Gürses'ten Çetinkaya'ya terleten sorular

Gürses'ten Çetinkaya'ya terleten sorular
Gürses'in TCMB Başkanı Çetinkaya'ya, 'Ankara'dan şirketlere fiyat baskısı yapılırken enflasyon tahminini sabit tutmak ne derece doğru' sorusu toplantıya damgasını vurdu.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporu Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın sunumu ile bu sabah saatlerinde gerçekleştirildi. 

Çetinkaya, Merkez Bankası'nın 2019 için yüzde 14.6 olarak belirlenen enflasyon tahminini değiştirmediğini söyledi. Çetinkaya, Para Politikaları Kurulu'nun (PPK) son faiz toplantısına işaret ederek, "Karar metnindeki değişiklik kısa vadeli bir sinyal değil" açıklamasını yaptı.

Analistler ve yatırımcılar arasında birkaç haftadır gerginliğe sebep olan ve Türk Lirası’ndaki değer kaybını da artıran Merkez Bankası’nın rezervlerine dair gizem konusuna da değinen Çetinkaya, "Rezervler konusunda kapsamlı bir bilgilendirme gerektiğinin farkındayız. Rezervdeki dalgalanma istisnai değil, yakın döneme özgü değil ve sıra dışı değil. Dönemsel dalgalanmalar her iki yönde de gerçekleşebiliyor" dedi.

Soru cevap bölümünde ise ekonomist Uğur Gürses'ten gelen değerlendirmeler ve sorular toplantıya adeta damgasını vurdu. Gürses, bir süredir kulislerde ve piyasada konuşulan ancak tüm açıklığıyla ortaya konmayan bazı gelişmeleri dile getirerek, toplantıda şu konuşmayı yaptı:

"Dalgalı kur rejimlerinde merkez bankaları ya da kamu bankaları döviz satarak döviz kurunu belli bir bantta tutmaya çalışılar mı? Yönetilen arka kapılı bir kur rejimine dönüşmüş durumda. Kamu bankalarının döviz sattığı bilinirken bunu yokmuş gibi davranmak doğru mu? Bu aslında dalgalı kur rejiminin temelini sarsan bir şey. Bankalara Ankara'dan mevduat faiz oranının ne olacağı söylenirken ki bu en son yakın zamana kadar 20,5 seviyesindeydi ve sizin politika faiziniz 24'ken. Bunun aktarım mekanizmasını çalıştırmayacağını bilmiyor muydunuz? Ankara'dan dikte edilen bir faiz oranı vardı yakın zamanda bu genişletildi. Enflasoyn tahminlerini değiştirmediniz. Ankara'dan yine şirketlere bir fiyat baskısı yapıldığı biliniyor. Bunlar olmamış gibi bir enflasyon tahmini yapmak doğru mu?"

Gürses'in konuşmasının ardından sosyal medyada "cesaretinden ve dürüstlüğünden ötürü" kendisine yönelik pek çok övgü mesajı geldi.

YORUMLARINIZA SAYGI DUYUYORUM

Gürses’in soru ve yorumları hakkında konuşan Çetinkaya ise, "Sorunuz yorumlar da içeriyor. Sizin yorumlarınıza elbette saygı duyuyorum" ifadesini kullanarak konuşmasına başladı.

Çetinkaya şöyle devam etti:

"Zamanlılık sorunu olabiliyor. Verilerin zamanlılığı ile ilgili toplam resmi görmek için eksiklik olabiliyor. Oynaklık yüksekken kayda değer farklılaşmalar olabiliyor. Daha fazla bir bilgilenme ihtiyacı varsa bunu karşılarız. Hesap verilebilirlik bunu gerektirir ve biz bunu zaten yapıyoruz.

Merkez Bankası'nın bir kur bandı hedefi olmaz. Merkez Bankası enflasyon fiyat istikrarı hedefi çerçevesinde kur gelişmelerini de dikkate alır. Şunu ifade ediyorum. Türkiye'de bir zorluğumuz var. Para politikasının tepki fonksiyonu nedir? Ne kadar yoğun kura tepki veriyoruz. Bunlarla ilgili tartışmalar olduğunun farkındayım. Veriye tepki olarak enflasyona tepki veriyoruz. Çerçeve ve para politikası bunun üzerinedir. Fiyat istikrarında istediğimiz yere gelemiyor olmak hele bugünlerde hedeflerden uzaklaşıyor olmak. Dolarizasyonun yüksek olmasının ve bütün bu faktörlerin etkisi ile karşılaştırılabilir diğer ülkelere göre yüksek döviz kuru geçişkenliği olması para politikası kararları verirken dikkate alıyoruz. Ben sadece Merkez Bankası adına konuşabilirim.

Eylül ayında ciddi bir sıkılaştırma yaptık. O duruşa devam ediyoruz. Metindeki değişiklik ile bunu yapısal bir boyuta taşıdık. Gerektiği zaman sıkılaştırma döngüsü olabilir anlamına gelecek duruşunu ortaya koyduk. Merkez Bankası aktarımın çalışmamasına kayıtsız kalmaz. Piyasayı takip ederiz ve buna bağlı olarak para politikasını duruşunu uygulamaya alırız.

İktisatçı Erinç Yeldan da, Twitter hesabından yaptığı eleştiride, "Enflasyon raporu açıklanıyor. Ezetorik söz oyunları, mistik anlam yüklemeleri, sembollerle dolu bir anlatımın şifrelerini çözmek "piyasa oyuncularının" işi. Bu şehvetli mesainin ardından "enflasyonla mücadele" uğruna gerçek anlamda geriye ne kalacak? Beni çok heyecanlandırmıyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar