Adil yargılama talebiyle ölüm orucuna başladı

Adil yargılama talebiyle ölüm orucuna başladı
Mustafa Koçak, Savcı Mehmet Selim Kiraz davasında yargılanıyor.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), adil yargılama talebiyle 3 Temmuz tarihinde açlık grevine başlayan Mustafa Koçak'ın durumuna dikkat çekmek amacıyla İzmir Barosu'nda basın toplantısı düzenledi. Musafa Koçak'ın ailesi ve avukatının katıldığı açıklamayı ÇHD Genel Sekreteri Nergiz Tuba Aslan okudu. 

Aslan, Şakran 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ve 90 gündür açlık grevinde olan Mustafa Koçak'ın, Berk Ercan isimli tanığın ifadesine dayanılarak, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesi olayında kullanılan silahı temin ettiği gerekçesiyle 4 Ekim 2017 tarihinde tutuklandığını hatırlattı. Koçak'a savunma hakkı ihlal edilen ve son savunmaları alınmaksızın 11 Temmuz tarihinde İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiğini ifade eden Aslan, Koçak'ın da buna karşı açlık grevine başladığını belirtti.

 

 

AÇLIK GREVİNE BAŞLADIĞI GÜNDEN BU YANA CEZAEVİ İDARESİ TARAFINDAN TEHDİT EDİLİYOR

Koçak’ın eylemini ölüm orucuna çevirme kararı aldığını ifade eden Aslan, "Cezaevi idaresi tarafından, süresiz açlık grevine başladığı günden bu yana, kendi idaresi dışında sürekli müdahale ve besleme ile tehdit edildi. Mustafa Koçak cezaevinde revirine çıkmayı ve hastaneye sevk edilmeyi reddetmektedir. Koçak cezaevi müdürüne uluslararası düzenlemeleri hatırlattığını, müdürün ise kendisine sinkaflı küfürlerle yanıt verdiğini söyledi. Cezaevi hekiminin taraflı ve düşmanca tutumu nedeniyle hekime muayene olmayı reddeden Mustafa Koçak’ın bağımsız bir hekim tarafından muayene edilme ve sağlık sürecinin takip edilmesi gerekir. Koçak günde iki adet B kompleks almaktadır. Avukatlarının görüştüğü hekimlerin, açlık grevinde gelinen kritik aşama nedeniyle artık saf B-1 vitamini kullanması gerektiği ifade edilmiştir. Ancak buna rağmen, Mustafa Koçak’ın kendisine saf B-1 vitamini verilmesi için idareye dilekçe yazdığı dilekçeye haftalardır herhangi bir yanıt verilmemekte, keyfi olarak B-1 vitamini alması engellenmektedir" diye konuştu.

'ADALETSİZLİKLER SON BULSUN İSTİYORUM'

Koçak’ın avukatı Ezgi Çakır da Koçak’ın ölüm orucuna girmesine ilişkin kamuoyuna gönderdiği mektubu okudu. Koçak mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"Mahkemeler siyasi hesaplaşma aracı değildir. Özel ihtisas mahkemeleri kaldırılsın! Muhbir toplum istemiyoruz. İtirafçılık yasaları kaldırılsın! İşkence insanlık suçudur. İstanbul siyasi şubedeki işkenceci polisler tespit edilsin ve cezalandırılsın. Yeniden Adil yargılanma yapılsın, hukuksuz, kanunsuz tutukluluğuna son verilsin. Tahliyemi istiyorum. Bana ve bu halka yaşatılan adaletsizlikler son bulsun adalet istiyorum."

AİLESİ: MUSTAFAYI İTİRAFÇI ETMEYE ÇALIŞTILAR

Koçak’ın annesi Zeynep Koçak da, oğlunun verdiği mücadeleden dolayı gurur duyduğunu belirterek, oğlunun yanında olduğunu söyledi. Oğlu Koçak’ı zor şartlarda büyüttüğünü ifade eden anne Koçak, "Oğlum için devletin kapısında gideceğim, isterse köprüde de eylem yapacağım ve isterse ben de adliyede ölüm orucuna gireceğim" diye belirtti. Koçak'ın babası Hasan Koçak ise, "Biz bunu makarna ile büyütmedik. Devletin kömürü ile büyümedik. Biz Mustafa’yı anlımızın teriyle büyüttük. Çünkü Mustafa’yı itirafçı etmeye çalıştılar. Mustafa itirafçı olmadı ve kendi kirli elbiselerini oğluma giydirmeye çalıştılar" ifadelerini kulandı.

İTİRAFÇI BERK ERCAN'IN İFADESİNİ DEĞİŞTİRMESİ ÜZERİNE TUTUKLANMIŞTI

19 Temmuz 2017 tarihinde ilk ifadesini veren ancak ilk ifadesinde savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin herhangi bir bilgi vermeyen Berk Ercan, 25 Ağustos 2018’deki ifadesinde "Talebiniz üzerine önceki ifadelerimde ismini verdiğim Mustafa Koçak hakkında ayrıntılı beyanda bulunacağım" ifadelerine yer verdi ve şunları söyledi:

"Köftecide yemek yiyip sohbet ederken, örgütün eylemlerini ve stratejilerini konuştuğumuz esnada kendisi Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesi olayında kullanılan silahı kendisinin temin ederek Şafak Yayla’ya verdiğini bizzat söyledi" 

Öne Çıkanlar