Besiciler yayla yasakları nedeniyle mağdur

Besiciler yayla yasakları nedeniyle mağdur
Van Valiliği’nin 112 mera ve yayla için aldığı yasak kararının mağdur ettiği besiciler hayvanlarını satmayı düşünüyor

GÜNCEL - Van'da yer alan 673 yayla ve meranın kullanımına ilişkin kuralları yeniden düzenleyen Van Valiliği, 9 Mart'ta yayınladığı genelge ile 'Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi' kapsamına alınan kentteki mera ve yaylalardan 103'ünü tümden kullanımına kapatıp, 9'unu ise sadece bulunduğu mahalle sakinlerinin kullanımına açık tuttu. Kullanıma açık bırakılan alanlarda ise hayvan otlatma aralığı Edremit, Erciş, Tuşba, İpekyolu ve Muradiye ilçeleri için 1 Mayıs-30 Ekim 2018 tarihleri, Gürpınar, Başkale, Özalp, Saray, Çaldıran, Çatak ve Bahçesaray ilçeleri için ise 15 Mayıs-15 Ekim 2018 tarihleri arası olarak belirlendi.

Belirlenen tarihler dışında otlatma yapılmasının suç sayılacağı belirtilen genelgede, "Otlatma mevsimi başlangıç ve bitiş tarihlerinden önce veya sonra mera ve yaylalarda hayvan otlatıldığı tespit edilirse ilgililer hakkında Valilik Genel Emrine aykırı hareket etmekten ötürü işlem yapılacağı" kaydedildi.

Ancak yayınlanan genelgede kullanıma açık bırakılan yayla ve meraların hangilerinin olduğu yönünde herhangi bir bilginin yer almaması kafaları karıştırdı. Bir ay içerisinde yaylalara çıkma hazırlığı yapan İpekyolu ilçesindeki besiciler, bu yüzden büyük bir belirsizlik yaşadıklarını belirtti.

'GEÇEN SENE DE YASAK NEDENİYLE İŞ YAPAMADIK'

30 yıldır besicilik yaptığını söyleyen Ali Aslan, hayvanlarını Özalp ve Çaldıran ilçeleri arasındaki Pir Reşit Dağı bölgesindeki yaylalara götürmeyi planladığını, fakat buraların yasaklı olup olmadığını bilmediğini ifade etti. Aslan, "Hangi yaylaların yasaklı ya da serbest olduğunun açıklanmamasının ötürü tedirginlik yaşıyoruz. Geçen sene de yaylalarımızın yasaklı olmasından dolayı bir yere gidemedik, kimse de iş yapamadı. Birçok besici bu yüzden hayvanlarını satmak zorunda kaldı" dedi.

Yaylalarının serbest olmasını istediklerini belirten Aslan, "Hayvanlarımızı yaylalara götürdüğümüz zaman sütü ve eti bol oluyor. Hayvanları yaylalara götüremediğimizde ise işler bunun tam tersi seyrediyor. Saman pahalı, mazot pahalı, çiftçilik kalmadı. Bundan dolayı tarım ve çiftçilik Van'da bitme noktasına geldi. Tek isteğimiz herkesin yaylalara gidebilmesi" diye konuştu.

'HAYVANLARIMIZI AHIRDAN ÇIKARAMIYORUZ'

Hayvanlarını bu yıl Gürpınar ilçesine bağlı Norduz Bölgesi'ndeki Babanıs Yaylası'na götürmeyi planladığını belirten 20 yıllık besici Şaban Temel de, ilan edilen yasakların hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğinden şikayet etti. "Yaylaların çoğu yasaklı. Hayvanlarımızı artık ahırdan çıkaramaz durumdayız. Saman ise çok pahalı. Ne alabiliyoruz ne de beslediğimiz hayvanları satabiliyoruz. İnsanlar mağdur ve perişan bir durumda" diyen Temel, yayla yasaklarının kaldırılmasını istedi.

'YASAK OLSA BİLE GİDECEĞİZ'

Şahin Orhan isimli besici ise, yıllardır yasaklı ilan edilse de bu yıl da hayvanlarını Kirapêt Yaylası'na çıkaracağını söyledi. İlan edilen yasakların kendilerini çok zor durumda bıraktığını kaydeden Orhan, yaylalara gitmek zorunda olduklarını, gitmeyince zararlarının katlandığını kaydetti.

'İZİN VERMEZLERSE HAYVANLARIMIZIN TÜMÜNÜ SATACAĞIZ'

Yasaklı olup, olmadığını bilmeseler de hayvanlarını Dûaw Yaylası'na götürmeyi planladığını aktaran Tayyip Işık (55) da şayet yaylaya çıkmalarına izin verilmemesi halinde ellerindeki hayvanların tümünü satmak zorunda kalacağını ifade etti. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar