AYM, Bakanlar Kurulu'nu tazminata mahkum etti

AYM, Bakanlar Kurulu'nu tazminata mahkum etti
Anayasa Mahkemesi, 'grev yasaklamanın hak ihlali' olduğununa hükmederek, Bakanlar Kurulu'nu sendikaya 50 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Esra Koçak MAYDA



ARTI GERÇEK - DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası öncülüğünde Ocak 2015'te toplu sözleşme görüşmelerinde MESS ile yaşanan anlaşmazlık sonrası, 18 iş yerinde 15 bin işçiyle başlayan metal grevi, Bakanlar Kurulu tarafından 'milli güvenlik' gerekçesiyle yasaklanmıştı. 

Anayasa Mahkemesi yasak gerekçesini 'ölçüsüz bir müdahale' ve sendika hakkının ihlali' olarak değerlendirdi. Yasağa ilişkin AYM'ye başvuran Birleşik Metal İş Sendikası’nın talebini haklı bulan Yüksek Mahkeme kararında, Anayasa'nın 51. maddesinde yer alan sendika hakkının ihlal edildiği hükmünü verdi. Mahkeme ayrıca sendikaya 50 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

AYM kararında şu ifadelere yer verdi: 

"6356 sayılı Kanun'un 63. maddesine göre yalnızca milli güvenlik ve genel sağlık sebepleriyle grev ertelemesi kararı verilebilmesi mümkün olup 'ekonomik güvenlik' bir grev erteleme sebebi olarak sayılmış değildir. Anılan kanun maddesinde yer alan terimlerin anlamlarının ikna edici bir gerekçe olmaksızın çok geniş bir şekilde yorumlanması, ekonomik bazı sonuçları olacak bütün grevlerin milli güvenliği bozabileceği sonucuna ulaştırılabilecek ve Anayasal haklara demokratik toplumda gerekli olmayan ve ölçüsüz müdahalelere yol açabilecektir."

AYM, kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı’na, bir diğerinin de sendikanın grev yasağı kararına itiraz başvurusunu reddeden Danıştay 10. Dairesine yollanmasına karar verdi.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası 2015 yılında 25 işyerinde grev kararı almıştır. Ancak Bakanlar Kurulu, grevin 'milli güvenliği' bozucu etkisini gerekçe göstererek, grevin ertelenmesine karar vermiş, açılan davalar ise reddedilmişti.

 

Öne Çıkanlar