‘Erdoğan 2019'u beklemez’

‘Erdoğan 2019'u beklemez’
AKP için anketler yapmakla tanınan ANAR Genel Müdürü Uslu, erken seçim beklediğini söyledi: AK Parti, muhalefeti ümitlendirmek, kendi seçmenini demoralize etmek riskini göze almaz.

HABER MERKEZİ - Kamuoyu araştırma şirketi ANAR’ın Genel Müdürü İbrahim Uslu, AKP’nin bugüne kadar yerel seçimlerde genel seçimin altında oy aldığına dikkat çekti ve "AK Parti, muhalefeti ümitlendirmek, kendi seçmenini demoralize etmek riskini göze almaz. Erdoğan'ın 2019 genel seçimini beklemek için bir nedeni yok. Erken seçim de boş bir beklenti değil" dedi.

BirGün’den Sebahat Karakoyun’un sorularını yanıtlayan, AKP için yaptığı anketlerle bilinen ANAR’ın Genel Müdürü İbrahim Uslu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019 seçimini beklemek için bir nedeni olmadığını savundu.

"ERKEN SEÇİM BEKLİYORUM"

Erken seçim beklediğini söyleyen ANAR Genel Müdürü, şunları söyleadi:

"Erdoğan ve AK Parti’nin 2019’u beklemek için bir nedeni yok. Referandumda seçmenden ‘Mevcut sistemde işleri istediğimiz hızla yürütemiyoruz’ diye oy istedi. Kongreler bittikten, seçimde çalışacak mekanizmayı yeniledikten sonra beklemenin anlamı kalmadı denilecek. O aşamadan sonra ‘Parlamento misyonunu tamamladı, yapması gereken işleri yaptı, yeni sisteme geçme zamanı gelmiştir’ denilerek erken seçim kararı alınabilir. AK Parti bugüne kadar yerel seçimlerde genel seçimlerin altında oy aldı. Öyle olduğu için daha düşük oy alacağı bir seçimi önce yapıp muhalefeti ümitlendirmek, kendi seçmenini demoralize etmek riskini göze almaz erken seçimi tercih eder diye düşünüyorum. Daha düşük oy alması kaçınılmaz olan bir seçimi önce yapıp hem rakiplerini heveslendirip hem de kendi seçmenini demoralize etmek istemez. Önce genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimini yapar, ardından da yerel seçimlere gider. Rasyonel davranış bu. Erken seçim beklentisi boş bir beklenti değil, yüksek olasılık görüyorum."

İlgili röportajdan bazı bölümler şöyle:

*Barajı indirmek AKP açısından rasyonel davranış olur mu?

AK Parti barajı indirerek seçmene demokrasiyi güvence altına alacak kararları almaktan çekinmediğini göstermek isteyebilir. Kendi sadık seçmeni açısından sorun yok ama sadakatsiz seçmenlere çoğulculuğu, temsilde adaleti, demokratik prensipleri önemsediğini göstermesi lazım. O durumda bu seçmen kitlesi cumhurbaşkanlığı seçiminde de parlamento seçiminde de AK Parti’yi daha fazla tercih edebilir. Demokratikleşmeyle ilgili niyeti Erdoğan’a avantaj sağlar. Şu anda MHP, HDP, İYİ Parti hepsi baraj civarında olan partiler. 2002 seçimlerinde olduğu gibi baraja çok yakın puanlarla parlamento dışı kalabilirler ve o dönem olduğu gibi iki partili bir parlamento yapısının ortaya çıkma ihtimali de var. O nedenle baraj tartışması çok doğru. Sağlıklı bir tartışma ortamı yaratılmalı.

Kamuoyu araştırmalarında ‘kararsızların’ oranı neden bu kadar yüksek çıkıyor sizce?

Şu aralar yapılan araştırmalarda kararsız seçmen oranı yüzde 30’lar civarında. Sandığa gitmeyen bir apolitik seçmen kitlesi var ve yüzde 15’ler civarında zaten. Siyasi gerilime, gündeme göre değişiklikler olabiliyor zaman zaman ama ortalaması yüzde 15’ler civarında. "Kararsızlar yeni partiye gidecek" şeklinde bir denklem kurulması çok yanlış. (BirGün)

Öne Çıkanlar