Berkin Elvan davasında yine tutuklama yok

Berkin Elvan davasında yine tutuklama yok
Berkin Elvan davasında, sanık polis için yine tutuklama kararı çıkmadı. Duruşma 27 Şubat'a ertelendi

HABER MERKEZİ - İstanbul Okmeydanı'nda Gezi eylemleri sırasında 16 Haziran 2013'te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 4'üncü duruşması, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Duruşma salonuna pet su şişeleri ile girmek isteyen yurttaşlar, su şişelerinin kapaklarını çıkarmak zorunda kaldı. Kapakların 'güvenlik' gerekçesi ile duruşma salonuna alınmadığı belirtildi. Tutuksuz yargılanan sanık polis Fatih Dalgalı Van'dan SEGBİS ile duruşmaya katılırken, Elvan ailesi ile çok sayıda avukat da hazır bulundu. Heyetin yerini alması ile başlayan duruşmada, görüntülerin iyileştirilmesine dair TUBİTAK'a gönderilen görüntüler dosyaya ulaştı.

Duruşmada ilk olarak Okmeydanı Eğitim-Araştırma Hastanesi acil bölümünde çalışanı Cihan Gençoğlu, tanık olarak dinlendi. Gençoğlu, "Sabah 07.00-08.00 gibi sedye ile birini getirdiler acile. Sedyenin üzerinde torpiller vardı. İmha edilir korkusu ile polis odasına teslim ettim. Sonradan öğrendim torpil olduğunu. 5 dakikalık bir işlemim bile olmadı. Polise verdiğime dair tutanak tutuldu" dedi. Tanık olarak dinlenen Eğitim-Araştırma Hastanesi ameliyathane görevlisi Dilek Öztürk de, "Ben geldiğimde şahsın ameliyatı başlamamıştı. Hastaya ait eşyaları forma yazmam söylendi. Bende bu eşyaları forma kaydettim. 7 numaradaki düzeltmeyi ben yaptım. İlk olarak 4 yazdım sonra 3 tane daha çıkınca 7 diye düzelttim" diye konuştu. Geriye kalan 3 tanık ise duruşmaya gelmediği için dinlenilemedi.

'ANNE ELVAN FENALIK GEÇİRDİ'

Duruşma dosyaya gelen görüntülerin incelenmesi ile devam etti. Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, Berkin Elvan'ın vurulduğu anın görüntülerin izletildiği sırada "Kolun kopsaydı katil" diyerek fenalık geçirdi. Anne Elvan, avukatların yardımıyla salondan çıkarıldı. Dinlenen tanıklar ve olay anına ilişkin görüntülerin izlenmesinin ardından avukatlar söz aldı.

'BERKİN'İ VURAN FATİH DALGALI'

Elvan ailesinin avukatlarından Çiğdem Akbulut, görüntülerin iyileştirilmesinden sonra hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. TÜBİTAK’ın çok basit video efektlerini uygulayarak geçiştirdiğini dile getiren Akbulut, Berkin Elvan'ın vurulduğu andan sonraki 18 saniye içerisinde 5 gaz fişeğinin daha aynı doğrultuya sıkıldığını söyledi. Akbulut, görüntülerde kolu sargılı olanın Fatih Dalgalı olduğunu ve Berkin Elvan'ı da vuran polisin kolu sarılı olan polis olduğunu kaydetti.

EK İDDİANAME DÜZENLENMESİ İSTENDİ

Avukat Can Atalay ise, savcılığın polisler Kadir Eyüp Hambaloğlu, Emin Yıldız ve Aziz Yalçınkaya ile ilgili ek iddianame düzenlemesi gerektiğini söyledi. Akabinde sanık avukatlarının talebi üzerine kısa süreli ara verilen davaya devam edildi. İddia makamı, tanıkların dinlenmesini ve önceki duruşmada ileri sürdüğü taleplerini yeniledi. Polis Kadir Eyüp Hambaloğlu, Emin Yıldız hakkında savcılık tarafından verilen 'takipsizlik' kararının kesinleştiğini, Aziz Yalçınkaya hakkında ise, sonradan mahkeme tarafından karar verilmesini talep etti. Mütalaanın ardından konuşan Mahkeme Başkanı'nın "TÜBİTAK görüntüleri 5 dakika önce alsaydı olay bitecekti" demesi dikkat çekti.

POLİSLERİN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ

Verilen kısa aranın ardından Mahkeme Başkanı alınan kararı açıkladı. Tanıklar Cahit Turhan, Celal Büyük ve Cemal Aksoy'un hakkında zorla getirme emri düzenlenmesine karar veren heyet, sanık Fatih Dalgalı ile birlikte görev yapan Çevik Kuvvet Müdürlüğü'nün 9. Birlik Amirliği 62971 j gruptaki görevli personeller Aytaç Kaplan, Bayram Gözükara, Bekir Koçak, Cengiz Çağlar, Emin Yıldız, Emrah Karaburç, Enver Turan, Erdal Haydaroğlu, Erkan Pektaş, Ertuğrul Akça, İsmail Saltuk Seki, Mehmet Çimen, Mehmet Yaşamış, Mesut Çiftçi, Murat Yavuz, Serkan Mızrak, Şükrü Ersoy, Taner Yirik, Yahya Taş ve Yusuf Uyanık'ın hazır edilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmasına, bu tanıkların il dışında görevli olmaları halinde çağrılan tanık sayısı da dikkate alınarak SEGBİS'li talimat yazılmasına, talimat yazılacak olan mahkemelere görüntü kayıtlarının da gönderilmesine karar verdi.

DURUŞMA 27 ŞUBAT 2017'YE ERTELENDİ

Mahkeme Başkanı ayrıca "Suçlamaya esas teşkil eden TOMA görüntüleri ile ilgili TÜBİTAK tarafından iyileştirme yapılmayan görüntünün saati olarak 13:46:40 ile 13:47:00 arasındaki bölümünün TÜBİTAK'tan önceki yazımız doğrultusunda görüntü iyileştirmesinin istenmesine, ardından ise görüntülerin Jandarma Kriminal Bürosuna gönderilerek, görüntülerde ZET silahı kullananlar arasında sanık Dalgalı'nın olup olmadığının tespit edilmesi"ne karar vererek duruşmayı, 27 Şubat 2018'e erteledi.

'27 ŞUBATTA KATİLLERİ İÇERİ TIKMALIYIZ'

Duruşma sonrası ise adliye önüne açıklama yapıldı. Burada konuşan Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, katilin daha dışarıda olduğunu dile getirerek, sanık Dalgalı'nın tutuklanmasını istedi. Bu davanın Berkin Elvan ailesinin davası olmadığını, bütün çocukların davası olduğunu dile getiren Elvan, "Nasıl ki siyasi bir el varsa bu davanın üzerinde halkın desteği olması gerekiyor. 27 Şubat'ta katili içeri tıkmalıyız" dedi.

'BİR KURŞUN DAHA SIKTILAR'

Anne Gülsüm Elvan ise "Bu gün bir kurşun daha bize sıktılar" dedi. İsrail askerlerinin gözlerini bağlayarak gözaltına aldığı Filistinli Fevzi Cuneydi isimli çocuğu hatırlatan Elvan, "Evet, hiç birimiz bu olayın yaşanmasını istemiyoruz ama benim çocuğumda 14 yaşındaydı. Kendi ülkesinde katledilen çocukları bir dönüp görsün. Ondan sonra oraya buraya söylensinler" diye konuştu. Aile avukatlarından Çiğdem Akbulut ise mahkemenin çok ağır devam ettiğini söyledi. Akbulut, sanık Dalgalı'nın bir an önce tutuklanmasını istediklerini söyledi.

6 SAVCI DEĞİŞTİ 2017’DE BAŞLADI

14 yaşındaki Berkin Elvan, Okmeydanı'nda Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi nedeniyle 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 11 Mart 2014'te hayatını kaybetmişti. Yaklaşık 3 buçuk yıl süren soruşturma sonrasında sanık polis yüz eşleştirme programlarından teknik yollarla tespit edilmiş ve hakkında "kasten adam öldürme" suçlaması ile dava açılmıştı. Soruşturma süresince 6 savcısı değişen davanın ilk duruşması 6 Nisan 2017'de İstanbul 17'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüştü. Çok sayıda baronun ve sivil toplum örgütünün yakından takip ettiği ilk davada sanık polis için tutuklama kararı çıkmamasına tepki gösterilmişti. 6 Temmuz 2017'de görülen ikinci davada da sanık polis Fatih Dalgalı görevli olarak bulunduğu Van'dan SEGBİS aracılığı ile davaya katılmış ve ifade vermişti. Elvan Ailesi'nin avukatlarının tüm ısrarına rağmen sanık Fatih Dalgalı'nın tutuklu yargılanması yönünde karar verilmemişti. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar