İYİ Parti: İttifaka kapalı değiliz, gündemimizde yok

İYİ Parti: İttifaka kapalı değiliz, gündemimizde yok
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Buğra Kavuncu yerel seçimlerde izleyecekleri yolu ve ittifak iddialarını Artı Gerçek'e anlattı.

Esra KOÇAK MAYDA 


ARTI GERÇEK- Ankara’da gündem şimdi yerel seçimler. Siyasi partiler bir taraftan yerel seçimler için yol haritalarını belirlerken bir taraftan da adaylar için isimler konuşuliyor. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Buğra Kavuncu, 17 Eylül’de genel merkez tarafından belirlenen komisyonların il il tüm Türkiye’yi gezeceklerini söyledi. Partinin kurucu üyesi Ruhat Mengi’nin bağış parasını geri istemesine ilişkin de Kavuncu "Arkadaşlar para toplayıp verecekler" dedi.

- İYİ Parti yerel seçimler için nasıl bir hazırlık içerisinde, nasıl bir politika izleyecek?

Yeni bir partiyiz. 24 Haziran Genel Seçimleri'nde edindiğimiz tecrübeleri bu yerel seçimlere yansıtacağız. Bunların bir kısım bizim etki edip değiştirebileceğimiz, bir kısmı da maalesef değiştiremeyeceğimiz yapısal sorunlar. Değiştiremeyeceğimiz şeyler, dış etkenlerden kaynaklanan seçimlerin adil olmaması, herkese eşit şartlarda imkan tanınmaması, iktidarın devletin bütün yetkilerini, imkanlarını kullanması, bizim seçim çalışmalarımızın engellenmek istenmesi gibi şeyler. Bunun değişmesi için de mevcut zihniyetin değişmesi gereklidir. 

- Bu seçimlerde de tablo değişmeyecektir...

Evet, bu seçimlerde de bunun kavgasını vereceğiz ama bu çifte standart yine yaşanacak. Dolayısıyla biraz daha bu konuda tecrübeli olarak belki farklı yaklaşımlarla, sesini daha fazla çıkarabilecek, daha görünür olacak bir seçim stratejisi izleyeceğiz. Kendi etkimizle değiştirebileceğimiz şeyler ise kendi içimizden kaynaklanan edindiğimiz tecrübeler. Genel seçimler baskın bir şekilde olduğu için iyi hazırlanmadık. Şimdi yerel seçimler için önümüzde genel seçimlere nazaran çok daha uzun ve sağlıklı bir süreç var. Aday seçiminden tutun da kampanya sürecinin yönetilmesine kadar her şeyi daha tecrübeli bir biçimde değerlendirip değiştireceğiz. 

İYİ PARTİ 17 EYLÜL’DE ALANLARA İNİYOR 

- Nasıl bir adaylık süreci izlenecek İYİ Parti'de? Ön seçim mi yapacaksınız, adaylık teklifi mi götüreceksiniz ya da başka bir yol mu izleyeceksiniz?


Adaylarla ilgili kriterler çok mühim burada. Adı üzerinde yerel seçimler, dolayısıyla kendi bölgesinde kendi yöresinde tanınan, sevilen, birçok konuda kendini ispat etmiş, liyakat sahibi ve ahlaken de güvenilir insanlara öncelik tanıyacağız elbette. Genel seçimlerle yerel seçimlerin tabiatı farklı. Burada il ve ilçe teşkilatlarımızı muhakkak o değerlendirme sürecinin içersinde tutacağız ki onlardan gelecek geri bildirimler bize ışık tutacak. 

Yerel seçimler için sahaya iniyoruz demiştik en son basın toplantımızda. 17 Eylül itibariyle genel merkez tarafından oluşturulan komisyonlar il il tüm Türkiye'yi gezecekler. Bu komisyonlardan gelecek olan geri dönüşler de kararlarda etkili olacak. Ön seçim konusunda ilgili kurullarda net bir şey ortaya çıkmadı bir şey söylemem doğru olmaz ama kesinlikle bir kamuoyu yoklaması yapacağız. Bu sonuçlara göre doğru adayları belirleyelim. 

İTTİFAKA KAPALIYIZ DEMİYORUZ, GÜNDEMİMİZ DE YOK DİYORUZ 

- Peki ittifak konusuna nasıl yaklaşıyorsunuz? CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun İYİ Parti ile ittifak yapıldığı takdirde bazı illerin CHP'de kalacağını bazı illerin ise kazanılacağını söyledi. Kapılar tamamen kapalı mı?

Kurumsal olarak bir ittifak gündemimizde yok. Fakat bütün detaylarıyla ilgili kurumlarda, makamlarda tartışılmamış bir konu bu. Biz bütün il ve ilçelerde tek başına seçime giren bir parti gibi, çok ince eleyip sık dokuyup adayları da ona göre belirleyeceğiz. Demirel'in çok ünlü bir lafı var; doğmamış çocuğa don biçilmez diye. Önümüzdeki dönem böyle bir teklif gelecek ya da böyle bir ihtiyaç hasıl olursa da bu partimizin ilgili organlarında değerlendirilir, ona göre bir strateji belirlenir. Biz kapalıyız demiyoruz, sadece gündemimizde yok diyoruz bunu da tekrar edelim. Yeni kurulan bir parti için genel seçimlerde çok güzel bir başarı gösterdik. Yerel seçimlerde de bu başarıyı devam ettirecek bir ivmeyi kazanmak istiyoruz. Ortada "İYİ Partinin konumuna göre bazı partiler kazanacak bazı partiler de kaybedecek" gibi spekülasyonlar dolaşıyor. Biz kendimizi kimsenin stepnesi, bastonu olarak kullandırmayacağız. Bunlar bizi yalnızca kamçılıyor. 

- Tabandan böyle bir istek gelirse; örneğin Burdur'da CHP ile ortak aday belirlenmesi gerekli olursa buna hayır mı dersiniz?

Kamuoyu bunu zaten yapıyor. Siz il ve ilçelerde çıkardığınız adaylarla bir rekabetin içerisine giriyorsunuz. Bu seçmenin iradesidir ve bunu bizim görmezden gelmemiz mümkün değil ama seçmeni yönlendirmemiz de çok doğru ve sağlıklı değildir. Bu söylediğiniz realite çok dillendirilmese bile kendi tabiatında zaten oluşuyor. Ankara, Bursa olur, İzmir olur, Antep, Urfa olur buralarda biz bir mesaj vermesek de kamuoyu bunu ortaya çıkarıyor. 

SEÇİMLER SONUCU REVİZYONA İHTİYAÇ DUYULDU 

- Parti içerisinde bir revizyona gittiniz. Bunu biraz açar mısınız bu revizyon neden gerekli görüldü?


24 Haziran baskın erken seçiminde birçok ilde hatta ilçelerimizde bazı arkadaşlarımız aday adayı olabilmek için istifa ettiler. Bazı koltuklar boşaldı, onun yerine atamalar yapıldı. Bu atamaların bir kısmı çok özveri ile çalışan parti üyesi arkadaşlarımız oldu. Şimdi bütün bunları değerlendirdiğimizde ortaya 3 netice çıkıyor. Bir, erken genel seçimlerden dolayı boşalan teşkilatlarımızda bir revizyon ihtiyacı var, iki önümüzdeki yerel seçimlerde aday olmayı aklından geçiren il veya ilçe yöneticilerimiz varsa onlara fırsat verecek bir çağrı olacak bu. Üç özverili ile çalışan, koşturmuş arkadaşlarımıza da yönetimlerde yer vermek için bu revizyona gidildi. Ayrıca bu süreç bize taşların yerine oturduğunu da gösterdi. Bütün bunları değerlendirmek için genel merkez önünü açmak istedi ve istifa çağrısı yapıldı. Buna da ciddi bir teveccüh gösterildi. 

- İstifalar demişken, milletvekillerinden yerel seçimlerden aday olmak için istifa eden olacak mı bu süreçte? Örneğin İstanbul'dan Ümit Özdağ, Ankara'dan Koray Aydın gibi isimler. 

