Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu’ndan IŞİD uyarısı

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu’ndan IŞİD uyarısı
Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye başlattığı harekatta IŞİD üyelerinin tekrar serbest bırakılmasından dolayı ciddi kaygılar bulunduğunu açıkladı.

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı askeri harekat sırasında yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

Askeri harekat sırasında özellikle kamplarda ya da cezaevlerinde tutulan IŞİD üyelerinin tekrar serbest kalma riskinden dolayı ciddi kaygılar bulunduğu belirtilen açıklamada, çok sayıda IŞİD üyesinin serbest bırakılmasının daha önce yaşanan katliamların yeniden başlaması gibi riskleri barındırdığına dikkat çekildi:

'İNSANLIĞA YÖNELİK SUÇLARDA TÜM İNSANLIK AİLESİ TARAF OLMALIDIR'

"Ayn İsa yakınlarında bulunan kamptan yaklaşık 800 IŞİD üyesinin kaçtığı yönündeki haberler, kaygılarımızı maalesef haklı çıkartmıştır. Birleşmiş Milletler Özel Komisyonunun Haziran 2016 tarihinde sahadaki çalışmalarından sonra açıkladığı üzere, 3 Ağustos 2014’de Şengal’de Ezidilere yönelik gerçekleşen saldırılar 21. yüzyılın soykırımı niteliğindedir ve bugün de çok sayıda IŞİD üyesinin tekrar serbest bırakılması, Ezidilerle birlikte Sünni Kürt, Ermeni, Süryani, Şii Türkmenlerin de benzer kırımlara maruz bırakılması riskini beraberinde getirecektir. Tarihi boyunca 73 defa kırımdan geçirilen Ezidi halkına yönelik suçlar, uluslararası insan hakları belgelerinde ve BM Sözleşmelerinde de belirlendiği üzere, insanlığa yönelik suçlardandır ve tüm insanlık ailesinin taraf olmasını gerektirir."

Sivillerin yaşam hakkının ihlal edilmemesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, 12 Ekim günü aracının içindeyken cihatçı çeteler tarafından, Suriye’nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri kadın sivil siyasetçi Hevrin Xelef’in öldürülmesi de kınandı.

ANKARA’DA BULUNAN EZİDİ ÇOCUĞU

3 Ağustos’ta kaçırılan Ezidi toplumundan bir genç kadının Ankara’da bulunduğuna işaret edilen Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platform açıklamasında, kadın örgütlerinin, baroların ve insan hakları kuruluşlarının müdahilliği çağrısında bulunuldu:

"3 Ağustos kırımı esnasında 14 yaşındayken kaçırılan ve bugün 19 yaşında olan Ezidi bir kadının, ağabeyinin ısrarlı çabalarıyla Ankara’nın Keçiören semtinde IŞİD’in Telafer emirlerinden birinin evinde bulunması ve Emniyet Müdürlüğüne giderek şikayetçi olması sonucu failin gözaltına alındığı bilgisine ulaşmış durumdayız. Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesinde Ezidi kadının ve ağabeyinin ifadelerinin alındıktan sora savcılık soruşturmasının başlayıp başlamadığı, küçük yaşta kız çocuğunu zorla alıkoyan ve kendisine yönelik 'soyu kırma amaçlı' istismar suçunu işleyen IŞİD üyesinin akıbetinin ne olduğu konuları, platformumuzun yakın ilgisi içindedir. Konuyla ilgili olarak kadın örgütlerinin, baroların ve insan hakları kuruluşlarının müdahilliği çağrısında bulunurken, bu insanlık suçunun takipçisi olacağımızı ve alacağımız sonuçları da kamuoyuyla paylaşacağımızı duyururuz." (M.A)

Öne Çıkanlar