'Pisicik' etkisi: Kediler bebeksi konuşmaya daha çok tepki veriyor

'Pisicik' etkisi: Kediler bebeksi konuşmaya daha çok tepki veriyor
Nanterre Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre kediler, kendileriyle yetişkin insan gibi konuşmak yerine 'bebeksi' iletişim kurulmasına daha çok tepki veriyor. Buna göre, kedilerle bir bebekle konuşur gibi konuşunca güçlü bağlar kurmak mümkün.

Artı Gerçek - Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Nanterre Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, kedilerle yetişkin insan gibi konuşmak yerine bebeksi tonda konuşmanın iletişim kurmak açısından önemli olabileceğini ileri sürdü. Çalışmada 16 kedinin verdiği tepkiler karşılaştırmalı şekilde analiz edildi.

'KEDİLER HAKKINDAKİ ÖNYARGILAR DEĞİŞEBİLİR'

Buna göre kediler, sahiplerinin normal tonda konuşmalarına kayıtsız kalırken, bebeksi bir tonda konuşulduğunda "kulaklarını dikerek" kendileriyle konuşulduğunu anladı. Bunun yanında, yabancılar tarafından ismiyle hitap edilen kedilerden 10'u sese kayıtsız kalırken, kedilerin kendi sahiplerinin seslerine daha duyarlı oldukları gözlemlendi.

Daha önce köpekler üzerinde yapılan çalışmalarda da "bebeksi konuşmanın" etkili olduğu kanıtlanırken, ilk kez kediler üzerinde yapılan araştırmayı yürüten Charlotte de Mouzon, "Kedilerin uzun zamandır insanları yiyecek ve barınma için 'kullanan' bağımsız karakterde hayvanlar oldukları düşünülüyordu" dedi. Bu araştırmanın, insanların kediler hakkındaki önyargılarını değiştirmesi yönünde kanıtlar sunduğunu dile getiren de Mouzon, yeni veriler ışığında kedi sahiplerinin evcil dostlarıyla "bebeksi bir tonda" konuşmaktan utanmamalarının yerinde olacağını söyledi.

YAKLAŞIK 10 BİN YILDIR HAYATIMIZDALAR

İlk olarak 5 ilâ 3 milyon yıl önce ortaya çıkan kedilerin, antik kökenleri tam olarak bilinmese de yaklaşık 9 bin 500 yıl önce evcilleştikleri düşünülüyor. Kedilerin, mitolojiden batıl inanışlara kadar pek çok alanda bugün hâlâ etkileri bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar