belirtildi.

Meclis’te halkoyuna gitmeden anayasa değişikliği için gerekli çoğunluğa (400) ulaşılmasının zor olduğuna dikkat AKP yöneticileri, partinin, yeni sistemin getirildiği anayasa değişikliğinin hazırlanma sürecinde ‘yüzde 40’ kuralını istediği, ancak MHP’nin kabul etmemesi üzerine ‘yüzde 50+1’in getirildiğine iddia etti.


'BARAJIN YÜZDE 40'A DÜŞMESİ, PARTİNİN ÜZERİNDEKİ İTTİFAK BASKINI AZALTIYOR'

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre Cumhurbaşkanlığı seçim barajının yüzde 40’a düşürülmesinin partinin üzerindeki ittifak baskısını ortadan kaldıracağını düşünen bazı AKP yöneticilerinin şu değerlendirmeleri yaptığı belirtildi: "Yine ittifaklar olacaktır. Yüzde 40’a düşürdüğünüz zam'an Erdoğan’ın karşısında da bir yüzde 40’lık kitle olur. Seçime yine ittifaklarla gidilebilir, ancak mecburiyet hissedilmemesi partinin elini rahatlatır. MHP ile yapılan ittifakta görüldü ki, partinin milliyetçi seçmeni MHP’ye kayıyor. MHP’nin oyu artıyor, partinin oyu azalıyor."


AKP YÖNETİCİLERİ: SADECE MHP'NİN DEĞİL CHP'NİN DE İSTEMESİ LAZIM

MHP’nin daha önce ‘yüzde 40’ı kabul etmediğini ifade eden AKP yöneticileri, "O zaman istememişti, şimdi hiç istemez. Sonuçta bu ittifak, MHP’ye kazandırıyor" dediği aktarıldı. MHP’nin istememesi durumunda bir anayasa değişikliğinin mümkün olmadığı kaydeden parti yöneticileri, "Sadece MHP de değil böyle bir değişikliği CHP’nin de istemesi lazım. 1 yıl önce getirilen sistemle ilgili bir değişikliğin yeniden halkoyuna sunulması doğru olmaz. Bu nedenle referandumsuz bir çoğunlukla kabul edilmeli, bunun için de üçte iki çoğunluk olan 400’ün aşılması gerekiyor" görüşünü dile getiriyor.

'YÜZDE 40'A KARŞILIK YÜZDE 60'LIK BİR KİTLE ERDOĞAN'I İSTEMEYECEK'

Yüzde 50+1 kuralının değiştirilmesinin doğru olmayacağını belirten bazı parti yöneticileri ise, "Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları çok net. Tartışma farklı bir boyuta taşındı. Barajın düşürülmesi, ileride çok daha farklı tartışmaların yaşanmasına neden olur. Yüzde 40 ile seçimi kazanan bir Cumhurbaşkanı’nın alacağı kararlar, yürürlüğe koyacağı kararnameler, karşıda kendisini istemeyen yüzde 60’lık bir kitle olacağı için hep tartışılır" değerlendirmesini yapıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar