Commerzbank: Metindeki değişiklik politika hatası

Commerzbank: Metindeki değişiklik politika hatası
Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Ghose, Merkez Bankası'nın bugünkü metinde yaptığı değişikliğin 'politika hatası' olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'nın 25 Nisan'da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısı metnindeki 'ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılabilir' ifadesinin çıkarılmasına yönelik tepkiler sürüyor.

Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, Merkez Bankası'nın kararını değerlendirerek, Merkez Bankası'nın metninde yaptığı değişikliğin politika hatası olduğunu söyledi.

Ghose, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türk Lira'sındaki değer kaybından dolayı faiz indirimi beklentisinin ötelendiğini düşünüyorduk. Ancak, görünüşe göre hala insanlar faiz indirilmesini bekliyor. Genel trend çok hızlı bir şekilde Türk Lirası’nın zayıfladığını gösteriyor. Şuanda değerlendirecek olursak enflasyon tahminin bile değişmesi gerekebilir. Hala bir faiz indirimi beklenmesini anlamış değilim. Benim için görünüşe göre Türk Lirası için faiz artırımı veya farklı bir parasal sıkılaşma formu gerekiyor." 

Ghose, "Metinden ek parasal sıkılaşma ifadesinin çıkması ile birlikte dolar/TL nerdeyse 6 seviyesine çıktı. Bunun bir politika hatası olacağını söylüyorduk zaten. Londra’daki swap piyasasındaki hareket sorunu çözmedi" dedi.

YABANCI YATIRIMCI İÇİN DOĞRU ORTAMIN OLUŞTURULMASI GEREKLİ

Ghose, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Yılın ikinci yarısında manşet enflasyonun aşağı geleceğini düşünüyoruz. TCMB Başkanı da aynı şekilde açıklamalarda bulunmuştu.  Ancak bunun genel olarak baz etkisinden kaynaklanacağını düşünüyoruz. Enflasyon tabii ki bu yıl aşağı gelecektir. Birinci çeyrekten daha iyi bir büyüme gelebilir. Ancak, Türkiye genelde yüzde 5-6’lık bir büyüme gösteriyordu, eğer yüzde 2-3’lük bir büyüme olursa bunu bir resesyon gibi hissedecektir. İşsizlikte artmaya devam edecektir. Daha fazla şeyin yapılması gerekiyor. Belki mali anlamda da bir şeylerin yapılması gerekiyor. Yabancı yatırımcılar için doğru ortamın oluşturulması gerekiyor.

Türk Lirası'nın 6 seviyesinde istikrara kavuşacağını düşünüyoruz. 6’yi geçtiğinde politika tepkisi gerekli hale gelebilir. Merkez Bankasının geçen seneden çok fazla şey öğrendiğini düşünüyoruz.  İlk faiz artırımını yaptıklarında bunun etkisini gördük. Yakın zamanda sıkılaşma görürsek ve büyük adımlar atılırsa TL istikrara kavuşabilir. Yılın sonuna kadar 6 seviyesinde kalabilir ama bunun için Merkez Bankası’nın harekete geçmesi gerekiyor."

RABOBANK: KARAR FAİZ İNDİRİMİ GELİYOR ŞEKLİNDE YORUMLANDI

Rabobank Stratejisti Piotr Matys de, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Merkez Bankası kararının piyasalarda 'faiz indirimi geliyor' şeklinde yorumlandığını söyledi. Matys, şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankası öyle görünüyor ki liradaki son değer kaybını dikkate almadı ve TL'yi desteklemek amacıyla şahin tutumunu güçlendirmek yerine mart ayındaki toplantıya kıyasla daha yumuşak bir ton kullandı. Dolar ve eurodaki ilk tepkiye bakıldığında piyasa Merkez Bankası'nın kararı nedeniyle hayal kırıklığına uğramış görünüyor. Eğer gelecek haftalarda Türk Lirası'nda baskı artarsa, Merkez Bankası faiz indirimini öteleyerek veya sıkılaşmayı ciddi şekilde düşünerek çoğu kişinin 'politika hatası' olarak gördüğü bu durumu düzeltebilir. TL'nin durumu da  siyasetteki gelişmeler, YSK'dan gelecek haberler, ABD ile diplomatik ilişkilere ve küresel piyasalarda dolardaki güçlenme gibi gelişmelerle belirlenecek." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar