ABD Senatosu Yemen desteğini kesen tasarıyı kabul etti

ABD Senatosu Yemen desteğini kesen tasarıyı kabul etti
Tasarı, ABD ordusunun Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona verdiği desteğin kesilmesini içeriyor.

ABD Senatosu'nda, ordunun Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona verdiği desteğin kesilmesi için hazırlanan yasa tasarısı kabul edildi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından ABD'de bir kanat Trump yönetiminin aksine Suudi Arabistan'a yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtiyor. Tasarı da bu tutumun bir sonucu olarak şekillendi. 

Yemen savaşa desteği kesen tasarı Senato’da 41’e karşı 56 oyla kabul edildi. Böylece ilk kez Kongre’nin bir kanadı "Savaş Yetkisi Yasası" kapsamında ABD güçlerinin yabancı bir ülkeden çekilmesi hamlesine destek vermiş oluyor.

Vietnam Savaşı sırasında kabul edilen yasa, ABD Başkanı’nın kongre onayı olmadan olası çatışma bölgesine asker gönderme yetkisini sınırlandırıyor.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre Senato, Kaşıkçı’nın öldürülmesinden Veliaht Pens Muhammed bin Selman’ın sorumlu olduğunu belirten bir başka tasarıyı daha kabul etti. Oybirliğiyle kabul edilen tasarıda Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın ölümünden sorumlu olan herkesin adalet önünde hesap vermesini sağlaması çağrısı da yer aldı.

Temsilciler Meclisi’nin ise her iki tasarıyı gündemine alıp almayacağı net değil. (HABER MERKEZİ) 

 

Öne Çıkanlar