Moody's'ten uyarı: Küresel resesyon riski yüksek

Moody's'ten uyarı: Küresel resesyon riski yüksek
Yeni bir küresel krize dair uyarılar artıyor. Dün, IMF'nin küresel ekonomide yavaşlama riskine dikkat çekmesinin ardından bugün benzer bir uyarı da Moody's'ten geldi.

ARTI GERÇEK - Geçtiğimiz günlerde IMF'nin küresel ekonomide yavaşlama riskine dikkat çekmesinin ardından bir uyarı da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten geldi.

IMF'nin yeni Başkanı Kristalina Georgieva, yavaşlamanın yayılmasına ilişkin "ciddi bir risk" gördüğünü ifade etmişti.

Salı günü 2019 yılı "Güz Dönemi Dünya Ekonomik Görünüm Raporu"nu yayımlayan IMF raporunda, küresel ekonominin "senkronize yavaşlama" ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti.

IMF, 2019 küresel büyüme tahmini bu nedenle yeniden aşağı yönlü revize edilerek yüzde 3’e düşürüldü. Düşük büyümenin artan ticaret ihtilaflarının bir sonucu olduğu belirtilen raporda, "ticari ve jeopolitik yüksek belirsizlikler", "bazı gelişmekte olan ekonomilere ait özel faktörlerin makroekonomik baskıya neden olması", "düşük verimlilik artışı ve gelişmiş ekonomilerde yaşlanan nüfus gibi yapısal etkenler" küresel ekonominin düşük büyümesini etkileyen diğer unsurlar olarak gösterildi.

Bugün de Moody’s Analytics Şef Ekonomisti Mark Zandi’den resesyon uyarısı geldi. CNBC’ye konuşan Zandi, küresel ekonomide 12-18 ay içinde resesyon riskinin "rahatsız edici derecede yüksek" olduğunu söyledi.

Zandi, bu dönemde resesyon olmasa bile küresel ekonominin daha fazla zayıflayacağını ifade etti.

Zandi, küresel ekonomik aktivitede yavaşlamayı engellemek için gerekenleri, "ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret savaşlarını daha fazla tetiklememeli. İngiltere, Brexit konusunda çözüme ulaşmalı, merkez bankaları da parasal teşviklerini sürdürmeli" şeklinde sıraladı.

IMF dünkü raporunda küresel büyüme tahminlerini aşağı yönde revize etmişti. Bu yıl için büyüme tahminini yüzde 3,2’den yüzde 3’e, 2020 yılı için yüzde 3,5’ten yüzde 3,4’e düşürmüştü.

Öne Çıkanlar