Irak Meclisi Basra için 'acil' toplanacak

Irak Meclisi Basra için 'acil' toplanacak
Sadr, dün yaptığı açıklamada "Basra'da yaşanan olaylar nedeniyle mecliste en geç pazar günü olacak şekilde olağanüstü oturum düzenlemesi" çağrısında bulunmuştu.

Irak Meclisi 12 Mayıs'taki seçimlerin galibi Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine Basra'da yaşanan olaylarla ilgili yarın için olağanüstü toplantı kararı aldı.

Meclis basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, yarın düzenlenecek acil oturuma Başbakan Haydar el-İbadi ve ilgili bakanların katılacağı duyuruldu.

Açıklamada ayrıca "Oturumda Basra'daki sorunlar ve son gelişmelere karşı çözümler görüşülecek" denildi.

Sadr, dün yaptığı açıklamada "Basra'da yaşanan olaylar nedeniyle mecliste en geç pazar günü olacak şekilde olağanüstü oturum düzenlemesi" çağrısında bulunmuştu.

Şii dini merci Ayetullah Ali es-Sistani de Basra'da yaşanan gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek, göstericilere karşı kullanılan aşırı şiddete son verilmesi çağrısı yapmıştı.

Basra halkının 8 Temmuz'dan bu yana "yeterli kamu hizmeti sunulmadığı, elektrik ve su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk" gibi gerekçelerle düzenlediği gösterilerin şiddeti son günlerde artmıştı.

Güvenlik güçlerinin olayları bastırmak için açtığı ateş sonucu şu ana kadar 20'den fazla gösterici hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

İLGİLİ HABER: BASRA'DA YOLSUZLUK ÖFKESİ SÜRÜYOR: 6 ÖLÜ

YOLSUZLUK, KARARTMA, İŞSİZLİK

Irak’ta Şii çoğunluğun yaşadığı güney bölgesinde yer alan ve ülkenin ikinci büyük şehri olan Basra’da uzun zamandır elektrik kesintileri yaşanıyor. Halk, bu kesintilerin sebebini hükümetin karıştığı yolsuzluklar nedeniyle altyapının çökmesi olarak açıklıyor.  Şehirdeki yüksek işsizlik  rakamları da bölgede öfkenin büyümesine sebep oluyor. Petrol gelirinin en büyük kaynaklarından biri olan iki milyon nüfusa sahip Basra’da içme suyuna da zehir karıştığı için 2 milyon kişinin hastanelik olduğu söyleniyor.

Eylemler, henüz petrol üretiminde bir kesintiye sebep olmadı ama uzmanlar herhangi bir aksamanın hallaç Irak ekonomisine bir darbe vuracağını, IŞİD’in bölgeden çıkarılmasından sonra maliyeti onlarca milyar doları bulacak yeniden inşa faaliyetlerin sekteye uğrayabileceğini söylüyorlar.

Şİİ LİDER EYLEMLERİ DESTEKLİYOR

Irak’ta seçimler Mayıs ayında yapılmış olmasına rağmen kazananın kim olduğu hala belirsizliğini koruyor. Seçimlerde Şii lider Mukteda El Sadr’ın birinci çıkmış olmasına rağmen oyların yeniden sayılmasına karar verildi. Irak Şiilerinin ruhani lideri Ali Sistani, eylemcileri desteklediğini açıkladı. Hafta başından beri devam eden protestolarda polis ve göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda bugüne kadar en az altı kişi öldü, 25 kişi yaralandı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)
 

Öne Çıkanlar