Cegerxwin’in anısını o koruyor

Cegerxwin’in anısını o koruyor
68 yaşındaki Rabia Hasan, 10 yıldır mezarın bakımını yapıyor ve gelen konukları ağırlıyor.

KÜLTÜR SANAT – 10 yıldır Cegerxwin’in mezarının bakımını yapan ve ziyarete gelenleri ağırlayan Rabia Ana, Cegerxwin’in Kürt Dili ve Edebiyatı için mücadele yürüttüğünü belirterek, "Biz ona karşı borçluyuz" dedi.

Qamişlo’nun Xerbî Mahallesi’nde ikamet eden yaşlı ana, on yıllarca Kürt Yazarı Cegerxwîn’in komşuluğunu yaptı. Cegerxwîn’i ve ailesini yakından tanıdı ve kişiliğinden oldukça etkilendi.

KENDİSİNE GÖREV OLARAK BİLİYOR

Hawar Haber Ajansı’nda (ANHA) yer alan Warşin Salih imzalı habere göre Rabia Ana’nın 11 çocuğu var. Ailenin ağır işleri olmasına rağmen yaşlı ana her gün Cegerxwîn’in mezarına gider, etrafı temizler ve mezarındaki çiçekler ve ağaçların bakımını yapar.

Rabia Ana bu konuda şunları dile getiriyor:

"Cegerxwîn’in ailesi Avrupa’ya gittiğinde evin anahtarını bana teslim etti. Gelecek misafirleri karşılamamı ve mezarının bakımını istedi. Onun mezarını ziyaret etmek için gelen misafirlere evin kapılarını açmamı ve onları ağırlamamı istedi. Ben de mezarın bakımını kendime görev olarak gördüm. Her gün gelip etrafı, bahçeyi ve salonu temizliyorum. Bahçedeki çiçekleri ve ağaçları suluyorum, bakımını yapıyorum."

68 yaşındaki Rabia Ana’nın evi ile Cegerxwîn’in evi yan yana. O nedenle Cegerxwîn’in mezarını ziyarete gelenlere kapıları açıyor ve onları en güzel şekilde ağırlamak için elinden geleni yapıyor.

Rabia Ana, mahallede ‘Dayika Şehîd Mistefa’ yani ‘Şehit Mustafa’nın Anası’ olarak da tanınıyor. Cegerxwîn’in mezarının bakımını kendisi için bir görev bilen yaşlı ana şöyle devam ediyor:

"Cegerxwîn çocukluğundan beri Kürt Davası, Kürt Dili ve Edebiyatı için çalıştı, zorluklar içinde emek verdi. O nedenle ona karşı borçluyuz. Gücüm yettiğince onun mezarına ve evine bakacağım. Elimden geldiği kadar gelen misafirleri en iye şekilde karşılayacağım."

BELEDİYEYE, ‘CEGERXWÎN’İN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIN’ ÇAĞRISI

Şehit Mustafa’nın Anası Rabia, yaşının artık ilerlediğini ve eskisi gibi çalışamadığını ve buna bağlı olarak zorluklarla karşılaştığını ifade ediyor. Rabia Ana konuşmasını şöyle sonlandırıyor:

"Yaşım bir hayli ilerledi. Çalışma konusunda zorluk yaşıyorum. O nedenle Qamişlo Belediyesi’nden isteğim odur ki evin şu an var olan sorunlarını çözsün. Benim için artık zor olmuş, bazı şöyleri yapamıyorum. O nedenle umuyorum ki Qamişlo Belediyesi, Kürt dili ve edebiyatı için eserler vermiş ve büyük emek sahibi Seydayê Cegerxwîn’in evi ve mezarı için gerekeni yapar."

 

Öne Çıkanlar