‘HDP’yi dışta bırakanın demokratlığı tartışmalıdır’

‘HDP’yi dışta bırakanın demokratlığı tartışmalıdır’
Baykal’a muhalif olduğu için CHP’den ihraç edilen, bağımsızken AKP’ye geçen, daha sonra yolunu AKP'yle de ayıran eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, seçime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

POLİTİKA - Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, iktidar ve muhalefet partilerin ittifaklarına ilişkin "İki ittifak da, ancak 'merkez ve sağ' olarak nitelenebilir" diyerek, HDP’yi dışlayan anlayışın demokratlığı tartışmalıdır, dedi. 24 Haziran baskın seçimlerinin yanı sıra, AKP ile MHP’nin ‘Cumhur İttifakı’nı değerlendiren eski bakan, CHP - İyi Parti - Saadet Partisi - DP ittifakının HDP’yi dışlamasını, cumhurbaşkanı adaylarını ve seçim güvenliğine ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Kobulan’ın sorularını yanıtladı.

"ERKEN SEÇİM KARARI TEK ADAM YÖNETİMİNİ UYGULAMAK İÇİN ALINDI"

Erken seçim kararını "16 Nisan referandumu ile dayatılan tek adam yönetiminin bir an önce uygulamaya geçirilmesi amacına yönelik" olduğunu belirten Günay, ekonomi ve dış siyaset koşullarının 2019'a kadar beklemeye izin vermediğinden böyle bir baskın seçim kararı alındığı görüşünde.

"İTTİFAKLAR UZUN SÜRELİ OLAMAZ"

‘Cumhur İttifakı’ ile CHP – İyi Parti – Saadet Partisi ve DP’nin ‘Millet İttifakı’nı gergin ve kutuplaşmış siyasetin doğurduğu zoraki birliktelikler olarak değerlendiren Günay, bu ittifakların uzun süreli bir program ve eylem birliğine dönüşebileceği inancında değil.

Her iki ittifakı da ‘merkez’ ve ‘sağ’ ittifak olarak niteleyen Ertuğrul Günay’ın erken seçime, ittifaklara ve adaylara ilişkin şunları belirtti:

"İttifaklardan birini solda nitelemek mümkün değil. Ayrıca, iktidar bloğunun istismarından korkarak, HDP gibi büyük bir kitle partisini dışarıda tutan anlayışın, bırakın solda nitelenmesi, demokratlığı da tartışmalıdır. CHP'nin içinde bulunduğu kümeyi İyi Parti ipotek altına almış görünüyor. Daha önce Sayın Abdullah Gül'ün ortak bağımsız aday olmasını da aynı parti engelledi. İyi Parti, milliyetçi gelenekten gelen bir yapı; milliyetçilik demokratlığa engel bir zihin altı oluşturuyor."

"DEMİRTAŞ’IN SESİ CEZAEVİNDE DE OLSA YANKI BULACAK İNANCINDAYIM"

Günay, Selahattin Demirtaş’ın adaylığına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu:

"Sayın Demirtaş, bu seçimde çoğulcu demokrasiyi dillendirmeye en fazla hakkı olan aday olarak görünüyor. Sesinin, tutukevinde de olsa, toplumda önemli yankı bulacağını sanıyorum. Demirtaş'ın sesinin duyulması ve HDP'nin barajı geçmesi, TBMM'nin oluşacak yapısı için de çok önemli. HDP barajı geçemezse, bunun AKP'ye çok sayıda milletvekili getireceği, tek başına Meclis çoğunluğunun yolunu açacağı çok açık."

Demirtaş’ın cezaevinde bulunmasını onu seçimin mağduru olarak ezilenlerin tek temsilcisi konumuna soktuğu görüşünde olan Günay, "Bütün adayların yola çıkarken Selahattin Demirtaş'ın tahliyesini istemesi şarttır" diyor.

"KÜRT SEÇMENİN CHP’Lİ ADAYA YÖNELMESİ ZOR GÖRÜNÜYOR"

CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin adaylığını da değerlendiren Günay, "Sayın İnce, parti içi muhalefetiyle öne çıkmış bir isim. Umarım ülke yönetimi konusunda da aynı ölçüde öne çıkar" temennisinde bulunmakla birlikte, "Son yıllarda yaşananların tümü göz önüne alınırsa, bir CHP'linin Kürt seçmenlerde yeterince karşılık bulması kolay görünmüyor" diyerek Kürt seçmenlerin oyunun isimlerden bağımsız olarak CHP’li adaya yönelmesinin zor olduğunun altını çiziyor.

"SEÇİM GÜVENLİĞİ KONUSUNDA CİDDİ SORUNLAR YAŞANACAĞINDAN KAYGILIYIM"

Günay seçim güvenliğine ilişkin ise kayfılı olduğunu belirterek şunları söylüyor:

"Seçim güvenliği konusunda büyük sorunlar yaşanacağını sanıyorum ve kaygı duyuyorum. Yapılacak en iyi ve etkili yöntem, sandık başında oy kullanmadan sayıma ve tutanakların seçim kuruluna ulaşmasına kadar tüm süreci, tüm muhalif yapıların tam bir dayanışma içinde takip etmektir." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar