HDP’li Çepni: Tepkinin sokağa yansıması engelleniyor

HDP’li Çepni: Tepkinin sokağa yansıması engelleniyor
Mardin’de bulunan HDP MYK üyesi Murat Çepni, ‘Çok güçlü bir tepki var, fakat polis tepkinin sokaktaki görünür halini çok özel olarak engellemeye çalışıyor’ dedi.

ARTI GERÇEK - AKP hükümetinin HDP’li 3 belediyeye kayyım atamasına yönelik tüm protesto eylemleri polisin müdahalesiyle karşılaştı. 

Polis saldırısının yaşandığı kentlerden birisi de Mardin oldu. Mardin Belediyesi önündeki eyleme gaz bombaları ve tazyikli su ile saldıran polis, 5 kişiyi gözaltına aldı. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları polisin kalkanla müdahalesi sırasında kulağından yaralandı. Hastaneye kaldırılan Hatimoğulları’na darp raporu verildi.   

Mardin’de bulunan HDP MYK üyesi ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, bugün yaşananları ve kayyım atamalarını Artı Gerçek’e değerlendirdi. 

Gasp edilen belediyelerine sahip çıkmak için yapmak istedikleri eyleme polisin saldırdığını belirten Çepni, "Belediyelerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz, yarın ve sonraki günlerde de eylemlerimiz sürecek. Halkımızın yanındayız, tüm vekillerimiz üç kentte hazır bulunuyorlar. Bundan sonrasında da yine kayyım gaspını kabul etmediğimizi ısrarla ortaya koyacağız" dedi. Çepni, yarın HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin de Mardin’de olacağını hatırlattı. 

‘FAŞİZME KARŞI MÜCADELEYİ YÜKSELTMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Çepni, polisin tüm eylemlere yönelik müdahalesini ise şöyle değerlendirdi: "HDP’li belediyelere Saray’ın çetelerinin, İçişleri Bakanlığı’nın ve onun kolluk güçlerinin topyekûn bir saldırısı ile karşı karşıyayız. Kayyım politikası, Kürt halkının seçilmiş iradesine dönük bir saldırı olduğu gibi tüm Kürdistan ve Türkiye halklarının iradesine, demokrasi mücadelesine bir saldırıdır. Bunun karşısında halklarımızın ise topyekûn bir karşı duruşu söz konusu. 31 Mart seçimlerinde gasp edilen belediyelerimizi geri aldık, kayyım politikasına karşı kazanılmış bir seçim zaferiydi bu. Seçimlerle halkın iradesini teslim alamayan AKP-MHP koalisyonu şimdi kaybettiklerini yeniden zorla almaya çalışıyor. Ve kitlesel tepkileri de zor yoluyla engellemeye çalışıyor. Biz HDP olarak bunun karşısında duruyoruz ve tüm demokrasi güçlerini de faşizme karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. Bu abluka ancak demokrasi, eşitlik ve barıştan yana tüm güçlerin yan yana gelerek mücadeleyi yükseltmesi ile dağıtılabilir." 

‘TEPKİNİN SOKAKTAKİ GÖRÜNÜR HALİ ENGELLENMEYE ÇALIŞILIYOR’

Türkiye’nin birçok ilinde kayyım politikasına karşı protesto eylemleri olduğunu; sendikalar, meslek örgütleri, demokrasi kurumlarının bu politikayı doğru bulmadığını ifade eden açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Çepni, ancak bu tepkinin sokağa yansımasının engellenmeye çalışıldığını ifade etti. Çepni, "Çok güçlü bir tepki var, fakat polis halkımızın yan yana gelmesini, tepkinin sokaktaki görünür halini çok özel olarak engellemeye çalışıyor. Anayasal bir hak olan protesto hakkı engelleniyor. Böylece halkımızın tepkisiz kaldığı gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Oysa tam tersi bir tablo söz konusu" dedi. 

‘HAYIR’ DİYEN HERKES HEDEF

Çepni, kayyım atamaların CHP’li belediyelere uzanıp uzanmayacağı sorusu üzerine ise şunları söyledi: "AKP-MHP koalisyonunun özellikle HDP belediyelerine dönük özel bir saldırı konsepti ile karşı karşıyayız. Fakat AKP-MHP koalisyonuna ‘hayır’ diyen herkes bu saldırıların hedefindedir. CHP’li belediyeler de bunu görmek zorundadır. Hiçkimse bu saldırıya sessiz kalarak kendi pozisyonunu koruma şansına sahip değildir. AKP kaybettiği belediyelerin bunalımını yaşıyor. Çünkü bu belediyeler belediye olmaktan çıkmış, AKP’nin arka bahçesi haline gelmişti. Kesilen rant damarlarını yeniden ele geçirme politikası örgütlüyor. Dolayısıyla AKP’li olmayan her belediye bu saldırıların hedefindedir. Ne zaman ya da nasıl gerçekleşeceğini zaman içinde göreceğiz. Ama bu engellenebilir ve yolu da birleşik mücadeleyi yükseltmekten geçiyor. Bu faşist zorbalığa karşı tüm Türkiye halklarına, işçi sınıfına, demokrasi güçlerine çağrı yapıyoruz. Karanlığı dağıtmadığımız takdirde bu karanlık hepimizi içine çekecektir."

Öne Çıkanlar