Böyle bir olasılık yok demek yanlış olur. Şu anda her şey daha yeni yeni değerlendiriliyor, bir şey söylemek için çok erken. Söz konusu ilde söz konusu kişinin belediye başkanı seçilme imkan ve ihtimali çok çok yüksekse bu milletvekili ya da il, ilçe başkanı fark etmez neden olmasın değerlendirilir. 

- Netleşen isimler ya da üzerinde durulan isimler var mıdır peki?

Biz de yok. Başka partiler var mı? Biz de diğerlerinde olduğu gibi bazı isimlerin dedikodusu yapılıyor Mansur Yavaş gibi. Ama bu isim de tıpkı diğer isimler gibi parti organlarında hiç gündeme gelmedi. Yine de çok geciktirmeden adaylarımızı kamuoyuyla paylaşacağız. 

MİLLETVEKİLİ ÇIKARDIĞIMIZ İLLERE ÖZEL ÇALIŞMA İLE GİDİLECEK 

- Biraz önce dediniz ya genel seçimler sonrası tecrübeler edindik, kendimiz gördük diye. İYİ Parti olarak genel seçim sonuçlarına göre özelikle hedeflediğiniz iller olacak mı? 


Tam da söylediğiniz gibi, bazı illerde aldığımız oy oranları bizi yerel seçimler için oldukça umutlandırdı. Bazı illerde de beklentilerin altında kaldık. Milletvekili çıkardığımız Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa gibi illerde beklentimizin ve ümidimizin yüksel olması son derece doğal. Buralarda özel çalışmalara gidilecektir elbette. Ama sadece bu illere değil her ilde İYİ Parti aday gösterecek ve şaşırtacak oy oranları alacak. 

BİZİM DEĞİL CHP’NİN OYU ÖNEMLİ 

- Seçimlerin erkene alınması tartışması da var gündemde. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz. AKP'nin Meclis'e böyle bir teklif sunması durumunda destek verir misiniz?


Bizim vereceğimiz oyun bir etkisi olmayacak. Orada CHP'nin vereceği oy çok çok önemli. Biz her seçimin kendi tarihinde yapılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Biliyorsunuz Türkiye çok ciddi bir ekonomik krizden geçiyor. Şu kriz ortamında yapılacak erken genel seçim devletin sırtındaki yükü de çok arttıracaktır. Ucuza döviz bozdurma vakası yaşandı, vatandaşa şarbon konusunda daha bilinçli olun diyen bir hükümet var, İdlib'de, dış politikada tamamen yapayalnız kalmış bir ülke durumundayız, yani her anlamda getirilen tek adam rejiminin Türkiye'de nelere mal olduğu ortada. Vakit ilerledikçe bu daha da olumsuz hale gelecek. Belki bu açıdan evet yerel seçimleri erken yapmak isteyebilir hükümet. Ben artık kontrol edemiyorum diyebilir. 

- Parti içerisinde AKP politikalarına destek vereceğiz diyen isimler olmuştu. Mehmet Aslan, Fahrettin Yokuş. Böyle mi olacak? Örneğin AKP'nin dış politikası İYİ Parti tarafından desteklenecek mi?

Biz bir muhalefet partisiyiz. Biz hükümetin yaptıklarını eleştirmek ve doğrusunu göstermekle mükellefiz. Fakat arkadaşlarımızın orada kastettiği eğer devletin itibarı özellikle yurtdışında sıkıntı içersinde ise orada dışarıya karşı konsensüs sağlanması gerekiyorsa o anlamda tabii ki desteklenir ve kabul edilebilir. Hiçbir problem kendisini üreten zihniyetle çözülemez. Dolayısıyla bu AKP zihniyetinin değişmesi lazım. 

- Son olarak Ruhat Mengi bağış parasını istemişti. Bu para iade edildi mi?

Valla arkadaşlar para toplayıp yollayacağız demişlerdi. Ama konuşmaya bile değmez. Böyle bir talebin yapılmış olması bile beni çok rahatsız etti. 

 

Öne Çıkanlar