İstanbul Havalimanı'nda virüs alarmı

İstanbul Havalimanı'nda virüs alarmı
Çin'den gelen yolcular termal kameralarla kontrol edildi.

İstanbul Havalimanı'nda Çin'den gelen 3 uçaktaki yolcular koronavirüs nedeniyle termal kameralarla kontrol edildi.

Çin'de başlayan koronavirüs salgını nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda Çin'den gelen yolcular virüs nedeniyle termal kameralarla kontrolden geçiriyor.

Çin'de ortaya çıkan ve insandan insana geçen ve henüz tedavisi olmayan ölümcül  koronavirüs salgını için ABD'nin ardından birçok ülke önlem almaya çalışıyor. İstanbul Havalimanı'nda da Çin'den gelen yolcular virüs kontrolünden geçiyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararla Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen uçaklardaki yolcular termal kamera ile taranıyor.

Bu sabah itibariyle başlayan uygulama çerçevesinde İstanbul Havalimanı'na sabah 06.20 sıralarında sırasıyla gelen Pekin, Guangzhou ve Şanghay uçaklarının yolcuları termal kamera ile taranması yapıldı. Yapılan taramalarda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Wuhan-İstanbul seferini yapan özel bir havayolu şirketi ise virüs nedeniyle seferlerini iptal etmek zorunda kaldı.

'ÇİN'DEN GELENLER AYRI KAPIDAN GİRİYOR'

Öte yandan Çin'den gelen yolcuların taramalarının daha rahat yapılması için ayrı giriş kapıları belirledi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu alana kurdukları termal kamera ile yolcuları taramaya başladı. Taramalar esnasında 38 derece üstünde vücut ısısı olan yolcular ilk olarak muayene edilip sonrasında kurulan karantina alınan götürülecek ve tetkikleri belli bir süre burada devam edecek. 

İstanbul Havalimanı Baştabibi Aykut Yener Kavak, "Basından da takip ettiğimiz gibi 1 Ocak'tan itibaren Çin'in Wuan kentinde başlayan koronavirüsü tandemisin var. Biz tedbirlerimizi 13 Ocak'tan itibaren başlattık. İlk önce oradaki risk değerlendirmesini yaptık. Orada ki uçuşları çıkardık. Daha sonra bu havayollarını tespit ederek, havayollarına ve alanda ki tüm birimlere bilgilendirme notları ve kişisel olarak alınması gereken notları bildirdik. Bakanlığımızın Bilim Kurulu kararları doğrultusunda buradaki önlemleri seviye seviye yürürlüğe soktuk. Bu günde gördüğünüz gibi dün geceden beri termal kamera taramalarını bundan sonra Çin uçaklarında devam ediyoruz. Bizim termal kameralarımız 38 derecenin üzerinde ki vücut ısısını kameraya yansıtan sistemlerdir. Bunlar sadece o an kameranın önünden geçen kişilerin vücut ısısı 38 derecenin üzerinde olan kişileri seçmemizi sağlıyor. Eğer 38 derecenin üzerinde ise o kişileri gruptan ayırarak ilk önce muayenelerini ve  sorgulamalarını yapıyoruz.  Bir risk varsa o zaman karantina odalarımızda değerlendirmelerimizi bitirdikten sonra, 112'nin özel donanımlı ambulansları var. Negatif basınçlı sedyelerle referans hastanelerimize sevklerini sağlıyoruz. Daha sonra tanı ve süreç için hastanede ki süreç başlıyor" dedi. (DHA)

Öne Çıkanlar