Kayyım Protestoları 25'inci gününde: Bu ülkenin HDP’ye ihtiyacı var

Kayyım Protestoları 25'inci gününde: Bu ülkenin HDP’ye ihtiyacı var
Diyarbakır'da bugün düzenlenen eyleme Karadeniz bölgesinden 11 ilin HDP yöneticileri, 78'liler derneği ve MKM sanatçıları katıldı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının ardından başlayan protesto eylemleri bugün de devam etti. Kayyım atamasının ardından Diyarbakır'da başlayan protesto eylemi 25'inci güne girdi.

Diyarbakır'daki eylem, Büyükşehir Belediyesi'nin karşısında bulunan Lise Caddesinde sürdürüldü. HDP milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri ve yurttaşların katılımı ile başlayan eyleme ilgi yoğundu. 

Zılgıt, ezgi ve sloganlarla devam eden eylemlere destek sürüyor. Meslek odaları, emek örgütleri, siyasi partiler ve sendika temsilcileri eylemlere katılarak destek verdi. 

Bugün eyleme Karadeniz bölgesinden 11 ilin HDP yöneticileri katıldı. Eyleme 78'liler derneği ve MKM sanatçıları katıldı. Sanatçılar eyleme seslendirdikleri ezgilerle destek verdi.

‘TÜRKÜLER SESLENDİRDİ’
 
Ablukaya rağmen nöbete yine çok sayıda kişi katıldı. Nöbet yerine gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, kitle tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı. Eylemcilerle tek tek tokalaşan Mızraklı, ardından nöbetteki yerini aldı. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları, Ziya Gökalp Lisesi önünden taşıdıkları "İrademe kentime dokunma" pankartı arkasında nöbet alanına "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla katıldı. Ardından 78’liler Mardin, Batman ve Diyarbakır şubeleri üyeleri, "12 Eylül Askeri Darbesini Kınıyoruz" pankartıyla nöbet alanına yürüdü. Polisler, MKM sanatçılarının beraberlerinden getirdikleri müzik aletlerinin kaldırılmasını aksi yönden müdahale yapacaklarını söyledi. Bunun üzerine sanatçılar, enstrümanlar olmadan eyleme katılan yurttaşlarla birlikte şarkılar seslendirdi. 
 
‘AKP OYUNUN SON TEMSİLCİSİ’
 
78’liler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri nöbetin yapıldığı alanda 12 Eylül Askeri Darbesi’nin yıldönümüne ilişkin basın açıklaması yaptı. Darbenin Türkiye halkları üzerinde yarattığı travmaları anımsatan 78’liler Diyarbakır Derneği üyesi Mazhar Aktaş, darbe etkisinin halen devam ettiğini söyledi. Aktaş, darbeden bu yana bir oyun içinde olduklarını ve bu oyunun "kirli savaş iktidarları" ile beraber bugüne geldiğini ve bu oyunun son temsilcisinin ise AKP olduğunu söyledi. 

TAKA: ÜLKENİN HDP’YE İHTİYACI VAR
 
Ardından konuşan HDP Karadeniz MYK üyesi Hüseyin Taka ise kayyım meselesinin sıradan bir şey olmadığını belirtti. Kayyım meselesinin sıradan bir uygulama olmadığını söyleyen Taka, şunları dile getirdi: "Bunca uzak illerden neden buraya geldik?  Kayyım meselesi ülkenin barışını ve demokrasisine büyük bir darbedir.  Bu nedenle kayyıma karşı mücadele etmek aynı zamanda barışa ve demokrasiye hizmet etmektir.  Peki, siyasi iktidar bunlara neden başvuruyor? Tutuklamalar, kayyımlar, gözaltılar, şiddet politikalarının iki nedeni var. Birincisi Cumhuriyet tarihinin bugüne kadar en büyük siyasal ve ekonomik krizi ile karşı karşıyayız. Siyasi iktidar artık toplumsal rızaya dayalı değil zora dayalı bir yönetimi kabullenmiş görülmektedir. Bu nedenle dışarıda savaşı, içeride şiddeti uygulamaktadır. İkinci mesele HDP’dir. HDP kurulduğu günden bu yana kadın-erkek eşitliği üzerinden, sadece barış için değil Türkiye’nin şimdiye kadar birikmiş olan tüm sorunlarını halledebilecek bir partidir. Dik durmasını becerebilen bir partidir. Şu anda HDP’nin ilerleyişini durdurmak için yapılan birçok baskılar vardır. HDP engellenemeyecektir. Bu ülkenin HDP’ye ihtiyacı var." 


 
‘HDP’NİN ÜÇ SİLAHI VAR’ 
 
HDP’nin saldırılara karşı üç silahının olduğunu söyleyen Taka, "Bu iktidar artık refahı değil huzursuzluğu örgütlemeye başlamıştır. Bu yol yol değildir.  Bu yoldan derhal dönülmesini istiyoruz. HDP siyasi iktidarın çarkına somak soktuğu için bu kadar hedef haline getirildi. Ama biz alışkınız. Onların saldırılarına karşı, öldürmelerine karşı bunca hukuksuz, adaletsiz, uygulamalara karşı bizim de silahlarımız var. Birincisi bir mücadele geleneğinden geliyoruz. İkincisi sabırlıyız.  Üçüncüsü dayanışma içerisindeyiz. Hiç kimse bizi yıkamaz" dedi. 
 
‘BİR ENSTRÜMANDAN NEDEN KORKULUR’
 
Son olarak MKM adına konuşan Yönetmen İlhami Bakır, kayyım kararının meşru olmadığını dile getirerek, "Onlarca gündür halkımız gayrimeşru ve irade gaspı kararına karşı direnişlerine devam ediyorlar ve iradelerine sahip çıkıyorlar. Biz biliyoruz ki bu karar meşru bir karar değildir. Tüm cihan ve kendileri de çok iyi biliyorlar ki bu karar hukuka aykırıdır. Alana enstrümanlarımız ile girmemiz engellendi. İnsanlar neden bir enstrümandan korkarlar? Biz çok iyi biliyoruz ki iktidar en çok halkın türkülerinden korkuyorlar. Çünkü halk türküler kanunları çıkaranlardan daha güçlüdür" diye konuştu. 
 
MECLİS ÜYELERİNİN BELEDİYEYE GİRMESİ ENGELLENDİ
 
Açıklamanın ardından DBB Meclis üyeleri belediyenin hizmet binasına geçmek için hareketlenmesi üzerine üyelerin önü polisler tarafından kesildi. Meclis üyelerinin belediye binasına geçişlerine izin vermeyeceklerini belirten polisler ile milletvekilleri arasında tartışma oldu. Ardından kartları olan üyelerin geçebileceği söylendi. Bazı meclis üyelerinin kartlarının hizmet binasında olmasından dolayı kartların alınması için birisi gönderildi. Belediyeye kartları almak için giden meclis üyesine görevli daire başkanın binada olmadığını ve kartların verilemeyeceği söylendi. Bunun üzerine meclis üyeleri binaya girişlerinin engellenmesinden dolayı savcılığa suç duyurusunda bulanacaklarını söyleyerek alandan ayrıldılar. 

 

Öne Çıkanlar