Facebook çocuklara kişisel bilgileri için para ödedi iddiası

Facebook çocuklara kişisel bilgileri için para ödedi iddiası
Kullanıcı bilgilerini toplamakla gündemde olan Facebook'un, 13 ile 35 arasında değişen kullanıcılara 'Facebook Araştırma Uygulaması' katılmaları için ayda 20 dolar ödediği ortaya çıktı.

Kurucusu Mark Zuckerberg kendi çocuklarının bilgisayar kullanıp Facebook'a girmesini sınırlarken, sosyal medya devinin kişisel bilgilerine ulaşmak için çocukları para karşılığı kandırdığı iddia edildi.

TechCrunch haber sitesi, Facebook'un sosyal medya reklamları kullanarak ergenleri uygulamaya dahil olmaya cezbettiğini, ancak uygulamanın Apple'ın mahremiyeti koruma politikalarını ihlal ettiğini duyurdu.

Uygulamanın Facebook'a sağladığı kullanıcının cihazına neredeyse sınırsız erişim potansiyeli, şu alanları kapsıyor:

  • Sohbet uygulamalarında özel mesajların fotoğraflar ve videolar dahil olmak üzere içeriği
  • E-postalar
  • Ağ tarama faaliyetleri
  • Hangi uygulamaların indirildiği ve ne zaman kulanıldığının kronolojik seyri
  • Telefonun kullanıcısının fiziksel olarak nerede bulunduğunun lokasyon tarihçesi
  • Veri kullanımı

TechCrunch, ayrıca, kullanıcılardan, Amazon'a verdikleri siparişlerin ekran görüntülerini göndermelerinin istendiğini belirtti.

'BU YAPTIKLARIMIZDAN KİMSEYİ HABERDAR ETMEYECEKSİN' ŞARTI

BBC'nin teknoloji muhabirleri, kaydolunması istenilen sayfalardan birine girdiklerinde, 'Facebook'un toplayacağı enformasyonu sunduğu hizmetlerini düzeltmek için kullanacağı' yazısıyla karşılaştıklarını aktardı.

Açıklamada 'şifreleme ya da güvenli tarayıcı oturumu kapsamındaki enformasyonun bile toplanacağı belli bazı durumlar olacağı' ifade ediliyor.
Katılımcıların bu projeyle ilgili hiçbir bilgiyi üçüncü taraflarla paylaşmayacaklarını kabul etmeleri gerektiği uyarısı yapılıyor.

'HERKESİN RIZASINI ALDIK'

TechCrunch'ın haberiyle programın afişe olmasının ardından, Facebook, savunmaya geçti: Programa katılan herkesin rızasının alındığını, araştırmanın 13-35 yaş grubundakilere odaklandığını, 18 yaşından küçüklerden ebeveynlerin imzalı rızasının talep edildiğini, böyle piyasa araştırmalarının standart bir uygulama olduğunu iddia etti.

UYGULAMA APPLE'DA SONA ERDİRİLDİ

Şirket, bunun bir piyasa araştırması olduğunu ve bütün katılımcıların onaylarının alındığını, 18 yaş altı kullanıcıların da ebeveyn izinlerinin alındığını belirtti.

Suçlamalar üzerine Facebook araştırmayı Apple telefonlarda durdurduğunu açıkladı.

"CASUSLUK DEĞİL ARAŞTIRMA UYGULAMASI YAPIYORUZ"

TechCrunch'ın haberi üzerine Facebook'tan bir yetkili bu programın gizli saklı yürütülmediğini, uygulamanın adının "Facebook Araştırma Uygulaması" olduğunu söyledi:

"İddia edildiği gibi casusluk yapmıyoruz. Katılımcıların hepsi ne olduğunu bildikleri bir sürece izin vererek ve üstüne ödeme yapılarak dâhil oldular. Piyasa araştırmasına katılanların da yüzde 5'ten azı 18 yaşından küçüktü ve ebeveyn izinleri alınmıştı." dedi.

BBC, ebeveyn izinlerinin nasıl alındığını sorduğunda izinlerin üçüncü taraflar tarafından alındığını, Facebook'un bu sürece dâhil olmadığını belirtti.

Apple, gizlilik politikasının ihlal edilip edilmediğiyle ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Uygulamadan haberdar olduklarını ve yakında bu konuda bir basın açıklaması yapacaklarını belirttiler.

Facebook uygulaması, Android telefonlarda da kullanılıyordu fakat konuya dair Google'dan bir açıklama gelmedi.

Facebook 2013 yılında yine bir piyasa araştırması için Onavo adında başka bir uygulama yaratmıştı. Geçen yıl Ağustos ayında Apple'ın veri toplama konusundaki şikâyetleri üzerine uygulamayı geri çekmişti. (BBC Türkçe)

Öne Çıkanlar