Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden, 'PKK belediyede' haberlerine cevap

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden, 'PKK belediyede' haberlerine cevap
Hükümete yakın gazetelerde ‘PKK Belediyede’ başlığıyla yayımlanan haberlere Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden cevap geldi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), hükümete yakın yayın organlarında yer alan 'PKK Belediyede' başlıklı haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, belediyeyi hedef gösteren, çalışanların kişilik haklarına saldıran, iftira ve hakaret içeren sözde haberin, çarpıtma ve gerçek dışı olduğu vurgulandı.

Açıklamada "Kentimize hak ettiği hizmeti en iyi standartlarda sunarken aynı zamanda emeğin ve emekçinin yanında olmayı bir görev bildik ve çalışma arkadaşlarımızla birlikte hareket ederek, ihtiyaç duyulan personel açığını kapatmaya çalışarak bu kentte 2,5 yıldır yaşanılan mağduriyetleri adım adım aşmaya başladık" denildi. 

'MAHKEME KARARLARINI UYGULADIK'

'Terör örgütü ile irtibatı olduğu gerekçesiyle iş akdi feshedilen 248 kişi işe alındı' başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"16 Nisan 2019 tarihi itibariyle belediyemizin ihtiyaç duyduğu çalışan kadrosu da göz önüne alınarak, haklarında hiçbir soruşturma olmamasına rağmen açıkta bulunan 43 işçi ve memurun işe iadesi sağlanmıştır. Yine, bir önceki dönemde sözleşmeleri feshedilen personellerden 8 kişi açtıkları davaları kazanarak işlerine geri dönmüşlerdir. Ayrıca Zabıta memuru kadrosuna sınavla atanan ancak güvenlik soruşturması nedeniyle işe başlatılmayan 3 zabıta memurunun mahkeme kararı sonucu işe başlamaları yapılmıştır. Benzer bir şekilde taşeronların kadroya geçirilmesi yasasından faydalanmak isteyen ancak güvenlik soruşturması neden gösterilerek kadroya alınmayıp işlerine son verilen 109 kişi Diyarbakır idare mahkemelerine dava açmış ve yapılan yargılamalar sonucunda işe iade davasını kazanmışlardır.  Yargı kararları, belediyeye ulaştıktan sonra 30 gün içinde uygulanması gerektiğinden bize ulaşan bu yargı kararlarının uygulanması kapsamında taşeronluktan kadroya geçiş sürecinde yasal mevzuatın gerektirdiği işlemler yapılmıştır. Bu yargılamalardan Diyarbakır Valiliği ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi müteselsilden sorumludurlar. Diyarbakır Valiliğince de kararlarının uygulanıp uygulanmadığına dair sürekli bir şekilde bilgi istenmektedir. Son olarak da 1 kişinin de iş mahkemesince alınan kararın istinaf mahkemesi tarafından onaylanması sonucu işe iadesi sağlanmıştır."

'KAYYIM MAHKEME KARARINI TANIMADI'

Açıklamada, mahkeme kararı ile dönen kişilerin önemli bir kısmının, davalarını 31 Mart yerel seçimleri öncesinde kazanmış olmalarına rağmen kayyım yönetimi tarafından adalet karşısında kazanılan bu hakkın yok sayıldığı ve hukuk karşıtı işlem yapılarak bu kişilerin işe iadesi sağlanmadığına işaret edildi. Açıklamada belediye personeli olan bir kişinin Haziran 2018’de işe iade davasını kazanmış olmasına rağmen Nisan 2019’a kadar iadesi yapılmadığı ve kazanılmış bir hakka rağmen hukuki süreç işletilmediği için belediyenin tazminat ödeyerek zarara uğratıldığı belirtildi.

Açıklamada, mahkeme kararlarının bu ‘hukuk devleti’ ilkesinin bağlayıcılığını unutan kayyım döneminin aksine hukukun bağlayıcılığı ilkesine sadık kalınacağı ifade edildi.

'HUKUK DIŞI İŞLEM YOK'

Mahkeme kararları sonucu gerçekleştirilen işe iadelerin yanı sıra 86 kişinin süreli ilaçlama işçisi (9,5 ay) olarak işe başladığı vurgulanan açıklamada, "Bunlar geçici statüde çalışanlardır ve hukuk dışı herhangi bir işlem mevcut olmayıp yasal prosedür takip edilerek gerçekleştirilmiştir. Aynı işlemler Belediye kanununa uygun olarak danışmanlık, daire başkanlığı ve genel sekreter yardımcılığı atamalarında da takip edilmiştir. Sözde haberde ismi zikredilen çalışma arkadaşlarımızın hepsi yükseköğrenim gördüğü ve çalışma alanlarına hakim oldukları gibi, aralarında bu ülkenin en iyi üniversitelerinde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi görmüş kişiler de vardır. Yine devlet memuru olarak genel sekreter yardımcılığı veya daire başkanlıklarına atanan kişiler belediyeye yeni alınmamış olup, bu ülkede uygulanan yasalar çerçevesinde uzun yıllardır devlet memurluğu yapmış ve haklarında hiçbir yasal soruşturmanın olmadığı kişilerdir. Dolayısıyla belediyemizde işe alımlarda ve atamalarda bazı başka belediyelerin aksine yetenek ve liyakat ön plandadır ve daima böyle olacaktır" denildi.

'KENDİ KENDİNE MAHKEME KURANLAR HUKUKU ÇİĞNİYOR'

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre her vatandaşın kendi fiillerinden sorumlu olduğu hatırlatılan açıklamada, kişileri kendi kimliklerinden çıkararak başka türlü iddialarla hedef göstermeye çalışmak ve kişilik haklarını çiğnemenin suç olduğu vurgulandı. Belediye personeline yönelik gerçekleştirilen hedef gösterme, taciz ve kişilik haklarına saldırının kınandığı açıklamada, "Belediyeyi dört ayda PKK kampına çevirdiler diyerek kendi kendine mahkeme kuranlar, bu ülkede hukuku en çok çiğneyenlerdir" denildi. Açıklamada, bu ve benzeri tüm haberlere karşı hem kişisel hem de kurumsal olarak yasal girişimlerde bulunacağı kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar