Jeffrey: Güvenli bölge konusunda henüz anlaşma yok

Jeffrey: Güvenli bölge konusunda henüz anlaşma yok
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi, 'Türkiye, 30 kilometre genişliğinde güvenli bölge kurulmasını istedi. Hala olumlu yanıt vermedik, 30 kilometre yapabileceğimizi sanmıyorum' dedi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı. James Jeffrey, Türkiye ile güvenli bölge görüşmeleri konusunda henüz anlaşma olmadığını, Türkiye ve Suriye Demokratik Güçleri ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

James Jeffrey’nin Kongre üyelerinden gelen soruları yanıtladığı "Suriye’de Çözüm Arayışı: Trump Yönetimi’nin Stratejisi" başlıklı oturumda İdlib’deki durum ve Türkiye ile güvenli bölge görüşmeleri üzerinden Amerika’nın Suriye Demokratik Güçleri ile ortaklığı ağrılıklı olarak gündeme geldi.

'SAHADAKİ MÜTTEFİKLERİMİZLE İYİ NOKTADAYIZ'

Amerikanın Sesi'nde yer alan habere göre, James Jeffrey’ye önce Trump yönetiminin Suriye’den çekilme planı soruldu. Jeffrey, Trump’ın başlangıçta yaptığı açıklamanın ardından Şubat ayında Amerika’nın Suriye’de belirli bir miktar asker bırakma kararı aldığına atıfta bulundu. "Biz Suriye’nin kuzeydoğusundan hava kuvvetleri unsurlarımızı çekeceğimizi hiçbir zaman söylemedik. O nedenle sahadaki müttefiklerimizle iyi bir noktadayız" dedi.

James Jeffrey’ye Türkiye ve ABD arasında Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge konusundaki görüşmelerde "ABD Başkanı Trump, Erdoğan’a neyin sözünü verdi? Görüşmelerde ne gibi bir ilerleme kaydedildi?" diye soruldu.

'TRUMP SDG'YE SALDIRI İSTEMEDİĞİNİ NET BİR ŞEKİLDE ERDOĞAN'A SÖYLEDİ'

James Jeffrey, "Başkan hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hem de kamuoyuna yaptığı açıklamada Suriye Demokratik Güçleri’nden Türkiye’ye ve Türkiye’den de Suriye Demokratik Güçleri’ne bir saldırı istemediğini net şekilde söyledi. Başkan, Suriye Demokratik Güçleri’nin çoğu unsuru ve PKK arasında geçmişe dayalı ve siyasi bağın farkında. Güvenli bölge oluşturulması için Türkler’le ve yerel ortaklarımızla çalışıyoruz. Sadece yerel kolluk gücünün görev yapacağı, bizim ve Türkler’in de yakından gözleyeceği bir plan. Türkler’le ve Suriye Demokratik Güçleri’yle görüşüyoruz ama henüz bir anlaşmaya varmadık" şeklinde konuştu.

NTV'nin Washington temsilcisi Hüseyin Günay ise; Jeffrey'nin, "Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde 30 km genişliğinde güvenli bir bölge kurulmasını talep etti. Hala olumlu yanıt vermedik, 30 km yapabileceğimizi sanmıyorum" dediğini dıyurdu.

'RUSYA, TÜRKLERİN HEYET TAHRİR EL ŞAM’LA BAŞ EDECEĞİNİ SÖYLEDİĞİNİ ANCAK BUNU YAPMADIĞINI SÖYLÜYOR'

Oturumda James Jeffrey’ye İdlib konusunda "Ruslar’a ne gibi bir mesaj veriyoruz?" sorusu yöneltildi. Jeffrey, "Ruslara ateşkese dönülmesi için baskı uyguladık. Ruslar sınırlı bir güvenilirliği olan şu argümandan söz ediyor. Heyet Tahrir El Şam’ın saldırılarına maruz kaldıklarını ve Türklerin bu grupla baş edeceğini söylediğini ancak bunu yapmadığını söylüyor. Bu doğru ancak İdlib’de ateşkese ihtiyaç var. Bunun durdurulması için yoğun çaba sarf ediyoruz" şeklinde konuştu. (Kaynak: Amerika'nın Sesi) 

Öne Çıkanlar